Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сънят е важен за тялото, колкото въздухът и водата

Изследванията са показали, че оптималното количество сън, което човек трябва да получава това е 7-8 часа на нощ. Много често в забързаното ни ежедневие човек не получава достатъчно сън.

Лишаването от сън има определени ефекти върху обучението, паметта и способността да се мисли ясно. Ако един човек не се е наспал през ноща той не може да мисли и да се труди пълноценно през деня. Няма да може да асимилира и да изпълни поставените му задачи.

По време на съня различните части на мозъка отпочиват и регенерират по различин начин. По време на съня невроните в мозъчната кора регенерират и когато сънят се прекъсва това не може да се случи, по този начин се засяга темпоралния лоб на мозъка, и тъй като той засяга речта тя става неясна. По време на съня спомените се консолидират и конкретизират, ако сънят е кратък за по-дълго време от живота, то тогава може да бъде засегната дългосрочната памет сериозно.

Хората, които са лишени от сън са много по-големи кутсузлии, отколкото тези, които са по-добре отпочинали през ноща. Това се дължи отчасти на това, че хората, които не са отпочинали са по-замаяни и сънливи от другите. Недоспиването води до различни проблеми при шофиране и работа с машини. При недоспалите хора се случват много повече инциденти отколкото при хората, които са отпочинали.

Човек, който не е отпочинал много по-трудно се концентрира, което се отразява на работата и домакинските му задачи и ги върши по-некачествено. Това се дължи и на липсата на енергия, която човек не си е набавил със съня. Лишените от сън хора са много по-раздразнителни, а това може да навреди на личните и бизнес отношения.

Липсата на сън има и физически ефекти. Хората, които страдат от хронично недоспиване имат склонност към напълняване, а това води до някои заболявания като сърдечно-съдови и диабет. Тялото на човек, които не се наспива хронично произвежда по-малко хормони на растежа. Ако едно дете е системно лишавано от сън то растежът и развитието му значително ще се забавят. Имунната система на човек, който не си доспива е много по-слаба и изтощена, а това пречи на тялото да се възстанови.

Ако недоспиването продължи няколко седмици, човек може да започне да халюцинира. Хора лишени от сън умират след 4-5 седмица. Сънят е толкова важен за организма, колкото са въздуха и водата.

Пет съвета за здравословен сън

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *