ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представляват въглехидратите – влакнини?

Влакнините са този вид въглехидрати, който на практика не се усвоява, но е от огромно значение за организма.

Те при­състват в пълнозърнестите храни, зеленчуците, плодовете, варивата, ядките и се­мената. Животинските продукти като свинско и птиче месо, риба и млечни про­дукти не съдържат никакви влакнини.

Познати са два вида влакнини. Пър­вият вид са разтворимите, които се съдържат в боба, лещата, ябълките, крушите и овеса, и помагат за поддържане на стабил­но ниво на кръвната захар и холестерола. Вторият вид са неразтворимите влакни­ни, които се съдържат в пълнозърнестите храни, зърнените закуски, семената и зе­ленчуците и подпомагат функцията на стомашно-чревния тракт и придвижване­то на храната по него.

Доказани са многобройни ползи от влакнините: предпазват от запек, дивертикулит (болезнено състояние вслед­ствие възпаление на малки торбовидни образувания по вътрешната стена на дебелото черво), понижават холестерола, поддържат нормални нива на кръвната захар, намаляват риска от сърдечносъдо­ви заболявания и диабет.

 

Даваме ви ня­колко полезни съвета:

  • Увеличавайте приема на влакнини постепенно, в рамките на няколко седмици, до достигането на 18 г днев­но. Пийте много вода (поне 8 до 10 чаши на ден), защото в противен случай повишеното количество влакнини може да затрудни работата на сто­машно-чревния тракт.
  • Триците са източник на много влак­нини, но от друга страна намаляват усвояването на желязо, цинк, мед и калций. Затова ги използвайте умере­но. Много по-здравословно е да си на­бавяте влакнини чрез пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуци­те, бобовите храни и варивата. Те ще ви осигурят и много витамини, мине­рали и фитохимикали.

Кои мазнини са „добри”?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *