ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Странностите на тялото

Какво представляват причудливите реакции на организма ни като настръхването, игличките при изтръпване и болката отстрани, която чувстваме след бягане? Представяме ви истината за 13 такива чудатости на тялото в 2 части.

Защо рязането на лук кара очите ни да сълзят?
Когато режем лук, ние разкъсваме неговите клетки и освобождаваме ензими, които произвеждат газ. След като този газ достигне очите ни, мозъкът ни изпраща сигнали на жлезите да произвеждат сълзи – това е защитен механизъм да се изхвърли опасното вещество. Колкото повече режем лук, толкова повече дразнещ газ се произвежда и толкова повече плачем. Тази химична реакция се е развила, за да отблъсква вредителите (животни, насекоми).

Ще сведем сълзите и щипещото усещане до минимум, ако изстудим лука в хладилник, преди да започнем да го режем. Ниските температури намаляват освобождаването на ензими. Най-високата концентрация на ензими се намира в долния край на главата лук, така че я режете накрая, за да отложите раздразнението колкото се може по-дълго.

От какво се причинява настръхването?
Настръхването (научното му име е пилоерекция) се появява, когато ни е страх или ни е студено. Мъничък мускул в основата на всеки косъм по тялото се съкращава и заедно те създават малки подутинки по кожата. Това е имало смисъл преди много години, когато човекът е имал естествена „козина”. Тогава настръхването е затопляло тялото чрез създаване на изолационен слой въздух между космите. Изправянето служи на космите е служело и за сплашване на враговете и хищниците (представете си котка, която се защитава от куче). Еволюцията ни е „съблякла“ от нашата „покривка“. Сега настръхването не ни носи никаква полза. Ако не обичате да настръхвате, обличайте се топло и избягвайте филмите на ужасите.

Защо пукат ставите ни?
В ставите на пръстите и на раменете две кости се съединяват в капсула. В нея има лубрикант, който се нарича синовиална течност. Тя съдържа разтворени газове. Когато разтегнем ставата, ние всъщност я компресираме и принуждаваме тези газове, богати на азот, да напуснат синовиалната течност. Освобождаването на „въздух“ вътре в капсулата се чува като пукване. След като газовете са освободени, ставата е малко по-гъвкава (това ни дава възможност да направим дадена йога поза по-добре например). Но ние не можем да постигнем това отново веднага след първия път. Това е така, защото на газовете им трябват около 15 минути до половин час, за да се реабсорбират в течността.

Ако имате навика да си пукате ставите на пръстите, като начин за освобождаване на напрежението в стресов момент, опитайте се, вместо това, да се концентрирате върху дишането си за 30 секунди. Пука нето на ставите не води до артрит, но може да доведе до по-малка сила при стискане на предмет.

Защо понякога се смеем до плач?
Експертите не знаят със сигурност. Едно нещо трябва да се има предвид: смехът и плачът са подобни психологически реакции. „И двете се появяват по време на състояния на емоционална възбуда, имат ефект на забавяне и нямат ясно начало и край“, обяснява Робърт Провин, психолог към университета в Мериленд, САЩ, и автор на книгата „Смехът: Научно изследване”. Ние асоциираме плаченето с тъга, но сълзите са много по-сложна човешка реакция и се причиняван от различни емоции – болка, тъга, а в някои случаи и от необичайно веселие. Това е добре, тъй като и сълзите, и смехът могат да облекчат състояние на стрес, най-вероятно чрез противодействие на ефекта на хормоните на стреса – кортизол и адреналин. Така че, ако ви се случи да се смеете до плач, смятайте се за щастливец.

Какво кара клепачите ни да трепкат?
Това дразнещо и често срещано състояние е познато в лекарските среди като миокимия. Не се знае много за трепкането на очите, което е по-вероятно да се появи в долния клепач, а не в горния. Смята се, че се получава при засечка на нерв. Но експертите знаят, че умората, стресът и кофеинът увеличават вероятността да се появи досадното трепкане. Напрягането на очите, недостатъчният прием на хранителни вещества, алергиите и прекаленото количество алкохол са други причинители на тази реакция. За щастие, тя отминава от само себе си. За да намалите вероятността трепкането отново да се появи, пийте по-малко кафе и алкохол и дайте почивка на очите си и цялото си тяло с един добър сън през нощта.

Защо на някои хора винаги им е студено?
Телесната температура се регулира в мозъка от хипоталамуса, който дава сигнали на тялото да отдава топлина при горещина и да улавя топлина (или да трепери, генерирайки топлина в мускулите), когато е студено. На хората с анемия (която обикновено се причинява от недостиг на желязо) често им е студено. Лошата циркулация, дължаща се на високо кръвно налягане или лекарства, може да лиши крайниците от топлина. Недостатъчно активна щитовидна жлеза може също да забави метаболизма на човека до точка, в която тялото генерира много малко топлина. Ново изследване установи, че може да има генетично предразположение към нетърпимостта към студа.

Ако постоянно ви е студено, ориентирайте се към храни, богати на желязо (червено месо, боб, зеленчуци с тъмнозелени листа). Също така избягвайте никотина, тъй като той свива кръвоносните съдове, а това води до лошо кръвообращение.

продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *