Може ли виното да е причина за рак на гърдата?

Въпреки споменатото твърдение за ползата от скромните дози алкохол за сърдечноболните, се поя­вяват съобщения за упо­требата на алкохол като изключителен риск при други заболявания. Като дисонанс на оптимистич­ните изводи е мнението на учени от Британския мамологичен център, които се занимават с проблемите на рака на млечната жле­за. Авторите твърдят, че дори незначителната употреба на алкохол уве­личава риска от развитие на рак на гърдата. А този риск нараства още пове­че за тези, които имат близки роднини с такова заболяване. При тях подоб­на опасност нараства дотол­кова, че е най-добре те въобще да се въздър­жат дори от леките вина, включително и шампанското. За първи път в началото на 80-те години се прави връзка между алкохола и рака на гърдата. За системати­зиране и обновяване на данните по този въпрос авторите проучили 113 по-рано публикувани научни разработки, посветени на влиянието на спирта върху риска от възникване на рак на млечната жлеза. Учените стигнали до из­вода, че само една порция спиртно питие увеличава риска за гърдата с 5 про­цента – под една порция американците разбират 125 мл сухо вино или 360 мл светла бира или 45 мл уис­ки, водка или друг твърд алкохол.

 

Най-сигурното средство срещу рака на гърдата е ранното му откриване, съветва д-р Кр. Катерински

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *