На какво се дължи китайското дълголетие?

В днешно време мно­го се говори и пише за уникалната китайска медицина. Но не само с това е прославен Ки­тай. Вижте фактите: нарастването на сред­ната продължител­ност на живота, както и развитието на про­изводството и ниво­то на благосъстояние в Китай са по-високи, отколкото във всички европейски страни. При мъжете тази средна продължителност е 75 години, при жените – 80. Цялата работа е в това, че от древни времена до ден днешен дълголетие­то й здравето у китай­ския народ е издигнато в култ. А съвременният начин на развитие не пречи на наложилите се традиции – в начина на живот, в системата на хранене, в устройство­то на жилищата им. И все пак в какво се крие тайната на китайското дълголетие?

 

ЗА ТЯХ НЕ ВАЖИ ПРОСЛОВУТАТА ФРАЗА „ВСИЧКИ БОЛЕСТИ СА ОТ НЕРВИ“

Техният начин на живот осигурява пъл­ноценно и здравослов­но съществуване. Това е свят, чийто закони са лесни за разбиране, още повече че носят общочовешки характер. Но сякаш при тях се предава генетично. Например уважението към възрастните хора. В Китай човек на каквато и възраст да е, той се чувства необходим и на своето семейство и на обществото като цяло.

Китайците почи­тат своите родители и връзката между поко­ленията. За китайците смисълът на живота се разбира като хармония между едновременно живеещи на земята ня­колко поколения. Това при тях не се възприема като даденост, а като щастие. Те не смятат 60-70 годишните за стари хора. При хората, както и в природата, има разцвет, зрялост и заник. Всеки период от живота е неповтори­мо. Ако там смъртта застигне човек, ненавършил 90 години, те възприемат неговата кончина като прежде­временна и трагична. До дълбока старост тези хора запазват ясен ум и изострена памет. Тяхната доброжелател­ност и спокойствие са достойни за подража­ние.

Кой ли не е чувал прословутата фраза „всички болести са от нерви“, но това не важи за Китай. Там хората са удивително спокойни. Там съществува пълно равновесие между природата и човека u само когато вътрешната енергия на човека е в хармония с природата, може да се роди, тако­ва чудо като красив и здрав живот. За китай­ците това е ежедневие. За тях са важни две понятие – труд и дис­циплина, по-точно дис­циплина на труда: не за­късняват, не импрови­зират, не мързелуват. Не е тайна железният китайски прагмати­зъм: строгият ред не позволява случайности и осигурява вътрешен покой. При тях е развит почти биологически инстинкт към вярата в утрешния ден. Този, който днес живее в малка стаичка е сигу­рен, че много скоро ще се премести в нов дом. Този, който днес няма достатъчно средства, не се съмнява, че това ще се случи утре. Те не нервничат – те вярват, че всичко ще се промени към по-добро.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *