Синдромът на Сьогрен „обича” повече жените

Здравейте, какви може да са причините за невъзможност за преглъщане, дори на собствената слюнка? Става въпрос за момиче на 20 години, което досега не е имало подобни смущения. Личният лекар и специалист по УНГ, както и ревматологът не откриват нищо обезпокоител­но, но пристъпите са толкова мъчителни, че момичето не може да поеме абсолютно нищо (това продължава вече 20 дни). Искам да уточня, че състоя­нието е преходно, а не постоянно, но се изостря предимно вечер. Може ли да е синдром на Сьогрен? Молбата ми към вас е да напишете повече за това заболяване и как се поставя диагнозата?

Руска Свиленова – Стара  Загора

Синдромът на Сьогрен е хронично възпалително автоимунно заболяване, при което се засягат главно слъзните и слюнчените жлези. Протича с два главни симптома – су­хота в очите и в устата. Синдромът на Сьогрен се означава като първичен, когато не се съчетава с друго заболяване на съединителната тъкан. Вторичният синдром на Сьогрен се съпровожда най-Често С ревматоиден артрит, системен лупус еритематодес, системна склеродермия, с хроничен хепатит и др.

Това е второто по чес­тота системно заболя­ване на съединителната тъкан след ревматоидния артрит. Жените боле­дуват 10 пъти по-често от мъжете. Обикновено възниква във възрастта между 30 и 50 години.

ВПРОЧЕМ!

 Причината за заболява­нето не е изяснена. Налице е ненормална имунна реакция, която се отключва от вирусни антигени. Предполага се, че значение имат цитомегало- вирусите, ретровирусите и др. Съществува и генетична предразположеност.

Най-типични са симп­томите, дължащи се на намалена слъзна и слюн­чена секреция:

  • Сухота в очите-болните се оплакват още от парене;
  • усещане за чуждо тяло, липса на сълзи, повишена чувствителност към свет липата, зачервяване, лесна умора на очите.

Развиват се сух кератоконюнктивит и сухота в устата, коя­то се дължи на нама­лената продукция на слюнка от слюнчените жлези.

Болните имат за­труднение при прег­лъщане на суха храна, полепване на Храната по устната лигавица, не могат да говорят продължително време. Променя се чувството за вкус. По-често се раз­вива зъбен кариес. Уст­ната лигавица и езикът са сухи и зачервени, има атрофия на папилите на езика.

Материалът е от в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Актуални промоции в lekuva.net

От първия до “Синдромът на Сьогрен „обича” повече жените

  1. Pingback: Очите се увреждат при недостиг на сълзи | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.