Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се появяват отоци по лицето?

  • Приема се, че те стават видими, т.е. проявяват се външно, когато в организма се задържат около 3 литра течности

Съществуват няколко при­чини за отоци по лицето: забо­лявания на сърцето, на бъбре­ците, на черния дроб, на щито­видната жлеза, на съдовете, недостиг на някои витамини в организма. Но оток може да се появи и при напълно здрав човек като следствие от гладуване, неправилно подбрани диети, преумора или недостатъчен сън. По лекарски наблюдения, ако ли­цето често подпухва надвечер, това е сигнал да се обърнете към кардиолог, защото става въпрос за сърдечни отоци. В този случай винаги е увеличен и черният дроб. При отоци от сърдечен произход болният не може да лежи на ниско, защото се задъхва. Сърдечните отоци не се разместват и са плътни при опипване. Ако отоците по лицето се появяват сутрин, особено около очите, причина за това могат да бъдат както недоспиването, преумората, препиването предната вечер, така и проблеми с бъбреците. При бъбречни заболявания първо отичат лицето и клепачите, особено долни. Отоците са меки и воднисти, човек може да ги премести от едно на друго място, т.е. да ги изтласка. Но наред с отичането около очите, е възможно да се появят периферни отоци и повишено кръвно налягане.

При хронична бъбречна не­достатъчност е характерен? бронзово-лимонен цвят на ко­жата. При тези болни преди да се появят отоците, бързо започва да нараства теглото им, защото те имат и вътреш­ни, скрити отоци.

Допълнителните симптоми, които показват, че става дума именно за алергична реакция, са обриви по кожата, сърбеж и затруднено дишане. Понякога признак за алергичната реак­ция може да бъде и загубата на съзнание.

Човек може да развие алер­гична реакция към лекарствени средства, особено антибио­тици. А също и при преливане на кръв, ухапване от насекомо и някои хранителни продукти. Отокът по лицето може да е от съдов характер. Причина за него в този случай може да бъде тромбоза на горната куха вена. В този случай отокът посинява. Локалната инфекция в областта на носните кухини, на зъбите и сливиците може да предизвика затруднено оттичане и застой на лимфната течност в лимфните възли на долната челюст. А това провокира едностранен или двустранен оток по лицето, който изчезва след стихване на възпалителния процес.

Към по-редките причини за появяване отоци по лицето се отнасят дерматомиозитът, склеродермията и тромбозата на кавернозния синус. Послед­ното състояние обикновено се среща след прекаран възпа­лителен процес по лицето или в носните кухини. По принцип такова заболяване се среща при болните с понижен имуни­тет и страдащите от захарен диабет.

 

Как да си направим сами масаж на лицето:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *