Синдром на раздразненото черво – 1 проблем – 4 решения

Причините за тези болки, стомашен дискомфорт, ре­дуващи се диарии и запек все още са загадка. Но има ефи­касни начини да се третират симпто­мите. Ето четири от тях.

1.Антиспазмолитици за овладяване на болките

Те намаляват силата на чрев­ните контракции и потискат стомашните болки, които са първите симптоми на синдро­ма на раздразненото черво. Антиспазмолитиците трябва да се приемат само за облекча­ване на кризисните моменти и могат да бъдат съчетавани с лекарства, които подобря­ват храносмилането. Лекарят може да предпише и антидепресанти за намаляване на чувствителността към бол­ката. Те се взимат в съвсем малко дози, за да се избегнат вторичните им ефекти.

2. Люта мента про­тив възпалението

Ароматното масло от люта мента предизвиква верига от реакции, които облекча­ват болките в дебелото черво и стомаха. Най-добре е аро­матното масло от люта мента да се приема под формата на капсули, които се разтварят с стомаха и въздействат директ­но на спазмите. Подходящата доза е между 180 и 200 мг три пъти на ден преди хранене.

3. Хипноза за намаля­ване на стреса

Стресът е признат за сериозен фактор, усложняващ симпто­мите на раздразненото чер­во. С хипноза пък успешно се въздейства на състояния на напрежение и безпокойство. Научно е доказано, че тя на­малява чувствителността на червата и стомашните болки, като по този начин помага за общото преодоляване на този медицински проблем. 70% от 200 пациенти, обхванати в проучване за ефекта от хип­нозата, са почувствали значи­телно подобрение на стомаш­ното неразположение. Друго изследване свидетелства за ефекта от хипнозата за дълъг срок от време (поне 5 години), което води до намаляване на приема на лекарства. Необходими са от 5 до 12 сеан­са. Специалистът може да ви научи и на техника за самохипноза, която да практикувате при нужда.

4. Пробиотиците като основно лечение

Те възстановяват баланса на чревната флора и регулират функциите на имунните клет­ки на червата.

Разнообразието от пробиотици е голямо. Някои от тях се съдържат в киселите млека. Под формата на хранителни добавки най-често се употре­бяват лактобактерии и бирена мая. Взимат се за срок от 4 до 8 седмици и след това се по­чива.

 

 

Каква е разликата между колит и синдром на дразнимото дебело черво?  

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *