ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко често жените трябва да изследват гърдите си?

  • Мнението на специалистите, че това е добре да става при всяко влизане в банята

Моля Ви да обясните по-подробно, но как и кога най-вече трябва да се изследват гърдите за бучки в домашни условия. Всички специа­листи съветват жените сами да се изследват за тумор в гърдата, но не казват на колко време трябва да се прави това. Какво ще кажат вашите специалисти?

Венета Христова – Пловдив

Периодичната самостоя­телна проверка на гър­дите е важна част от ранната диагностика на забо­ляването. Около 90 на сто от жените с рак на млечната жле­за сами откриват туморната формация, най-често случайно.

Това самоизследване тряб­ва да започне след навършване на 20-годишна възраст и да се прави поне веднъж месечно от 3 до 5 дни след края на менструа­цията, когато млечните жлези не са напрегнати и болезнени.

Основно се търси плътна „бучка“ в гърдата, най-често неболезнена, като кожата над нея е с тенденция за хлътване. Когато туморът е в близост до гръдното зърно, то хлътва Навътре към гърдата.

Последователно се прила­гат следните 3 метода:

  • В изправено положение пред огледалото първоначално с прибрани до тялото ръце, а след това с вдигнати отвесно над главата се оглеждат вни­мателно гърдите за промени във формата и повърхността им – наличие на вдлъбнатина или подутина, набръчкване на кожата, промени в гръдното зърно.
  • Изследване на млечни­те жлези при къпане, когато пръстите се плъзгат по-лесно върху мократа кожа. Поставя се лявата ръка на тила, а с дясната се опипва лявата гърда с втория, третия и четвъртия пръст, събрани един до друг. За да се изслед­ва дясната млечна жлеза, се разменят местата на ръцете. След това се опипва под ми­шниците. Накрая се притис­кат зърната между палеца и показалеца, за да се провери изтича ли от тях секрет.
  • Самоизследването за­вършва в легнало по гръб положение. С възглавница под рамото до изследваната жлеза и съответната ръка, положена под главата. С вър­ха на пръстите на противо­положната ръка с кръгови движения се опипват всички части на гърдата, като се започва от най-външния й край и се продължава по посока на часовниковата стрелка, до­като се затвори пълен кръг. Извършват се поне 3 кръга, като при всеки следващ се пре­местват пръстите на 2-3 см навътре към гръдното зърно. Особено внимание се обръща на плътността на млечните жлези и наличието на бучки, подутини или уплътнения. По описания начин се проверява и другата млечна жлеза.

 

Рак на гърдата

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *