ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко бързо се развива ракът на гърдата?

Преди няколко седмици на майка и откриха рак на гърдата. Последва радикална мастектомия. Туморът е бил с размери 3.5 см на 4 см. От операцията са минаали само няколко дни и хирургът не иска да се ангажира с каквато и да било конкретна информация. Казва ни само, че са направили най-доброто и че трябва да се изчакат резултатите от изследването на туморното образувание. Но мен този отговор не ме задоволява. Интересува ме дали по размера на тумора може да  се съди за етапа на заболяването? Неми е ясно какво се разбира под начален стадий и как се определя? Само той ли е лечим?

Виолета Йончева, Добрич

Стадият на раковото заболяване по­казва до каква степен ракът е нараснал и докъде се е разпространил. В различните стадии туморите може да бъдат определени като агресивни или по-малко агресивни.

Неагресивният рак на гърдата е тумор, който не се е разпространил извън мястото на възникването му.

Агресивен рак на гърдата е тумор, който се е разраснал отвъд мястото, където е възникнал.

Типове агресивен рак на гърдата:

  • Локален етап – туморът е само в гърдата.
  • Регионален етап – туморът е дос­тигнал до тъканта около гърдата или има ракови клетки в близките лимфни възли. Колкото повече лимфни възли са засегнати, толкова по-напреднала е болестта.
  • Напреднал (метастатичен етап) – туморът се е разраснал в други тъкани и органи на тялото извън гърдата (например бял дроб, черен дроб, кости или мозък).
  • Тумор, възли, метастази (използва се латинското съкращение TNM) – система за определяне на стадия на рака. Чрез нея се описва ракът, така че лекарят да реши какво лечение е нужно. Така се определя например дали туморът подлежи на операция (т.е. дали да се използва хирургично лечение, за да се отстрани).

Системата е най-често използваната и за определяне етапите на рака на гърдата. Според нея ракът на гърдата е групиран в 5 етапа (от 0 до 4), в зависимост от това колко голям е туморът, дали раковите клетки са достигнали лимфните възли и дали туморът е метастазирал (т.е. дали се е разпространил извън гърдата). Обикновено „ранен“ или „ранен етап“ на рака на гърда­та означава, че ракът не се е разпростра­нил извън гърдата или лимфните възли под мишницата. Етапите 0,1 и 2, както и част от случаите в етап 3 са смятани обикновено за ранни етапи. Етап 4 означава, че ракът е метастатичен: разпространил се е в друга част на тялото.

Лечението се съобразява индивиду­ално с вида рак и с конкретния болен. При поставена диагноза рак на гърдата пациентката трябва задължително да се информира за вида на тумора и за най- подходящото лечение за случая. След като открие рака на гърдата, лекуващият лекар разработва план за лечение, който освен лечение включва профилактика и предо­твратяване на евентуален рецидив, а също така и на поява на метастази. Лечението обикновено отнема няколко седмици, след като се установи диагнозата. Изборът на лечението изцяло зависи от големината, местоположението и стадия на развитие на туморното образувание, както и от показателите от проведените лабораторни изследвания. Освен това специалистите отчитат и възрастта, здравословното състояние и индивидуалното желание на пациентката.

Лечението на рака на гърдата може да бъде локално или системно. Локалното лечение позволява да се унищожи или поне да се забави растежът на туморните клетки в млечната жлеза. Хирургичната намеса и лъчевата терапия са локални терапии. Системно лечение се прилага за премахване на туморни клетки в целия организъм. Химиотерапия, хормонална терапия, както и биологично лечение са примери за системно лечение. Нерядко се случва да се комбинират методи и терапии при лечението, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Колко бързо се развива ракът на гърдата?

  1. Pingback: Може ли виното да е причина за рак на гърдата? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *