ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

3 ключа към усмивката – Силата на позитивната мисъл

Да си повтаряш „Всичко е наред!“ никога няма да бъде достатъчно, за да изчезнат тревогите. Но да се научиш да виждаш нещата в друга свет­лина, наистина помага. И не е сложно за постигане.

Списък на позитивните моменти от изминалия ден
Когато изглежда, че трудности­те се натрупват, сме склонни да виждаме само отрицателния смисъл във всичко, което ни обгражда и това е естестве­на човешка реакция. Нещата изглеждат непреодолими и имаме чувството, че никога няма да се измъкнем. За да се противопоставим на тази пе­симистична визия, можем да започнем да обръщаме внима­ние на малките положителни тухлички, които изграждат всекидневието ни. Обратно на това, което понякога си ми­слим вечер, изминалият ден никога не е изцяло „скапан“, а по-скоро смесица от непри­ятности, спънки, понякога дори страдания, но и приятни моменти. Най-често обаче не­приятностите неутрализират напълно хубавите мигове – все едно в един прекрасен слънчев ден да е валяло десет минути, в които сте се намокрили до кости – изводът, който обик­новено се налага е, че денят е бил лош.

Без да подценявате усещания­та си, опитайте се да отделите положителните от негативни­те събития, като премахнете свързващите ги думички „но“, „следователно“, „тъй като“. Ко­гато отбелязвате положител­ните неща, вие давате по-точна оценка на негативните.

Практически стъпки

Вечер преди лягане отбеляз­вайте поне пет положителни факта от изминалия ден. Това може да е хубавият филм по те­левизията, телефонното обаж­дане на приятел, прекрасният изгрев или любимата ви песен, прозвучала по радиото, смехът на детето ви, вкусният десерт… Упражнението помага да се видят нещата в тяхната отно­сителност. С времето мисълта, че денят ви е бил и хубав, ще стане полезен навик.

Убеденост в собствената положителна стойност
Напрегнат разговор с дете­то или партньора, чести за­бележки от страна на шефа напоследък… Понякога това е напълно достатъчно, за да се влоши оценката, която си даваме сами, и да започнем да премятаме мрачни мисли в главата си. Много бързо може да дойде изводът, че не ставаме за нищо. Стоп! Конструктив­но е да осъзнаваме грешките си, за да ги поправим, но в самобичуването няма нищо полезно. Преставаме да виж­даме качествата си и поради създалата се обществена кул­тура, че не е добре да се съ­средоточаваме главно върху тях. От малки чувстваме, че е по-редно да изпитваме вина, отколкото да се поздравяваме за положителните си страни. Всъщност в осъзнаването и признаването им няма нищо претенциозно.

Практически стъпки

Всяка вечер преди да заспи­те, отделете малко време да си помислите какво добро дело сте извършили през деня. „Подадох ръка на човек, който се спъна на улицата“, „Почерпих колегата с кафе“, „Направих път на пешехо­дец“ или „Отделих време за релаксиращ масаж„… Отна­чало няма да е съвсем лесно, но постепенно ще осъзнавате тези положителни стъпки в момента, в който си помис­лите за тях, и ще изпитате удоволствие и благодарност към направеното от вас.

Научно доказано!
Американски изследова­тели доказаха, че при хората, които оценяват самите себе си положи­телно, пневмогастричният нерв изпраща по-активен сигнал към парасимпатиковата нервна система и тя влияе на сърдечния ритъм, като го забавя. Ефектът от това е намаляване на стреса и на рисковете от сърдеч­носъдови заболявания. Ползи има също за съня и за имунната система. Ето защо без колебание трябва често да си казва­те: „Аз съм много добър в това, което правя, и хората ме обичат“.

 

 Вижте кои са другите 2 ключа към усмивката!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *