ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Профилактичните прегледи на щитовидната жлеза: след навършване на 35 години !

Щитовидната жлеза е важен орган, който отгова­ря за синтеза на всички хор­мони в човешкия организъм. Тя влияе на настроенията, на общото здравословно състояние. Затова е най-добре да правите редовно профилактични прегледи на жлезата. По принцип тези прегледи започват след навършване на 35-годишна възраст. Състоянието трябва да се проследява поне веднъж на 5 години, при положение че не са установени проблеми или липсват оплаквания. Хора­та с риск от заболявания на щитовидната жлеза или с вече налични инди­кации за проблеми следва да провеждат прегледи по-често, според препоръките на консултиращия ендокринолог.

Хипотиреоидизмът е често срещан проблем при жените, които са над 55-годишна възраст.

Как да разпозна­ем първите признаци за проблеми на щито­видната жлеза:

  • Блузата с яка или полото, което носим не за първи път, започва необичайно да ни стяга.
  • При по-внимателен оглед откриваме леко подуване в основата на шията.
  • Понякога при про­блеми с щитовидната жлеза се усеща притиска­не в гърлото, затруднено е преглъщането.

Дори само едно от тези оплаквания налага преглед при специалист. Защото нелекуван, хипотиреоидизмът може да стане причи­на за повишаване на стой­ностите на холестерола, а това вече носи сериозен риск от сърдечни прис­тъпи. При нисък синтез на щитовидни хормони е възможно да се стигне до загуба на съзнанието и не­способност на организма за терморегулация.

Хипертиреоидизмът се отразява негативно на здравето – води до сери­озни сърдечни проблеми и крехкост на костите.

КАК СЕ ЛЕКУВА ПОНИЖЕНА ФУНКЦИЯ НА ЖЛЕЗАТА

Обикновено се изписва хормонозаместителна терапия. Състоянието на организма се възстановява с хапче на гладно сутрин в пре­поръчана доза за няколко седмици. Пациентът споделя, че отново чувства прилив на енергия, след време се нормализира теглото му и стой­ностите на холестерола вече са в границата. Този вид терапия обикновено е доживотна, като изисква постоянно проследяване на до­зата и лекото й повишаване с годините.

 

ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА:

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *