ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Навици, от които да се откажем за да имаме перфектна усмивка

Четка за зъби

С твърда четка за зъби и силен натиск при почистване на зъбите може да трайно да нараните  защитния емайл или да се стигне до отдръпване на венците. Вместо това, използвайте мека четка за зъби и с нежни кръгообразни движения почиствайте зъбите за поне две минути, най-малко два пъти на ден. При закупуване на четка за зъби, имайте предвит, че компактни глави се движат най-лесно в устата, а дълъг и гъвкав дръжки са най-подходящи за достигане до крайните зъби.

Паста за зъби

Някои пасти за зъби, особено тези за контрол на  зъбния камък, са твърде абразивни. Всичко, което има по едри частици прави много повече от почистване на зъбите. Може да се стигне до разрушаване на емайла и да предизвика отдръпване на венците. Флуорът е единствената съставка, от която се нуждаете.

Конци за зъби

Бактериите по зъбите може да се превърнат в плака за 24 часа, това е водещата причина за кариеси и заболявания на венците. Почистването с конци веднъж на ден е от съществено значение за поддържане на здрави и чисти зъби чрез премахване на плаката.
Консумация на газирани напитки

Газираните напитки съдържат фосфорна киселина, която може да нарани зъбите при продължителна употреба. Ако пиете газирано използвайте сламка за да сведете до минимум контакта със зъби и почиствайте зъбите след това с четка.

Тъмни храни и напитки

Зъбния емайл е като гъба. Всичко, което оставя петна по чашата или по чинията (например, кафе, чай, кола, сос Маринара, соев сос, червено вино) ще остави следа и по вашите зъби и с течение на времето може да се образува  жълтеникав цвят. Попитайте зъболекаря си за видовете начини за избелване.

Честото ядене

Всеки път когато ядете нещо особено ако е с захар или скорбялна храна, бактерията, която нормално живее в устата създава киселина за да разгради тази храна. Но тази киселини може да се отрази и на зъбите и да доведе до гниене. Консумация на пресни и твърди плодове и зеленчуци (като ябълки и моркови) с или след хранене може да помогне. Дъвченето на дъвка без захар след хранене също може да помогне чрез увеличаване на слюнко потока, който помага за отмиване на устната кухина от причинителите на бактерии.

Използване на зъбите като инструмент

Отварянето на различни пакетчета или разхлабване на възели със зъби може да доведе до пукнатини и наранявания на зъбите, падане на пломби, коронки ит.н. Също така рисковано е дъвченето на кубчета лед, замразени или твърди бонбони.

Пренебрегването на проблемите

Кървенето на венците и хроничния лош дъх са отличителните белези заа заболяване на венците. За борба с лош дъх пийте много вода, за да поддържате устата си влажна.  Отстранявайте излишните бактерии със скрапер за  езика. За да предотвратите кървене на венците почиствайте редовно зъбите. Ако симптомите се задържат повече от няколко дни, се консултирайте с вашия стоматолог.

Избягването на зъболекаря

Вие вероятно сте запознат със становището, че трябва да си преглеждате зъбите поне  два пъти годишно, но това в действителност е произволна препоръка. Сега знаем, че някои хора трябва да посещават зъболекаря на всеки три месеца, за да се предпазят от  заболяване на венците или поява на кариеси.

Пренебрегване на устните

Дори и да имате чисти зъби и свеж дъх, усмивката ви няма да грее, ако това е заобиколена от сухи и напукани устни.Кожата на устните е по-тънка в сравнение с другата кожа по тялото и е склонна към загуба на влага, увреждане от околната среда и се промените с годините. Ежедневното използване на овлажняващ и хидратиращ балсам за устни ще ви помогне да имате меки и гладки устни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *