Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдромът на хронична умора не е въображаемо заболяване

Често се проявява след прекарана болест или психично пренапрежение

Репортер на в-к „Доктор“ помоли д-р Катя Казакова невролог-психотерапевт да коментира загадъчния Синдром на хроничната умора. Ето нейният отговор:

„Синдромът на хронична­та умора не е въображаемо заболяване. Той се проявява с типични клинични и имунологични характерис­тики. Започва с внезапно настъпила силна умора до безсилие, продължаваща поне шест месеца. Често се появява след прекарано въз­палително заболяване или психическо пренапрежение. Признаването му като от­делно заболяване е спорно. За пръв път е описано през 1980 година. Засяга всички възрасти, но по-често хора­та от активната Възраст – от 30 до 50 години. Жените боледуват три пъти по-чес­то“, Според д-р Казакова най-застрашени са хората, подложени на хронично пре­напрежение – обикновено работещите с високо ниво на отговорност, боравещи с широк кръг информация и ин­тензивен труд. Интересен е фактът, че в рисковата гру­па попадат и тези, чийто работен ден е „сив“, чието ежедневие е монотонно.

Д-р Казакова коментира какви реакции протичат в организма и в единия, и в дру­гия случай. „В първия случай причините са преумора, ви­соките нива стрес-хормоните адреналин и кортизол и изчерпване възможностите на организма да отговори на повишените изисквания на средата. Последвалото „изчерпване“ на надбъбречната жлеза дава усещане­то за мускулна слабост и умора. Във втория случай отключващият момент е липсата на емоционални преживявания и стимули, активизиращи хормоните на удоволствието и ра­достта от живота – това са хормоните допамин и серотонин“.

СИМПТОМИТЕ СА РАЗЛИЧНИ И НАПОДОБЯВАТ ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

„Тези промени водят до каскада от процеси в организма като се засягат различни органи и системи“, продължава д-р Казакова и изброява:

  • променя се функцията на щитовидната жлеза като отговорна за адаптация на организма при стрес. След пре­ходна активация се стига до понижаване на секрецията
  • засяга се въглехидратната обмяна с проява на ниски нива на кръвната захар. Хипогликемията засилва усещането за безсилие в мускулите;
  • настъпва слабост в имун­ната система. Намалява клетъчният имунитет и из­граждането на антитела.
  • Заради разпространеното засягане на организма, симп­томите са разнообразни и наподобяват други заболява­ния. Най-чести са болевите усещания главоболие, болки в гърлото, ставите, муску­лите. Затова Синдромът на хроничната умора се свързва с фибромиалгията. Чести са оплакванията от гадене, по­дуване на стомаха и червата, коремна болка.

Увеличават се и лимф­ните възли. Затова се предполага и участието на различни вируси на фона на понижения имунитет. Пси­хичните симптоми са силно изразени, но неспецифични – нервност, депресивнест, лоша концентрация, свето­въртеж.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

По отношение на профилактиката и лечението д-р Казакова подчертава че на първо място медиците се опитват да контролират стреса. Битката с него включва хоби, спорт, туризъм, танци, йога. Въобще всякакъв вид движение удоволствени изживявания.

Второ, въвежда се оптимален и разнообразен хранителен режим по въз­можност без концентри­рани захари и с повече плодове и зеленчуци.

„Ако имате хранител­на или друга алергия, из­бягвайте причинителите”, съветва специалистът. Стимулиращите напитки и алкохолът могат да окажат провокиращо оплакванията действие. Не се препоръчва използването на витамини хранителни добавки. В леките степени на страда­нето полезно въздействие имат билките с успокояващ подобряващ настроението ефект. С успех се прилагат ароматерия и водни процедури. Ако тези усилия е дадат резултат, трябва а се потърси лекарска помощ. В повечето случаи предписват медикаменти повлияващи основните симптоми. В заключение се лак ще припомня, че о-лесно и по-евтино е да предотврати едно заболяване, отколкото да се лекува“, приключва коментара си д-р Катя Казакова.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

 

На какво се дължи непрекъснатата умора?

 

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *