Как да се справя с острата болка по езика

Наскоро, докато си пиех сутрешното кафе, усе­тих остра болка по езика. Цял ден ме боля, а надвечер дори ми беше трудно да гово­ря. Моля да обясните как да се справя с този проблем?

Силвия Стойкова – София

 

Вашият проблем се нарича глосит. По прин­цип съществуват два вида – повърхностна и дълбока форма, В първия случай заболяването е една от проявите на сто­матита, т.е. възпаление на устната лигавица. Дълбокият глосит се ха­рактеризира с появяване на гнойни рани по езика – абсцес или флегмон. В тази ситуация няма да минете без хирургична намеса, защото патоло­гичният процес може да се разпространи върху дъ­ното на устната кухина и да предизвика възпаление в областта под брадичка­та и по шията.

 

ОСТРИЯТ ГЛОСИТ МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ В ХРОНИЧНА ФОРМА И ЗАТОВА Е ВАЖНО ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ СТОМАТОЛОГ

 

След преглед на па­циента и получаване на резултатите от необ­ходимите изследвания лекарят предписва лече­ние, което преди всичко е насочено към отстра­няване на причините за заболяването: Например в случай на механична травма лечението се състои в изпилване на острите краища на счу­пен зъб или корекция на протезата. Една от най-важните лечебни процедури при глосит е изплакването на устна­та кухина с антисептич­ни разтвори. Ако болес­тта е предизвикана от патогенйи микроби, се приемат антибактериални и противовъзпали­телни препарати. За да намалите болката при хранене, се препоръчва щадяща диета – супи, каши, пюрета. В клинич­ната практика се сре­щат специфични видове на тази болест, които се характеризират с ограничени изменения по езика. Например, разбива се т.нар. десквамативен глосит. Симптом е т.нар. географски език. При визуален преглед е видно, че той е нарязан от линии и браздички, ко­ито външно напомнят ге­ографските меридиани. Десквамативен глосит може да се появи като съпътстващо заболява­не при болести на кръв­та, стомашно-чревния тракт, нарушена обмяна на веществата, някои инфекциозни заболява­ния. Терапията на този вид глосит се състои в лечение на основните заболявания.

 

САМО ЗА СВЕДЕНИЕ

Глоситът всъщност е възпаление на езика, съпровождано с , изменения на неговата структура и цвят. Причините за възникване са различни:

 • изгаряне при употреба на много горещи напитки, както и ако се увличате по лютиви ястия;
 • механична травма, например в резултат на прехапване на езика или увреждането му от острите краища на зъбите;
 • неспазване правилата за лична хигиена в устната кухина;
 • пушенето;
 • злоупотреба със силни спиртни напитки;
 • алергични реакции към пастата за зъби или освежителите за изплакване на устната кухина.

 

Можете да си помогнете и чрез народна медицина. Например отварата от лайков цвят оказва противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

Приготвя се по следния начин: залейте една супена лъжица от смляната суровина с 200 мл гореща вода и сложете на слаб огън за 10 минути. След това изстудете, прецедете и приемайте топла за изплакване на устната кухина.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 3.3 от 13 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Как да се справя с острата болка по езика

 1. антони каза:

  Нощно време си прехапвам езика, дори имам чувството че го пробождат с игла. Събуждам се често от това. Болката е силна. Помогнете ми с някой добър специалист – тел.0887007140

 2. Петра Тодорова каза:

  Помогнете ми,имам проблем със езика от три години,къде ли не ходих какво ли не пих и не го мазах..Извадиха ми зъбите,намериха ми язва на дванадесетопръстника,..От двете страни имам образование като язви зачервено е мястото е ме боли езика,все едно горещо съм пила или като след упойка болката как настъпва моля ви помогнете ми ако някой знае добър специалист да ми препоръча

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.