7 навика, от които трябва да се откажете преди 50

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ако искате да се радвате на добро здраве, докато остарявате, трябва да обърнете внимание на тези неща още днес

7 навика, които са вреди на 50
Изключването на вредните храни от диетата е много важно за хората на тази възраст.

Начина на живот, когато сме по-млади, може да окаже значително влияние върху това как остаряваме и колко здрави ще бъдем. Много фактори влияят върху здравословното остаряване. Някои от тях, като генетиката, не са под наш контрол. Други, като физическа активност, здравословна диета, редовно ходене на лекар и грижа за психичното ни здраве, са неща, които зависят от нас самите.

 

Ето 7 навика, от които трябва да се откажете преди да навършите 50 години:

 

1. Да не се грижите за сърцето си

Пренебрегването на сърдечното здраве е особено неразумно, след като достигнете 50. Важно е да предприемете стъпки сега, за да имате здраво сърце на 50. С напредване на възрастта рискът от сърдечен удар се увеличава.

Комбинацията от здравословна диета и редовни упражнения е това, което е най-важно за намаляване на риска от коронарна артериална болест. В идеалния случай трябва да се правят леки кардио упражнения 30 минути на ден, пет пъти седмично.

 

2. Да не се грижите за зъбите си

„Важно е да поддържате добра дентална хигиена, когато наближите 50” казва Дебора Гордиш, специалист по вътрешна медицина в Медицинския център Wexner на Държавния университет в Охайо. „Това е все по-важно, колкото повече остарявате. Заболяванията на венците и лошата зъбна хигиена са свързани дори и с коронарна болест”, обяснява още тя.

Д-р Дебора Гордиш, специалист по вътрешна медицина в Медицинския център Wexner на Държавния университет в Охайо.
Д-р Дебора Гордиш, специалист по вътрешна медицина в Медицинския център Wexner на Държавния университет в Охайо.

3. Да пушите

Спирането на цигарите на всяка възраст е изключително полезно! „След само 24 часа спиране на тютюнопушенето рискът от инфаркт намалява“, пишат в Johns Hopkins Health. „Що се отнася до дългосрочните ползи, изследователите на Johns Hopkins, съвместно с учени от други центрове, са установили, че отказването намалява риска от преждевременна смърт при пушачите на средна възраст почти наполовина.“

 

4. Да напълнявате

Поддържането на здравословно тегло е от ключово значение за мобилността и здравето. „Този съвет може да е най-трудният за изпълнение. Това е така, защото е по-трудно да отслабнете с напредване на възрастта, заради забавящия се метаболизъм“, казва д-р Гордиш. „Все пак си поставете цели за отслабване. Няма да е лесно и ще изисква комбинация от диета и упражнения”, предупреждава докторката.

 

5. Да ядете нездравословни храни

Започнете да ядете питателна, здравословна храна. Голяма част от изследванията показват, че моделът на хранене в средиземноморски стил, който включва пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини, но по-малко млечни продукти и повече риба, може да има положително въздействие върху здравето. Дори и да не сте мислили много за здравословно хранене доскоро, промяната на диетата ви сега може да подобри благосъстоянието ви в по-напреднала възраст.

 

6. Да не се наспивате

Качественият сън, най-малко 7 часа на нощ, е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието след 50. Така че, ако не спите достатъчно, задължително трябва да поработите над това. Има много неща, които можете да направите, за да подобрите съня си, като например да следвате редовен график за лягане и ставане. Избягвайте да спите късно през деня, тъй като това може да попречи на нощния сън.

 

7. Да се подлагате на твърде много стрес

Стресът може да повлияе негативно на здравето ви – не го позволявайте. „Научете техники за релаксация и управление на стреса и се подготвяйте добре за стресови събития, които може да предстоят“, казва д-р Гордиш. „Не само, че много 50-годишни в наши дни още се грижат за децата си, но те често се налага да се грижат и за възрастните си родители. Това е много стресиращо. Някой успокояващи хобита, йога или просто ежедневни релаксиращи разходки могат да бъдат много полезни за освобождаване от стреса”, обяснява тя.

 

Заключение:

 

Хората, наближаващи 50 години, трябва да обърнат повече внимание на здравето си. Тялото вече не е младо, колкото и да ни се иска и трябва да се грижим повече за него. Здравословното хранене, редовното движение, отказването от вредните навици, като пиенето на алкохол и тютюнопушенето, могат да имат огромен ефект върху здравето. Също така е много важно да се посещава лекар редовно и да се правят всички ежегодни изследвания, за да се следят наличните здравословни проблеми и да се откриват нови такива навреме. Това е ключово за излекуването и контролирането им.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *