Тези навици ще ви помогнат да доживеете до 100

Ново проучване установява кои навици за най-важни за достигане на 100 годишна възраст

навици за достигане на 100 годишна възраст

Какво е необходимо, за да доживееш до 100 години? Оказва се, че не са само добрите гени и късмет. Всъщност има няколко навика, които увеличават шансовете ви да се присъедините към „клуба на столетниците“, според ново проучване.

Що се отнася до избора на начин на живот, физическата активност изглежда е най-важната за удължаване на живота до 100 години, следвана от никога не пушене и здравословна диета, казва съавторът на изследването, Шианг Гао, професор и изследовател в Института по хранене към университета Фудан в Шанхай.

Тези констатации подчертават важността на здравословния начин на живот за максимизиране на продължителността на живота, както при по-младите хора, така и при тези на 80 или повече години, пишат авторите. „Нашите констатации показват, че придържането към здравословен начин на живот е важно, дори и на по-късен етап от живота“, казва д-р Гао.

Шианг Гао, професор и изследовател в Института по хранене към университета Фудан в Шанхай
Шианг Гао, професор и изследовател в Института по хранене към университета Фудан в Шанхай, съавтор на изследването

 

Как е проведено проучването и какви са изследваните фактори?

Въпреки че има много доказателства, че хората, които следват здравословен начин на живот, като цяло имат по-нисък риск от много хронични заболявания, изследователите искаха да разберат дали практикуването на определени навици след 80-годишна възраст ще продължи да има ползи за удължаване на живота.

Хората на възраст 80 или повече години, които потенциално биха могли да живеят до 100 години до 2018 г., са били избрани на случаен принцип за национално проучване.

Изследователите са събрали данни чрез интервюта лице в лице. Информацията включва: възраст, пол, местоживеене, години на образование, семейно положение и дали са имали хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания, хипертония или рак.

Факторите от начина на начина на живот включват: тютюнопушене, употреба на алкохол, упражнения, диетично разнообразие и индекс на телесна маса (ИТМ).

За всяка категория участниците са били оценени както по настоящ, така и по предишен статус.

Учените оценяват диетите на участниците въз основа на това колко често ядат плодове, зеленчуци, риба, боб и чай. Колкото по-често са яли храни от тази група, толкова по-висок е резултатът им за разнообразие на диетата.

Като цяло, по-високият резултат за здравословен начин на живот е свързан с по-големи шансове за достигане на 100 години.

Когато са разглеждали всеки елемент поотделно, изследователите са установили, че упражненията са най-важният фактор за дълголетието и се свързват с 31 процента по-висока вероятност човек да стане столетник, следвани от непушенето (25 процента по-висок шанс) и здравословната диета (23 процента по-вероятно).

 

Ето какво съветват експертите за достигане до 100 годишна възраст:

 

• Яжте предимно растителна храна. Важно е да се придържате към растителна диета, която може да включва хранения 2-3 хранения с риба на седмица. Препоръчително е да ядете морски дарове и риба с високо съдържание на омега-3, омега-6 и витамин B12 (сьомга, аншоа, сардини, треска, ципура, пъстърва, миди, скариди) и се опитайте да изберете такива с ниско съдържание на живак.

• Поддържайте нисък прием на протеини. Ако сте под 65 години, поддържайте нисък прием на протеини – между 0,31 до 0,36 грама (g) на килограм телесно тегло. Това означава 40 до 47 g протеини на ден за човек с тегло 60 килограма и 60 до 70 g протеин на ден за човек с тегло от 85 до 100 килограма. След 65-годишна възраст трябва леко да увеличите приема на протеини чрез риба, яйца, млечни продукти, бобови растения и ядки.

• Минимизирайте наситените мазнини от животински и растителни източници. Ограничете месото, сиренето и захарта и увеличете максимално добрите мазнини и сложните въглехидрати.

• Наблегнете на пълнозърнести храни и зеленчуци. Това включва домати, броколи, моркови, бобови растения и големи количества зехтин (3 супени лъжици на ден).

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Линк към изследването: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2820220

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *