Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Виновен ли е стресът за възникване на Алцхаймер?

Експерти от Медицин­ската школа в Университета Калифорния в Сан Диего стиг­нали до извода, че честите стресове провокират не само изработката, но и натруп­ването на неразтворимия тау-протеин. Именно този специфичен протеин предиз­виква невродегенеративните заболявания. Същият този не­разтворим тау-протеин при­лича на неврофибриларните клъбца – това са натрупвани­ята на белтъчини, откривани в мозъка при болестта на Алцхаймер. Авторът на изследванията Робърт Рисман говори за откриването на тази причина за развитието на Алцхаймер от споради­чен тип. Но именно от нея страдат 95 на сто от всички болни в света. Изследването с участие на плъхове доказало, че стресовата ситуация води до фосфолиране, т. е. присъ­единяване на остатъците от фосфорната киселина, и изменение на разтвори­мостта на тау-протеина в невроните – това спомага за развитието на болестта. Този тау-протеин първо ув­режда хипокампуса – зоната за памет в мозъка. Обаче ако човек изпитва рядко стрес, това не се отразява нега­тивно. Учените смятат, че именно хроничният стрес е основна причина за развитие на факторите, играещи фа­тална роля за възникване на коварната болест.

ФАКТИ

В изследването участвали 250 доброволци над 60-годишна възраст, на които учените измерили мастните отлагания и провели тестове за мислов­ните им способности. Оказало се, че колкото повече наднормени килограми има човек, толкова по-лоши показатели демонстрира неговата памет.

Профилактиката на затлъстяването е част от борбата с когнитивните разстройства или деменцията – казва авторът на изследването Дай Хюн Йоон от Сеулския национален университет.

 

Мобилните телефони можело да бъдат ефективни за лечение на Алцхаймер !?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *