Знаете ли как да се справите с болки в ставите?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Болки в ставите и проблемите с опорно-двигателния апарат са буквално до болка познат проблем за мнозина

болки в ставите

Разбира се, хората непрекъснато обсъждат защо и какво причинява болки в ставите. Както гласи една поговорка: „Който боли, той говори за това“.

И в този разногласен хор от гласове – защо и как има болки в ставите на краката и ръцете, и как човек да се отърве от тази мъка, истината често се дави. Така се раждат много вредни митове. Дойде време да ги развенчаем защо и от какво човек има болка в ставите.

Мит 1. Артритът е болест на старостта

Не. Мислите, че ако сте на 30, не може да ви болят ставите? Грешите! И това е много сериозно, тъй като може да имате болни стави на всяка възраст. За да се случи това, не е необходимо да живеете половин век и да чакате хрущялът да изтънее. Именно изтъняването на хрущялната тъкан лекарите наричат ​​основна причина за появата на артрит при възрастните хора.

И в младостта, или дори в детството, е достатъчно да се разболеете от някое от изброените инфекциозни заболявания (например скарлатина, хепатит, варицела, морбили), за да имате болки в ставите дълго време. Патологичните процеси в ставите могат да бъдат предизвикани и от бактериална инфекция, по-специално редовно повтарящ се тонзилит и хронични стомашно-чревни заболявания (например синдром на раздразнените черва или пък йерсиниоза). Захарният диабет, патологиите на щитовидната жлеза и някои автоимунни заболявания също могат да бъдат отключващи фактори за болки в ставите, но все още са по-рядко срещани.

Ако не сте знаели какво води до болка в ставите, или мислите по различен начин, можете да пропуснете развитието на патологията, да не се справите с нея дълго времем и в крайна сметка да придобиете тежки ставни заболявания много по-рано от естествения период на стареене. Всеки знае, че да се предотврати бедствието е по-лесно от премахването му и последствията са него.

Освен това носенето на неудобни обувки – с тесни пръсти, високи токчета, бягането по неподходящ терен и с лоши маратонки, вдигането на тежести, носенето на прекалено леки дрехи при неподходящо време – всичко, което е типично за младите хора, също влияе негативно на състоянието и води до болка в ставите. Обикновено коленете, гръбначният стълб и стъпалата „горят“ първи, възможно е и възпаление. Как да се справите с това – да го предотвратите или премахнете – ще ви кажем по-долу.

Мит 2. Ако имате болки в ставите, по-добре не се движете

Да вярвате, че по-малко движение значи по-малко болка е огромна грешка. Това може не само да ви струва здравето на ставите, но и значително да влоши качеството на живот.

При болка в ставите вземете Артромин

Абсолютно правилно: в момент на остра болка не бива да се натоварва, и още по-малко да се претоварва ставата. Първо трябва да премахнете възпалението и отока – за това е най-добре да потърсите съвет от специалист. Можете да използвате и подходящи хранителни добавки, като например Артромин. Разбира се, използването на Артромин се препоръчва като част от комплексната терапия с болкоуспокояващи гелове и таблетки (нестероидни противовъзпалителни средства и хондропротектори) за допълнително активиране на оздравителните процеси и възстановяване на хрущялната тъкан. Артромин спомага за нормализиране на баланса на естествените възпалителни и противовъзпалителни процеси в организма. При периоди на остра болка терапевтичният курс е 3-4 месеца по 2 таблетки веднъж на ден.

Артромин се използва и при хронични ставни заболявания и болки в гърба, тъй като предотвратява прогресията на възпалението, така че ремисията може да продължи доста дълго време. През този период Артромин може да се използва като монотерапия. Тази схема ви позволява да намалите тежестта върху тялото от допълнителни лекарства, включително и болкоуспокояващи.

Въпреки това, след края на острата фаза е възможно и необходимо да се върнете към физическа активност. Нека мозъкът продължава да вярва, че все още се нуждаете от ставата и просто е длъжен да я обслужва: чрез движението давате команди на мозъка за доставка на кислород, хранене и смазване. Лекарите казват, че това, което не се използва дълго време, „умира“ в тялото.

Следователно, на всяка възраст и с всяка диагноза, се насърчава всеки възможен вид физическа активност

Препоръчително е да избягвате резки движения. Увеличавайте натоварването постепенно. За ваша радост, включете упражнения за разтягане, елементи от пилатес и йога. По-добре ще е специалист да ви помогне да създадете подходящата за вас програма, отколкото да експериментирате сами.

Трудно ли ви е да вдигнете болната си ръка?

Все пак се опитвайте да я повдигате постоянно. Ден след ден ръката ви ще започне да се издига малко по-високо от вчера. Липсата на физическа активност е нашият собствен саркофаг, който бавно, но усърдно сглобяваме сами.

Мит 3. Ако имате болки в ставите, заради ставни заболявания, не можете да ядете домати

Такова диетично ограничение се отнася само за хората с диагноза подагра. При това заболяване доматите могат да увеличат възпалителния процес и интензивността на болката в засегнатите стави. В други случаи няма абсолютно никаква нужда да се въздържате от консумацията на домати. Всичко обаче е добро в умерени количества.

Добре е да се спазва и инструкцията да не се злоупотребява с „вредни“ храни и нежелани методи за тяхната термична обработка и приготвяне. Става въпрос за пържени, мазни и пикантни храни като основа на диетата. Би било добре обаче, да се погрижите за по-доброто подхранване на костите, мускулите и съединителната тъкан. Затова трябва да включите в задължителния списък с продукти такива, които ще помогнат за подхранване и поддържането на здрави стави. Например, много важен е редовният прием на протеин от всякакъв произход в тялото като доставчик на колаген и генератор на синовиална течност. Вискозна и еластична, синовиалната течност се справя добре с вътреставното смазване, което предотвратява преждевременното травматично триене на ставните части и изтъняването на хрущяла.

Същата цел се преследва и чрез поддържане и режим на пиене. В допълнение, водата ще премахне по-добре токсините от тялото. Те се натрупват през целия живот и техния застой може да провокира болезнени възпалителни процеси в ставите. Ние обаче вече знаем как да им се противопоставим – с подходяща хранителна добавка. Затова Атромин трябва да е винаги под ръка във вашата аптечка.

Мит 4. За всичко са виновни солните отлагания

Съвременната наука вече знае със сигурност: в ставите не се отлагат соли. Болката, която се изпитва, поради предполагаеми отлагания на соли, както и болезнените отоци и подутини, възникват по различна причина и са от различно естество. Това са остеохондрални израстъци. Те се появяват заради настъпилата деформация на ставата, която вече не можем да използваме свободно и безболезнено. Интуитивно, за да избегнем болката, при ходене или други натоварвания заемаме неестествени позиции и тялото започва да ни „помага“ в това.

Образно казано, образува се защитна броня до ставата под формата на тези израстъци. Но, за съжаление, може да бъде и много досадно. В края на краищата общият баланс на позицията на тялото в пространството вече е нарушен и това не може да не засегне мускулно-скелетната система. Става неудобно да ходите, да стъпвате на крака или ръцете ви се схващат. Заради вашия „дървен” гръб започвате да се чувствате като Пинокио и да ходите като Трипио от „Междузвездни войни“.

Ето защо е по-добре да се предотвратят навреме болезнените промени в ставата и да се реагира своевременно на най-малкия дискомфорт, който може да се изрази чрез хрускане, болка и скованост на движението. Веднага щом забележите такива симптоми, трябва незабавно да потърсите помощ от специалист, за да не си докарате инвалидност. Болката не може да се толерира – всеки лекар ще ви каже това. Болкоуспокояващите, както и хранителната добавка Артромин, помагат за облекчаване на болката.

Мит 5. Плуването е полезно за увредени стави

Не винаги, уви. За съжаление, водата може да преохлади вашите стави. Това означава, че отново ще трябва да вземете мерки за премахване на възпалението и болката. Универсално лекарство и за двете са болкоуспокояващите и Артромин. И въпреки тях, по-добре е да изберете друга физическа активност, например скандинавско ходене, ако знаете, че сте предразположени към настинки.

Постоянни болки в ставите и костите

Постоянните болки в ставите и костите е патологично състояние, което се характеризира с болезнени усещания, слабост, тъпа болка в една или няколко стави, мускули, кости, както и в цялото тяло. Усеща се при възпалителни реакции, дегенеративно-деструктивни процеси, развиващи се в костната тъкан и ставните повърхности. Това може да е симптом на извънставна патология. В такива случаи болката е причинена от алергични, инфекциозни, ендокринни, сърдечно-съдови и други заболявания.

Причини за болки в костите и ставите

болки в ставите

Основа за развитието на болка и дискомфорт в костите и ставите са заболявания на ставите, като:

• вродени дефекти;
• артрит и артроза от различен произход;
• остеохондроза;
• лоша стойка: сколиоза, кифоза, лордоза;
• плоски стъпала, халукс валгус, плоскостъпие;
• остеопороза – намалена костна плътност;
• миозит;
• подагра;
• бурсит, тендинит, синовит, тендовагинит;
• ставна туберкулоза;
• вътрешно кървене;
• злокачествени и доброкачествени тумори.

Болката в костите и ставите може да бъде следствие от:

• производствени, битови и спортни травми;
• натъртвания, навяхвания;
• изкълчвания;
• вътреставни фрактури;
• изгаряния;
• измръзване на меките тъкани;
белези;
• ставни операции.

Рисковата група включва възрастни хора, които изпитват редовно физическо претоварване, недостиг на витамини и недохранване. По-младите, които са заплашени дълго време да страдат от болка в ставите, може да имат затлъстяване, лоши навици и наследствени заболявания.

Усещането за болки в ставите и костите може да възникне от вътрешни органи, поради грип, остри респираторни вирусни инфекции и хронични инфекции. Болезнеността и мускулната слабост се провокират от патологии на ендокринната жлеза, гастроентерологични заболявания, увреждане на централната и периферната нервна система, съдови и сърдечни заболявания.

Видове болки в костите и ставите

болки в ставите

Болките в костите и ставите се различават по:

• локализация;
• дълбочина;
• характер;
• интензивност;
• продължителност и време на поява;
• броя на частите на тялото, участващи в патологичния процес.

По характер болката е остра и хронична, по интензитет – лека, умерена, интензивна, по вид на протичане – преходна и постоянна.

Най-често болката и мускулната слабост се усещат в големите стави, като тазобедрена, раменна, коленна и лакътна. По-рядко се засягат малките стави: глезен, китка, фаланги на пръстите на краката и ръцете.

Характеристиките на болката и другите симптоми се определят от основното заболяване

При засягане на ставите и меките тъкани в ранния период се появява тъпа, периодична болка, често след физическо натоварване, която изчезва в период на почивка. С напредване на заболяването интензивността на болката се увеличава. Тя става постоянна, затруднява и ограничава движението. С течение на времето ставата се деформира.

Други признаци, които са характерни:

• подпухналост;
• подуване;
• локално повишаване на температурата;
• промяна в цвета на кожата.

Клиничната картина на острите инфекциозни заболявания е доминирана от симптоми на интоксикация. Заболяването започва остро с висока температура, главоболие, треска, прекомерно изпотяване, мускулна слабост и загуба на апетит. Пациентите се оплакват, че ги болят ставите, цялото тяло, гади им се, боли ги главата, но физическата им активност остава нормална.

Скованост и болки в ставите

Скованост и болки в ставите е симптом, който възниква при дегенеративни промени в тях. Развива се на фона на сериозни заболявания. Изисква консултация с ревматолог.

Причини за скованост и болка в ставите

Лекарите идентифицират няколко фактора, които увеличават вероятността от развитие на този симптом:

• Възрастов фактор. С възрастта подвижността на ставните тъкани намалява, като по-често се засягат няколко стави едновременно;

• Излишното телесно тегло създава допълнителен стрес върху ставата, причинявайки ранно износване;

• Бурситът се отнася до периартикуларна торбичка, която е пълна с течност. В допълнение към сковаността, заболяването провокира болки в ставите. То може да изчезне от само себе си без медицинска намеса;

• Остеоартритът е дегенеративен тип артрит, който се развива, когато ставната тъкан се износва. По-често се диагностицира при пациенти в напреднала възраст. Провокира подуване, болка, хрускане и щракане по време на движение;

Най-често ревматоидният артрит се диагностицира преди 60-годишна възраст

• Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване. Защитната система започва да влияе негативно върху ставните тъкани. Характеризира се с подуване и болка. Считано е за нелечимо заболяване. Курсът на лечение е насочен към забавяне на развитието му;

• Лупусът е автоимунно заболяване, характеризиращо се със скованост, болка и подуване. Също е нелечима ставна болест;

• Подаграта е рязко обостряне на артрит, по-често диагностициран при мъже. Характеризира се с високи темпове на развитие. Симптомите прогресират през нощта и засягат големия пръст на долния крайник. Заболяването е придружено от висока чувствителност, силна болка, повишена локална температура, скованост;

Дехидратация на хрущялната тъкан

• Дехидратацията на хрущялната тъкан е по-често диагностицирана при професионални спортисти;

• Интензивна физическа активност;
злоупотреба с алкохол;

• Заседнал начин на живот;

• Стоене прав за дълги периоди от време, например по време на работа;

Болестта на Бехтерев включва загуба на подвижност на гръбначния стълб

• Болестта на Бехтерев се характеризира с промени в условията на свързване. Сутринта се появява скованост на ставите, която изчезва след загряване;

• Остеофитоза е болест, която предполага пролиферация на костна тъкан. Развива се при физическо увреждане на гръбначния стълб или липса на лечение на остеоартрит;

• Синовит, предполага възпалителен процес на ставната мембрана;

• Капсулит, болест характеризираща се с увреждане на ставната капсула.

• Синдромът на Райтер-Лерой е заболяване, което се развива, когато инфекциозен патоген навлезе в пикочно-половата система. Характеризира се с подуване, чувство на скованост и болка в ставните тъкани;

Псориазисът в 6 от 100 случая е придружен от сутрешна скованост на ставите

• Хондрокалциноза е заболяване, което предполага отлагане на калцификати в хрущяла на ставната тъкан, характеризиращо се с нарушена подвижност, развитие на болка и подуване;

• Заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;

• Анормална структура на гръбначния стълб и мускулно-скелетната система, която е придружена от повишено натоварване на ставите;

• Неудобна поза по време на сън;

• Хигрома е синовиална киста, като външната проява на това заболяване е бучка с диаметър 30 ​​милиметра. По-често се диагностицира при жени под 30-годишна възраст. Развива се върху фалангите на пръстите на горните и долните крайници;

• Синдромът на Фелти се характеризира с възпаление на ставната тъкан и уголемяване на далака. По-често се диагностицира на възраст над 40 години, предимно при жени. Включва треска, рязко намаляване на телесното тегло и атрофия на мускулната тъкан.

Скованост и болки в ставите сутрин: възможни заболявания

болки в ставите

Над 100 вродени и придобити заболявания могат да причинят скованост и болки сутрин, както и през целия ден. Те включват аномалии в структурата на ставите, нарушения на синтеза на колаген и цял набор от автоимунни, посттравматични, метаболитни инфекциозно-алергични патологии. Невъзможно е да ги обхванем всички в една статия, затова ще разгледаме най-често срещаните проблеми, които водят до ограничена подвижност в ставата.

Ревматоиден артрит

Сутрешната мускулна скованост и болка, продължаваща повече от 30 минути, е един от основните признаци на ревматоиден артрит. Характеризира се и със симетрично увреждане на ставите – например, ако ви боли лявото коляно, тогава и дясното също ще ви притеснява.

Ревматоидният артрит е системно заболяване, поради което сковаността се появява в цялото тяло и може да се изрази в усещане за силна умора (сякаш „нещо го притиска“), както и „корсетна“ скованост веднага след събуждане. Често има забележимо намаляване на мускулната маса на пациента (мускулна дистрофия).

Ревматоидният артрит често „избира“ малките стави на стъпалото и ръката, след което симптомите се преместват към глезенните, тазобедрените, коленните, лакътните и ставите на китките.

Анкилозиращ спондилит

Това заболяване се характеризира със сутрешна скованост на гръбначния стълб, болка в сакролумбалната област и ребрата. За разлика от ревматоидния артрит, който засяга повече жените, анкилозиращият спондилит често засяга млади мъже. Сковаността се увеличава от около 3 сутринта, а с ежедневна активност и загряване постепенно изчезва. Заболяването обаче прогресира и с течение на времето патологията обхваща целия гръбначен стълб, което води до неговото изкривяване и дори намален растеж. Почти невъзможно е независимо да се разграничат извънставните и периферните прояви на анкилозиращ спондилит от ревматоиден артрит.

Затлъстяване

Наднорменото тегло ускорява износването на менискуса, което причинява необичайна подвижност в ставите на долните крайници (колена, глезени). Усещането е „сякаш се клати, огъва се във всички посоки“. Отпуснатите след нощта мускули и връзки са неподготвени за внезапно прекомерно натоварване сутрин, така че през първия половин час след събуждане може да се наблюдава дискомфорт и скованост, които са придружени от напрежение, треперене и тежест в краката. През деня симптомите изчезват или стават по-леки.

Псориазис

Псориатични ставни лезии и придружаваща скованост се наблюдават при приблизително 6% от пациентите с тази диагноза. Най-често заболяването се проявява в малките карпални и междупрешленните стави, по-рядко засяга лактите и коленете. Кожата над ставата се зачервява. Ставата и периартикуларните тъкани се подуват, понякога се появява характерен псориатичен обрив. Често заболяването може да протече без кожни прояви. Симптомите могат да имитират ревматоиден артрит, артроза и други заболявания.

Ревматизъм

Това име обединява няколко десетки заболявания, причинени от влиянието на бета-хемолитичен стрептокок от група А. По правило симптомите се появяват известно време (1-3 седмици) след респираторни заболявания – ангиит, фарингит, тонзилит. В риск са пациентите, които имат хроничен тонзилит.

Ревматичната скованост обикновено засяга ставите симетрично и внезапно. В този случай пациентите отбелязват локално повишаване на температурата и зачервяване на кожата.

Реактивен артрит

Болестта възниква в резултат на реакцията на организма към инфекция (обикновено пикочно-полова или чревна). Ставите се засягат избирателно, а не симетрично. Това заболяване се характеризира с внезапно начало, остро протичане, силен оток и болка. Реактивният артрит може да засегне не само ставите, но и съединителната тъкан до тях – например сухожилията. Най-често във възпалението са включени големи и малки стави на краката. Има повишена телесна температура.

Обостряне на подагра

В острата си форма подаграта е „близнак“ на реактивния артрит – само кръвен тест (за С-реактивен протеин и пикочна киселина) помага да се разграничат. Кристализацията на пикочната киселина в тъканите причинява възпаление (артрит), което най-често засяга големите пръсти на краката, както и всякакви други стави. Заболяването се характеризира с появата на тофични възли, както и с пароксизмален ход с обостряния от 2 дни до 3 седмици и ремисии с различна продължителност.

Остеоартрит

Сковаността на ставите е един от първите признаци на остеоартрит – заболяване, свързано с дегенерация на хрущялната и костна тъкан. При артроза сковаността се увеличава постепенно, но стабилно. Отначало състоянието е придружено от хрущене, след което се появява болка по време на физическа активност. В по-късните етапи засегнатата става постоянно боли и губи подвижност.

Остеоартритът най-често се диагностицира в коленните, тазобедрените, раменните стави, междупрешленните стави на шията и долната част на гърба и малките стави на ръката.

Ако болката и сковаността са локализирани в определена става (голямата става на долните крайници), това най-често говори за нараняване. Увреждането на хрущяла и връзките отнема особено дълго време, за да се лекува.

Остри остри респираторни вирусни инфекции (например грип), които причиняват интоксикация на тялото, рак и плоски стъпала, също могат да провокират скованост. Подвижността е ограничена и от различни възпаления на периартикуларните тъкани: бурсит, тендинит, периартрит. По-рядко се наблюдава скованост при съдови спазми и нарушения на вегетативната нервна система.

При някои пациенти причината за това състояние е системна склероза, системен лупус еритематозус и други, дори по-редки заболявания.

Лечение на скованост и болки в ставите

болки в ставите

Курсът на лечение при скованост и болки в ставите зависи от причината. Терапията е насочена към елиминиране на болестта. Противовъзпалителните лекарства ще помогнат да се отървете от болката и да подобрите благосъстоянието. Хондропротекторите се предписват за възстановяване на хрущяла в ставните тъкани. За укрепване на имунната система се назначават витаминни комплекси. Антибиотиците се използват при инфекции в тялото. На пациента се препоръчват физиотерапевтични процедури, масаж и индивидуален модул от упражнения. Ако патологията не може да бъде излекувана с помощта на консервативни методи, се използва хирургическа интервенция.

Използват се още и следните методи на лечение:

• Физикална терапия;
• Интравенозно лазерно облъчване на коронарнатаартерия;
• Интерстициална електрическа стимулация;
• Терапия с ударна вълна;
• Мануална терапия;
• Интрамускулни инжекции;
• Интравенозно инжектиране;
• Инжекционна блокада;
• Кинезиотейпинг;
• Физиотерапия;
• Терапевтичен масаж;
• Ортопедични стелки;
• Рефлексотерапия;
• Озонотерапия;
• Костна терапия (костен блок).

Кой лекар ще помогне?

За лечение на симптомите се консултирайте с ревматолог – той е специалист по различни заболявания и патологии на ставите. Ако проблемът е патология на ставите, лекарят ще предпише лечение. Ако не, той ще ви насочи към подходящия специалист, например травматолог или кардиолог.

Усложнения

Последствията зависят от причината за скованост и болки ставите. Ако не се лекува, засегнатата област губи подвижност и пациентът става инвалид. Заболяването, което причинява скованост, може да причини необратими нарушения на походката, инфаркт и смърт.

Предотвратяване на скованост на ставите

болки в ставите

Можете да избегнете усложнения и да предотвратите развитието на скованост и болки в ставите, като следвате тези препоръки:

• правете упражнения ежедневно;
• избягвайте физическо увреждане;
• поддържайте нормално тегло;
• контролирайте позата си;
• избягвайте хипотермия;
• придържайте се към често и с малки порции хранене, правилно съставена диета, включете повече плодове и зеленчуци в менюто;
• избягвайте стресови ситуации, медитирайте по-често;
• приемайте курс с хранителна добавка Артромин на всеки 6 месеца;
• по-често се разхождайте на чист въздух;
• веднъж годишно правете пълен профилактичен преглед;
• ако усетите скованост на ставите, консултирайте се с лекар;
• загряване преди тренировка;
• при заседнала работа правете лека гимнастика веднъж на час.

Забранени храни при болки в ставите

При скованост на ставите на пациентите се препоръчва питателна диета с разделени хранения (около 4-6 на ден). Калоричното съдържание на менюто се изчислява въз основа на теглото, възрастта, метаболитните характеристики и нивото на физическа активност.

В този случай трябва да изключите от диетата:

• бързи въглехидрати;
• пушени, осолени, пикантни ястия, маринати;
• преработено месо (колбаси, полуфабрикати);
• алкохол.

Кафето трябва да се консумира умерено, избягвайте безкофеиновото и продукти като 3 в 1.

Струва си да ядете повече пресни зеленчуци и плодове, богати на витамин С, яйца, млечни продукти, месо, морска или северна риба и ядки. При подагрозен артрит трябва да се ограничи консумацията на месни продукти и напълно да се премахне алкохолът от диетата.

спонди гард против шипове
СПОНДИ ГАРД: При болки, причинени от шипове, ревматизъм, артрит, плексит

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *