Усмихвай се често – живей дълго!

Мащабно изследване на холандски специалисти по психично здраве установи, че мъжете, които са оп­тимисти по натура, уми­рат от сърдечно-съдови заболявания значително по-рядко от мъжете песимисти.

Групата учени под ръководството на д-р Ерик Гилтей съобщи, че за тези от мъжете между 64 и 84 г., които гледат позитивно на живота, рискът да умрат от сърдечно-съдови заболявания е 55% по-малък в сравне­ние с песимистите. Данните на други изследвания също показват, че опти­мизмът си струва да се включи в кате­горията фактори, които помагат да се намали рискът от смърт от сърдечно­съдови проблеми.

Оптимистите – наляво, песимистите – надясно

Изследователите с помощта на специ­ални анкети провели допитване на 545 мъже на възраст от 64 до 84 години, които не страдат от рак и имат здрави сърца. Анкетата съдържала въпроси, които разкриват типа на мъжката лич­ност (оптимист или песимист) с такива твърдения като:

„Аз все още очаквам много от живота“;

„Не се залъгвам с надежди за бъдещето“;

„Дните ми минават бавно покрай мен“;

„Все още нямам планове”.

Мъжете също така били помолени да отговорят на въпроси, които засягат стила им на живот, отношението към здравето, образованието и физическата активност. Лекарите проверили кръв­ното им налягане, теглото и просле­дили историята на заболяванията на всеки от участниците в изследването.

Песимистите умират по-рано

За 15 години след началото на изследва­нето 373 мъже (68.4%) от всички учас­тници починали. Половината от почина­лите имали като причина за кончината си проблем със сърцето. Изследването показало, че тези, които в началото го­ворили за своя оптимистичен поглед към живота, живеят много по-дълго от отправилите унил поглед към бъдещето мъже.

Учените смятат, че връзката между оп­тимизма и болестите на сърцето може да бъде обяснена с по-внимателното от­ношение към здравето, храненето и на­чина на живот у позитивно настроените мъже. Изследователите отбелязват, че оптимистите по-лесно се справят с про­блемите, намират човешка подкрепа и по-лесно понасят стреса, отколкото пе­симистите.

Какво казва науката

В психологията отдавна е известно това, че оптимистите живеят много по-дълго от песимистите. Емоционалното състо­яние на човека се отразява силно вър­ху здравето му, затова е много важна жизнената позиция и отношението към това, което се случва. „Общоизвестно е, че щастливите хора боледуват по-рядко, – подчертава про­фесорът по психология от университета в Минесота Дейвид Люкен, – а ако се разболеят или получат травма, оздравя­ват бързо.“ Колкото до тези, които веч­но са недоволни от всичко и мрънкат с повод и без повод, при тях оздравява­нето е проблематично, твърди ученият. Освен това мърморковците по-трудно си намират спътник в живота, тъй като никой не желае близост с тях.

 

Навици, от които да се откажем за да имаме перфектна усмивка  

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *