Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Депресията – различна при мъжете и жените

Депресията е сред най-разпространените болести на човечеството. Изчислено е, че 20-26% от жените и 8-12% от мъжете страдат от клинична депресия в някой етап от живота си.

Депресията е състояние, което е комбинация от симптоми, като в тях се включва и лошото настро­ение. То е постоянно и съществено: намалява способността за работа, сън и хранене и се характеризира липса на удоволствие от ежеднев­ните дейности. Депресията води до увеличена смъртност, самоубийства и злополуки, както и до различни сериозни заболявания.

Такива периоди на депресия могат да настъпят веднъж, два или повече пъти в живота. Ако не се лекуват, епизодите обикновено продължават между 6 месеца и година. Жени­те боледуват два пъти по-често от мъжете и това състояние се наблюдава във всички възрастови групи. Всички расови, етнически и социално-икономически групи страдат от депресия. Около три четвърти от хората, които са имали един епи­зод на депресия, изпитват поне още един до края на живота си. Тежката депресия е само един от типовете депресивни разстройства. Има още дистимия (хронична, по-лека форма на депресия) и биполярна депресия (редуване на депресивни и манийни епизоди).

Оказва се, че депресията при мъжете и жените се проявява по различен начин. При жените по-често се на­блюдава чувство на безпокойство, тревога, тъга и дори апатия. При мъжете депресията се проявява чрез по-нетипични симптоми като гняв, лесно раздразнение, а в някои случаи и агресия. При тях апатията и тъгата се проявяват само в най-тежките случаи на депресия. Според експер­ти мъжете, които са по-склонни да прикриват емоциите и чувствата си, изпадайки в тежко депресивно състояние, са по-склонни към са­моубийство от жените.

Основната причина за различните прояви на депресията при мъжете и при жените са различните хор­монални промени, случващи се в мозъка при депресия. Депресията е свързана с неравновесие на трите вида химични съединения, които предават електрическите сигнали между клетките в мозъка (невромедиатор) – норадреналин, серотонин и допамин. За възникването и развитието на депресията важно значение оказват и факторите на средата. Несъмнено голяма е ролята на стресовите състояния, на фактори като самотност, безработица, тежко финансово положение, съпътстващи заболявания и др. Приемането на определени медикаменти или ал­кохол също може да отключи това заболяване.

 

 

 

 

В търсене на щастието – кой път да изберем?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *