Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога се развива синдромът на сухото око?

Синдром на сухото око се развива при заболяване на клепачния ръб, нарушение на очната повърхност (получава се непълно разстилане на слъзния филм и поява на сухи петна), намалена слъзна продукция. Това може да се дължи на следните причини:

  • Свързани с възрастта – при хората над 50-годишна възраст продукцията на сълзите е равна на оттичането, а на 75 години човек страда от сухо око.
  • Хормонални – менопауза, контрацептиви, бре­менност, кърмене, 37% от диабетиците страдат от сухо око.
  • Имунологични – системни заболявания на съе­динителната тъкан, ревматоиден артрит, лупус еритематодес, синдром на Сьогрен, склеродермия, дерматози.
  • Фармакологични – медикаменти, намаляващи слъзната продукция: бета-блокери, диуретици, антидепресанти, антиапергични.
  • Нарушено хранене – намален прием на витами­ни, прием на алкохол.
  • Аномалии в развитието – вродена липса на слъзни жлези и др.
  • Травми – изгаряне, носене на контактни лещи.
  • Възпаление – херпес, възпаление на слъзната жлеза, кератоконюнктивит, възпаление на клепа­чите; трахома.
  • Нервно нарушение – локална анестезия, кон­тактни лещи, след рефрактивна хирургия, кера- топластика.
  • Анатомична аномалия – трихиаза, външно перде.

ВНИМАНИЕ!

За диагно­стицирането се използва оцветяването на повърхност­ните тъкани на окото с различни баг­рила. Изследва се времето на разкъсване на слъзния филм, като сълзите се оцветяват с флуоресцин. Отчита се времето от последното премигванедо появата на неоцветени от флуоресцина точки или полета (сухи петна). Тестът се прави от очен лекар на биомикроскоп със специален син филтър. Пониженото време на разкъсване на слъзния филм под 15 секунди причинява недостатъчност на слоевете на сълзите и нарушава тяхното качество. Стойности под 8 секунди са гарантирано патологични. Този тест дава информация и за състоянието на роговичната повърхност – контрастното вещество оцветява зоните с дефект в епитела на роговицата. В такива случаи се налага към изкуствените сълзи да се прибави и лечение с противовъзпалителни медикаменти, коментират специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *