ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако родителите са астматици…

Може ли да се отгледа здра­во дете, ако майката и тат­кото са болни от астма? Да. Само трябва да се помогне на малчугана да премине пе­тте критични периода.

До неотдавна се смяташе, че вероятността такова дете да развие бронхиална аст­ма е 50%, ако майката е болна, и 70%, когато и двамата родители са астматици. Но специалистите сега твърдят, че дори с най-лоша­та наследственост астмата може да бъде избегната при 100% от случаите. Най-важното е, докато имунитетът на детето още не е укрепнал, то да се пази от кон­такти с алергените и простудите. Особено внимателни трябва да бъдат родителите в критичните периоди от развитието на детето в първия, третия, шестия и два­надесетия месец.

Пeттe етапа

Първите дни. Имунитетът на новороденото трябва да се провери още в родилния дом, а след изписването му то веднага да се заведе на преглед при имунолог-алерголог. Именно този специалист ще назначи специалното изследване. До една го­дина такова изследване трябва да се направи два пъти.

В стаята на новородено­то не бива да има прах или влага, килими, пухе­ни възглавници, домаш­ни животни, аквариум и растения, т.е. каквито и да било възможни алер­гени.

Първият месец

През това време майката може да се сблъска със следния проблем: пора­ди слабия имунитет на малкото човече активно се развиват патогенните, а не полезните бакте­рии в стомашно-чревния му тракт. Първият при­знак за това са колики­те. Ако не им се обърне внимание – нали всички новородени плачат – с течение на времето от продуктите на жизнена­та дейност на вредните микроорганизми ще за­почне да реагира кожата. Най-добре е да се напра­ви бактериологичен ана­лиз на изпражненията. Повече от желателно е детето да се кърми поне 4-6 месеца!

При всяко второ дете, предразположено към астма, симптомите на болестта се появяват до 3-годишна възраст, а до 80% от тези деца получа­ват диагнозата си в учи­лищна възраст.

 

Третият месец

Имунизациите също мо­гат да алергизират орга­низма на бебето, за това за тях то трябва да се подготви: 3 дни преди имунизирането и 3 дни след него на малчугана трябва да се дават антихистаминови препарати (те трябва да се изберат заедно с педиатъра!). Бъ­дете особено внимател­ни към имунизацията ДТК (дифтерия, тетанус, коклюш). Първата годи­на тази имунизация се прави 4 пъти. Ако бебето не се чувства добре, иму­низирането трябва да се отложи до оздравяването му.

Половин година

„Къде ми е супата?“ – с целия си вид дребосъ­кът задава този въпрос и мама бърза да го нахра­ни с всички възможни вкуснотии. Не бързайте! Всяка алергична реак­ция увеличава риска от възникването на бронхи­ална астма с 20%. Алер­гените могат да бъдат кравето мляко, рибата и морските дарове, ме­дът, цитрусите, шоко­ладът, орехите, яйцата, пилешкото месо и дори доматите. Затова въвеж­дайте новите продукти в храната на детето много бавно – буквално троха по троха, и записвайте в специален дневник какво и по колко сте му давали и каква е била реакцията му.

Впрочем алергичната ре­акция не е непременно червени петна и лющене на кожата. Тя може да бъде алергична хрема, промяна в изпражненията и дори колебания в настроение­то. Ако е възникнала ре­акция, заведете детето на алерголог. Възможно е да се наложи да се изследва кръвта му за хранителни и битови алергени. Щом по­гледнете „врага“ в очите, без капка жал го изклю­чете от живота на детето, за да дадете възможност на имунната му система да укрепне.

Година

По това вре­ме повечето майки вече не кърмят и детето чес­то страда от простуда. Отнесете се към нейното лечение сериозно: недолекуваната остра вирусна инфекция при децата с на­следствена склонност към астма нерядко преминават в бронхити, а по-късно та­кива деца попадат в кате­горията на често боледуващите.

 

Диета за деца страдащи от астма

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *