Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не са ли само плацебо някои треви и корени от китайската медицина?

Многото билки, влизащи в състава на китайските лекар­ства под екзотични наименова­ния, в крайна сметка са добре познатите ни валериана, мента, жълт кантарион, лайка… В Ки­тай не предписват готови сме­си, освен съвсем обикновени и простички. В останалите случаи лечителите подготвят персона­лен набор от билки и изпращат пациента в аптеката. У дома си той ги попарва като чай или ги вари като супа. В електронната база данни по доказателствена медицина са приведени резул­тати от анализите на няколко хиляди клинични изпитания на китайски билки за лечение на множество заболявания – от хремата до рака. И резюмето, изводите не са никак утеши­телни. „Най-често анализът на съществуващите данни не поз­волява да се направи заключе­ние за доказана ефективност на китайските билки – казва Иван Козлов, – Или в изследването са били въвлечени прекалено малко пациенти, или е била нарушена приетата в света схема за провеждане на такива изследвания“.

Китаистите обаче не се учудват от това. „Китайците имат повишена възприемчивост – обяснява Алексей Маслов. – Много силно вярват във всеки препарат, на който е написано „направено по древна рецепта“. Затова редица биодобавки представляват само по себе си плацебо. Освен това, те не се приемат отделно, а заедно с останалите методики“.

„Китайците се отнасят към своята медицина почти като към религия – съгласява се Игор Кудрявцев. – Изобретено е преди няколко века и нищо не трябва да се променя. Основите на фитотерапията са положени в IV, най-много до II век преди новата ера. Трудно е да се каже къде приключва вярата и къде започва познанието“. Още по-трудно е да се каже дали билките, предписани от китайски доктор, ще подействат на скептика европеец.

 

Да заменя ли предписаното лекарство от европейски доктор, с това на доктор от китайската медицина?

 

Споделено с Камелия – Китайска медицина – част 2

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *