Вдлъбнатините в женската гърда може е симптом за раково образование

Бих искала да знам как жените могат да се самоизследват за рак на гърдата. Това е много важно! Уж имаше национална кампания, а по другите вестници и телевизионните канали нищо конкретно не казаха. Ако можете, свършете им тяхната работа!

Николина Перчева, София

Периодичната самостоятелна проверка на гърдите е важна част от мероприятията за ранна диагностика на заболяването. Около 90 % от жените с рак на млечната жлеза сами откриват туморната формация, най-често случайно. Самоизследването трябва да започне след навършване на 20-годишна възраст и да се осъществява ежемесечно, от 3 до 5 дни след края на менструацията, когато млечните жлези не са напрегнати и болезнени.

Основно се търси плътна „бучка“ в гърдата, най-често не болезнена, като кожата над нея е с тенденция за хлътване. Когато туморът е в близост до гръдното зърно, често то хлътва навътре към гърдата.

Последователно се прилагат следните три метода:

В изправено положение пред огледалото първоначално с прибрани до тялото ръце, а след това с вдигнати отвесно над главата се оглеждат внимателно гърдите за промени във формата и повърхността им – наличие на вдлъбнатина или подутина, набръчкване на кожата, промени в гръдното зърно.

Изследване на млечните жлези при къпане, когато пръстите се плъзгат по-лесно върху мократа кожа. Поставя се лявата ръка на тила, а с дясната се опипва лявата гърда с 2, 3 и 4-ти пръсти събрани един до друг. За да се изследва дясната млечна жлеза, се разменят местата на ръцете. След това се опипва под мишниците. Накрая нежно се притискат зърната между палеца и показалеца, за да се провери изтича ли от тях секрет.

Самоиследването завършва в легнало по гръб положение. С възглавница под рамото на изследваната жлеза и съответна ръка положена под главата.С върха на пръстите на противоположната ръка с кръгови движения се опипват всички части на гърдата, като се започва от най-външния и край и се продължава по посока на часовниковата стрелка, докато се затвори пълен кръг. Извършват се поне 3 кръга, като при всеки следващ се преместват пръстите на 2-3 см навътре към гръдното зърно. Особено внимание се обръща на плътноста на млечните жлези и наличието на бучки, подутини или уплътнения. По описания начин се проверява и другата млечна жлеза.

Доктор Румен Тулев е хирург-онколог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел.: 098/44-71-20

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Вдлъбнатините в женската гърда може е симптом за раково образование

  1. Pingback: Колко често жените трябва да изследват гърдите си? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *