Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

На какво се дължи непрекъснатата умора?

Понякога със съ­буждането се чувстваме измо­рени. Причините за оплакването могат да са различ­ни. Предлагаме ви няколко, за които трябва незабавно да намерите реше­ние.

Един от начините да пре­дотвратим състоянието на хронична умора е да се научим да разпознаваме при­знаците на леко изтощение и да вземем мерки веднага. В случай че безсилието не се дължи на заболяване, реше­ние е да започнете редовни физически упражнения. Това подобрява притока на енер­гия. Достатъчно е за целта да се покара велосипед в продъл­жение на 20 минути на средна степен. Ако спортувате дори само три пъти седмично за толкова кратко време, няма да се оплаквате от умора. Ви­жте какво може да предизвика постоянна умора.

Сънна апнея

Има случаи, в които дори продължителността на съня да е достатъчна, се събуждаме уморени. Една от най-веро­ятните причини е сънната апнея. Проблемът при състо­янието е, че по време на сън за кратко дишането прекъсва, което ни „буди“ за части от секундата. В резултат на това сънят е непълноценен и на­късан, без това да се осъзнава от самите нас. Сънната апнея може да се повлияе с редуци­ране на теглото при наличие на излишни килограми или отказ от цигарите. Решение е и използването на апарат за дишане през нощта или пък сън в определена поза.

Анемия

Анемията е една от честите причини за постоянна умора при жените. Може да се дъл­жи на месечния цикъл, при който има загуба на желязо. Червените кръвни клетки, които носят желязото, доста­вят кислород на организма. Недостатъчното осигуряване на кислород на тъканите и ор­ганите, е причина за умората. За да се избегне анемията, е необходимо да се консуми­рат храни, богати на желязо – месо, черен дроб, миди, бобо­ви култури, пълнозърнести. По преценка на лекар трябва да се приемат и хранителни добавки с желязо.

Депресия

Тя е не само емоционално разстройство, но въздейства и на физическото ни здраве. Води до постоянна умора, главоболие, загуба на апетит, трудно заспиване, безсъние или обратното – продължи­телен сън, без той да е пълно­ценен и да ни отморява. Това състояние не бива да се пре­небрегва. Тъй като рискът да продължи дълго във времето е реален, при депресия трябва непременно да се потърси добър психотерапевт.

Синдром на хроничната умора

В случай че състоянието на постоянна умора продължа­ва шест и повече месеца и не се справяте с ежедневните си задължения, вероятно става дума за синдром на хронич­ната умора. Отделяйте пове­че време за пълноценен сън и физически упражнения, намалете ежедневното си натоварване.

Дехидратация

Това е най-често подмина­ваният факт – умората може да се дължи на недостатъчен прием на течности. Не бива да забравяме, че тялото ни се състои предимно от вода и се налага през деня да поддържа­ме баланса прием-разход. От организма ни се отделя вода при всяка дейност, дори при тези, които не отчитаме, като дишането например. Пови­шаването на температурата само с няколко градуса също води до по-високо отделяне на влага от кожата. А органи­змът ни се нуждае от вода, за да поддържа нормална телесната ни температура. Иначе просто „прегряваме“, организмът ни започва да „буксува“ в про­цесите на обмяната, което в крайна сметка изтощава… По­явата на чувството на жажда вече означава, че организмът е дехидратиран. Единстве­ният начин да се поддържа водния баланс е да приемаме достатъчно вода. Показател, че се справяме със задачата, е цветът на урината – трябва да е светложълта. Преди и след усилена физическа активност е добре да се изпиват поне две чаши вода, а по време на за­ниманията да се отпиват по няколко глътки.

Сърдечно заболяване

Когато се изморяваме от еже­дневните си дейности като по­чистването на дома, плевене на градинката, качване на някол­ко стълби, е редно да обърнем внимание и на сърцето си. Ако не можете да приключите дей­ностите, с които по-рано сте се справяли с лекота, консул­тацията с лекаря е неизбеж­на. При проблеми със сърцето помага много промяната на начина на живот. Възможно е да се изпишат и медикаменти или терапевтични процеду­ри, с помощта на които да се контролира заболяване и да се възстанови приливът на сили.

Диабет

При вече налични проблеми на обмяната на въглехидра­тите, глюкозата от кръвта не постъпва в клетките, за да ги зареди с енергия, а остава в кръвоносните съдове. Цялост­но за организма това означава усещане за умора и изтощение – физическо и нервно-психическо. Проблемът се проявява, след като организмът привикне на силно концентрирана на захари храна. Обикновено поглъщането на сладкарски изде­лия води до бързо покачване на нивото на кръвната захар. Клетките екстремно поглъщат „горивото“ и го изчерпват от артериите, в следствие на което скоро след консумацията се по­явява чувство на умора. Дали проблемът се крие в обмяната на въглехидратите, може да се разбере по специализирани тестове. Измерването само на кръвна захар не носи доста­тъчно информация. Налага се проследяване на стойно­стите й, както тези на инсулин след обременяване с глюкоза. Инсулиновата резистентност се стопира чрез спазване на режим на хранене, огранича­ващ бързо усвоимите вредни въглехидрати, със спортни за­нимания и при необходимост с прием на медикаменти.

част 2

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *