Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Да се доверим ли на китайската медицина?

• Въпреки суперлативите едва 38 на сто от населението в света приема китайската медицина за уместна

Експерти твърдят, че мето­диките, които китайците предлагат на външния пазар, и тези, които практикуват у дома си, са различни. Познавачите на китайската медицина не са тол­кова много дори в самия Китай, да не говорим за Европа. Освен всичко друго, съществу­ва още едно „но“. Китайците се различават от нас много повече, отколкото си мислим. Хилядолетия наред те са се хранели, работели и почивали не както съвременния европеец, в резултат на което са се оформили техни специфични физиологически особености. Съставът на чревната микрофлора при тях например се различава от този при нас, азиатците са с по-малко количество ферменти, неутрализиращи алкохола. И това е само едно от различията. Затова не може да се говори, че китай­ската медицина винаги е уместна за европееца.

Ако искате да при­добиете представа, за­познайте се с мненията, разсъжденията и обсъж­данията на трима руски експерти: Изор Кудрявцев – терапевт, специалист в областта на интегративната медицина, член на Европейската асоциация по натурална медицина; Иван Козлов – доктор на медицинските науки, про­фесор, имунофармаколог, зав. Катедра по фарма­кология, декан на фар­мацевтичния факултет „Пирогов“,“ и Алексей Маслов – доктор на истори­ческите науки, професор, изтоковед, действителен член на РАЕН.

Ние, европейците, раз­глеждаме европейската и китайската медицина като противопоставя­щи се. Обаче в Китай тези две направления много добре се допълват. Там наричат китайската „чжун и“, а западната – „си и“. Големите научни цен­трове внимателно про­веряват традиционните методи. Ако е необходима операция, китайският лекар веднага ще изпра­ти човека в клиника или ще му предпише лечение с антибиотици. А при по-елементарни случаи или просто за възстановява­не предписват цизун. В Китай и Европа дори сми­сълът на думата „здраве“ се приема различно. В Китай „здраве“ буквално означава „укрепване на психофизическата лич­ност“. По същество това е профилактика, а ние отлично знаем, че при нас започваме да мислим за здравето си, когато вече се разболеем.

„Китаецът знае: появи ли се дискомфорт – вед­нага трябва да се лекува,

разказва Игор Кудрявцев.

Той няма да чака да „мине от само себе си“. Ето оби­чайна картинка там: вър­ви си човекът по улицата, облечен в костюм.. Спира се, изважда от джоба си „пантофки за цигун“, зани­мава се известно време, след това се преобува и продължава по пътя си. Във всяко семейство знаят какъв масаж е нужен, на съпругата, съпруга или децата“. Въобще лечение­то по китайски предпола­га постоянна работа над себе си. Показват Би уп­ражненията цигун, дават ви рецепта, а по-нататък всичко зависи от вас. А ние какво правим: готови сме да платим за някаква процедура или лекарства, за да подействат те по някакъв начин върху нас.

 

Не са ли само плацебо някои треви и корени от китайската медицина?

 

Споделено с Камелия – Китайската медицина – част 1

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *