ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

12 изненадващи причини за депресия

Защо се депресираме?

Има много добре известни причини за депресия – травма, мъка, финансови затруднения и безработицата са само няколко. Но ако сте депресирани и нито една от тези състояния не се отнася до вас, то може да бъде трудно да се посочи конкретната причина. В интерес на истината, може и да няма конкретна причина за вашата депресия. Но тук са някои малко известни причини, които да разгледате.

Лятно време

Сезонно афективно разстройство (САР) се свързва най-често със зимния сезон и това рефлектира при около 5% от американците. Но за по-малко от 1% от тези хора, тази форма на депресия удря през лятото. Депресията от топлото време възниква, когато тялото изпитва „забавено адаптиране към нови сезони. Вместо да се събуждате и да се наслаждавате на зората, тялото изпитва трудност при адаптирането, което може да се дължи на дисбаланс в мозъчната химия и хормона мелатонин.

Пушене

Пушенето отдавна се свързва с депресията, въпреки спора прилича на този с яйцето или кокошката. Хората, които са податливи на депресия могат да бъдат и по-склонни към лошия навик. Въпреки това, за никотина е известно, че засяга дейността на невротрансмитерите в мозъка, което води до по-високи нива на допамин и серотонин (което също е и механизмът на действие на антидепресантите). Това може да обясни пристрастяващата природа на наркотиците, както и промените в настроението, които идват с отказването им, също така и защо депресията се свързва с прекратяване на тютюнопушенето. Избягването на цигарите и заобикалящия ви дим биха могли да помогнат на баланса на химичните вещества в мозъка.

Все още ли искате да пушите? СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против тютюнопушене!

Днес има много продукти против тютюнопушене, но са малко тези, които наистина дават резултат в битката за спиране на цигарите! Хранителната добавка Кудзу Корен, която се предлага в България е продукт на американската фирма „SWANSON” и е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/. Тя е доказан лидер като продукт за спиране на цигарите!

 

Заболяване на щитовидната жлеза

Когато щитовидната жлеза (жлеза с форма на пеперуда в областта на шията), не произвежда достатъчно хормони, това е известно като хипотироидизъм и депресията е един от нейните симптоми. Този хормон е многофункционален, но една от основните му задачи е да действа като невротрансмитер и да регулира нивата на серотонина. Ако имате нови депресивни симптоми, особено придружени с чувствителност към студа, констипация и умора, един тест на щитовидната жлеза няма да навреди. Хипотиреоидизма се лекува с медикаменти.

Лоши навици за сън

Не е изненада, че лишаването от сън може да доведе до раздразнителност, но това би могла да увеличи и риска от депресия. Проучване от 2007 г., показва, че когато здравите участници са били лишени от сън, те имали по-голяма мозъчната дейност, при разглеждането на обърнати образи, сравнено с тези, които са добре отпочинали. Един от авторите на проучването отбелязва, че подобна реакция имат и депресираните пациенти. Ако не спите достатъчно, нямате достатъчно време за подновяване на мозъчните клетки и мозъка спира да функционира добре, което е един от многото фактори, които биха могли да доведат до депресия.

Facebook претоварване

Прекарвате ли прекалено много време в чатовете и в социалните мрежи? Редица проучвания показват, че това може да бъде свързано с депресия, особено при тийнейджърите и децата. Интернет зависимите могат да се борят с реални човешки взаимодействия и липса на приятелство и могат да имат нереалистична представа за света. Някои експерти дори го наричат ​​“Facebook депресия.“

В едно проучване от 2010 г., изследователи са открили, че около 1,2% от хората на възраст от 16 до 51 години, които прекарват необичайно голямо количество време онлайн, имат по-висок процент на умерена до тежка депресия. Въпреки това, изследователите отбелязват, че не е ясно дали прекаляването с Интернет води до депресия или депресираните хора са по-склонни да използват Интернет.

Краят на ТВ шоу или филм

Когато нещо важно е към своя край, като телевизионно шоу, филм или голям ремонт у дома, то може да предизвика депресия при някои хора. През 2009, някои фенове на Avatar чувствали депресия и дори били склони към самоубийство, тъй като измисления свят на филма не е реален. Имаше подобна реакция и при последната част на филмите за Хари Потър. Хората изпадат в дистрес, когато гледат преди всичко за общуване и компания. С Avatar, хората били въвлечени в един разказ, забравяйки за реалния живот и техните собствените проблеми.

Къде живеете

Може да се спори до безкрайност, дали живот в града или на село е по-добър. Но изследвания са открили, че хората, живеещи в градска среда, имат 39% по-висок риск от разстройства на настроението, отколкото тези в селските райони. A проучване от 2011, предлага обяснение за тази тенденция: Градското население има повече активност в частта от мозъка, която регулира стреса. А по-високите нива на стрес могат да доведат до психотични нарушения.

Процентите на депресирани също варират по страни и градове. Някои държави имат по-високи нива. Богатите нации, са с по-висок процент от нациите с по-ниски доходи. Дори надморска височина може да играе роля – риска от самоубийство нараства с надморска височина.

Твърде много възможности за избор

Самият брой на наличните възможности, независимо дали това е крем за лице, зърнена закуска или уреди, може да бъде непоносимо. Според някои психолози това не е проблем за купувачите, които избират първото нещо, което отговаря на техните нужди. Въпреки това, някои хора реагират на прекалено големия избор чрез максимизиране или изчерпателно преразглеждане на възможностите им в търсенето на най-добрите стоки. Изследванията показват, че този стил на справяне е свързан с перфекционизъм и депресия.

Липса на риба в диетата

Нисък прием на омега-3 мастни киселини, намиращи се в сьомгата и растителни масла, може да бъде свързана с по-голям риск от депресия. Финландско изследване от 2004 г. намери връзка между яденето на по-малко риба и депресията при жените, но не и при мъжете. Тези мастни киселини регулират невротрансмитери като серотонин, което може да обясни връзката. Добавки с рибено масло помагат, поне според едно проучване при хора с биполярно разстройство.

Лошите отношения между братя и сестри

Въпреки че  лошите отношения с когото и да било могат да предизвикат депресия, проучване от 2007 г. установи, че мъжете, които не се разбират със своите братя и сестри, преди 20-годишната си възраст имат по-голяма вероятност да се депресират по-късно в живота. Не е ясно какво е толкова значимо при взаимоотношения между братя и сестри (не се отнася за отношенията с родителите), изследователите предполагат, че те могат да помогнат на децата да развият способност да се свързват с връстници и да се социализират. Независимо от причината, твърде многото каране между децата е свързано с по-голям риск от развитие на депресия преди 50-годишна възраст.

Противозачатъчните таблетки

Както всички други лекарства и противозачатъчните могат да имат странични ефекти. Оралните контрацептиви съдържат синтетичен вариант на прогестерон, който според проучванията може да доведе до депресия при някои жени. Причината все още не е известна. Това не се случва на всеки, но ако жените имат анамнеза за депресия или са склонни към депресия, те имат голяма вероятност от поява на симптоми по време на приема на противозачатъчни хапчета. Някои жени просто не могат да вземат хапче, така че трябва да търсят алтернативна контрацепция, като диафрагма, която не съдържа хормони.

Лекарства с лекарско предписание

Депресията е страничен ефект от много медикаменти. Например, Акутан и неговите версии (изотретиноин) са предвидени, за изчистване на тежко акне, но депресията и мислите за самоубийство са потенциален риск за някои хора. Депресията е възможен страничен ефект от лекарства за тревожност и безсъние, включително Валиум и Ксанакс; Лопресор – предписван за лечение на високо кръвно налягане; Понижаващи холестерола лекарства, включително и Липитор; Премарин за симптомите на менопаузата. Прочетете потенциалните странични ефекти, когато започвате прием на ново лекарство и винаги се консултирайте с вашия лекар за да разберете дали може да бъдете изложени на риск.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *