Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои навици ни разболяват?

Стоите ли будни до късно? Тръгвате ли  на работа, без да сте закусили? Навсякъде ли се придвижвате с кола? Отдавали не сте виждали приятелите си? Ако на всички тези въпроси отговаряте с „да”, имате върху какво да се замислете. И все пак – вредните навици са поправими!

Ако искате да  върнете часовника назад и да из­глаждате по-млади и по-здрави, следвайте тези лесни съвети.

He си лягайте много късно, вече не сте тинейджъри

Това често се среща: заетите хора обик­новено събират всичките си ангажименти, свързани с дома им, в късните вечерни часове, което ги кара да си лягат прекалено късно. Проблемът е, че твърде малкото сън е изклю­чително лоша практика за здравето – недоспиването се свързва с високото кръвно налягане, диабета, напълняването, както и с уморения и състарен вид.

Какво да направите: Не е сигурно, че ви трябват задължително по осем часа сън всяка нощ, но по-често превръщайте съня в прио­ритет и тялото ви ще се отблагодари за това. За всеки човек нуждите от сън са различни и за да откриете какви са вашите, направете следния опит в някоя вечер, когато не сте твър­де уморени и на другия ден не сте на работа: изключете будилника и вижте колко сън ще е нужен на организма ви. При повечето хора това е между 7 и 8 часа.

Не прекалявайте със сладките неща

Храненето с твърде много със захар ще се отрази зле на талията ви. Според експертите то може да накара кожата ви да изглежда набръчкана и без блясък. Виновникът за това е естественият процес, наречен гликация, при който захарта в потока на кръвта ви се прикрепва към протеините и заедно формират вредни нови молекули, наречени AGE. Колкото повече захар консумирате, толкова повече AGE молекули се появяват, а това уврежда близките протеини като колаген и еластин, които поддържат кожата гладка и еластична. Щом веднъж са увредени, молекулите колаген и еластин стават сухи и чупливи, което води до бръчки и провисване на кожата. Тези ефекти на стареенето започват на около 35-годишна възраст и се усилват бързо след това.

Какво да направите: Да, не е лесно да спрете да консумирате захар, но ограничете количеството поне до 10% от дневните калории. Ако например сте жена малко над 40-те, със среден ръст, това са 160 кало­рии, добавена. захар на ден, което се равнява на една кока кола или шест бонбона. Според статистиката човек консумира средно 465 калории захар на ден. Внимавайте за „скритата” захар в храни, като сос за салати например. Много готови продукти съдържат големи количества захар, но тя е скрита под друго име върху опаковката – декстроза, малтоза, меласа, кленов сироп, концентрат от плодов сок и т.н.

Близо 1 млн и 400 хиляди българи страдат от затлъстяване според статис­тиката. Страната ни е на 6 място в Европа по брой затлъс­тели деца. Българите се хранят лошо и небалансирано. Има спад в консумацията на месо, на кисело и прясно мляко. Рядко се яде и риба. Между 40 и 60% от населението не приема пресни зеленчуци и плодове.

7 пъти повече животински мазнини консумират българите, отколкото пре­ди 50 години. Консумацията на алкохол се е повишила 4 пъти, а на захар – 5 пъти.

Не допускайте стресът да би завладее

Няма как да се чувствате добре, ко­гато сте под стрес – от напрегната работа, проблеми с децата или друга причина. Стресът увеличава концен­трацията на хормоните кортизол и норепинефрин в кръвта, което пови­шава кръвното налягане и потиска имунитета. С времето стресът, ако не отшуми, може да възпрепятства лекуването на организма, да втвърди стените на артериите и да увреди зоните в мозъка, свързани с ученето, паметта и настроението.

Какво да направите: Стресът никога няма да си отиде напълно, но начинът, по който се справяте с ежедневните тревоги, може да държи хормоните на стреса под контрол. Дълбокото дишане е сред най-успеш­ните методи за контролиране на стре­са и се препоръчва да го практикувате поне два пъти дневно. Отнема само две минути и можете да го правите сутрин, след като се събудите, вечер преди да заспите или по всяко време, когато се почувствате потиснати. Опитайте следното: издишайте силно през устата, като издадете свистящ звук. Вдишайте тихо през носа, дока­то броите до четири. Задръжте дъха си, докато броите до седем, след това издишайте шумно, докато броите до осем. Повторете цикъла още три пъти.

продължение…

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *