ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдромът на Сьогрен „обича” повече жените

Здравейте, какви може да са причините за невъзможност за преглъщане, дори на собствената слюнка? Става въпрос за момиче на 20 години, което досега не е имало подобни смущения. Личният лекар и специалист по УНГ, както и ревматологът не откриват нищо обезпокоител­но, но пристъпите са толкова мъчителни, че момичето не може да поеме абсолютно нищо (това продължава вече 20 дни). Искам да уточня, че състоя­нието е преходно, а не постоянно, но се изостря предимно вечер. Може ли да е синдром на Сьогрен? Молбата ми към вас е да напишете повече за това заболяване и как се поставя диагнозата?

Руска Свиленова – Стара  Загора

Синдромът на Сьогрен е хронично възпалително автоимунно заболяване, при което се засягат главно слъзните и слюнчените жлези. Протича с два главни симптома – су­хота в очите и в устата. Синдромът на Сьогрен се означава като първичен, когато не се съчетава с друго заболяване на съединителната тъкан. Вторичният синдром на Сьогрен се съпровожда най-Често С ревматоиден артрит, системен лупус еритематодес, системна склеродермия, с хроничен хепатит и др.

Това е второто по чес­тота системно заболя­ване на съединителната тъкан след ревматоидния артрит. Жените боле­дуват 10 пъти по-често от мъжете. Обикновено възниква във възрастта между 30 и 50 години.

ВПРОЧЕМ!

 Причината за заболява­нето не е изяснена. Налице е ненормална имунна реакция, която се отключва от вирусни антигени. Предполага се, че значение имат цитомегало- вирусите, ретровирусите и др. Съществува и генетична предразположеност.

Най-типични са симп­томите, дължащи се на намалена слъзна и слюн­чена секреция:

  • Сухота в очите-болните се оплакват още от парене;
  • усещане за чуждо тяло, липса на сълзи, повишена чувствителност към свет липата, зачервяване, лесна умора на очите.

Развиват се сух кератоконюнктивит и сухота в устата, коя­то се дължи на нама­лената продукция на слюнка от слюнчените жлези.

Болните имат за­труднение при прег­лъщане на суха храна, полепване на Храната по устната лигавица, не могат да говорят продължително време. Променя се чувството за вкус. По-често се раз­вива зъбен кариес. Уст­ната лигавица и езикът са сухи и зачервени, има атрофия на папилите на езика.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Синдромът на Сьогрен „обича” повече жените

  1. Pingback: Очите се увреждат при недостиг на сълзи | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *