Очите се увреждат при недостиг на сълзи

Моля ви да обясните по-подробно какви органи се засягат при т.нар. болест на Сьогрен. Как се про­явява това заболяване? Как се лекува? Може ли болният сам да си помогне по някакъв начин?

Теменужка Иванова – Пловдив

При недостиг на сълзи се влошава зрението, защо­то се възпаляват външните части на очите. Възниква т.нар. сух кератоконюнктивит, който се съпровожда с рязка болка от време на време, с парене и усещане за пясък в очите. Губи се остротата на зрението.

От недостига на слюнка устните стават сухи, образуват се корички. Освен това се развива кариес, който разрушава зъбите. На човек му се пие вода повече от обикновено. Възпалените слюнчени жлези могат да се увеличат.

Сухотата и образуването на сухи корички в носоглътката могат да доведат до понижаване на слуха и отит. Сухотата на дихателните пътища пък предизвиква усещане за парене в гърлото. Сухотата на влагалището при жените се съпровожда със сърбеж и парещи болки.

При болестта на Сьогрен се нарушава и работата на храносмилателните жлези, което води до влошено преработване на храната. Появяват се тежест след ядене, прилошаване, а при някои болни се възпаляват черният дроб и жлъчният мехур. Те се оплакват от горчив вкус в устата, от прилошаване и болки в дясното подребрие.

Понякога страдай кожата, става суха и се лющи. И не на последно място – могат да се засегнат и ста­вите, което се изразява с болки. По-рядко възниква възпаление.

Тъй като болестта на Сьогрен протича различно, лечението се предписва с оглед проблемите, които възникват във всеки конкретен случай. Това го решава лекуващият лекар.

МОЖЕТЕ ДА СИ ПОМОГНЕТЕ И САМИ. ЕТО КАК

При сухота в устата редовно я овлажнявайте с вода през деня. Помага и дъвченето на дъвка без захар. За ускоряване заздравяването на по-явилите се ранички подръжте известно време шипково масло в устата си.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *