Честото изкачване на стълби удължава живота

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново проучване от Обединеното кралство показва, че ежедневното изкачване на стълби намалява риска от сърдечни заболявания и ранна смърт

изкачване на стълби предпазва сърецто

Търсите прост начин да подобрите здравето на сърцето си и да живеете по-дълго? Не използвайте асансьора или ескалатора, а се качете по стълбите. Изследователите от Обединеното кралство открили, че хората, които редовно се качват по стълбите, имат по-малък риск от смърт от сърдечни заболявания и от каквато и да е причина. Изследването бе представено на ESC Preventive Cardiology 2024, научен конгрес на Европейското дружество по кардиология (ESC).

„Ако имате избор дали да се качите по стълбите или с асансьора, изберете стълбите, тъй като това ще помогне на сърцето Ви“, казва авторът на изследването Софи Падок, от болницата на Norwich University и University of East Anglia and Norfolk.

„Дори кратките изблици на физическа активност имат благоприятно въздействие върху здравето и по-честото изкачване стълби е постижима цел за прилагане в ежедневието на всеки“, казва още д-р Падок.

 

Редовното изкачването на стълби намалява риска от смърт от сърдечни заболявания с близо 40 процента

 

За да разберат дали нещо толкова просто като изкачването на стълби може да намали рисковете от сърдечни заболявания и преждевременна смърт, изследователите са събрали най-добрите налични доказателства са направили мета-анализ на девет проучвания с близо половин милион участници.

Включени са както здрави участници, така и хора с предишна анамнеза за инфаркт или периферна артериална болест, а възрастта варира от 35 до 84 години.

В сравнение с ползването на асансьор, изкачването на стълби се свързва с 24 процента по-нисък риск от смърт поради каквато и да е причина и 39 процента по-ниска вероятност от смърт от сърдечно заболяване. Изкачването по стълбите също е свързано с намален риск от появата на сърдечни заболявания, включително инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт.

„Тези констатации предполагат, че вкарването на тази активност в ежедневния живот може да има защитни ползи”, подчертава Падок.

Софи Падок - автор на изследването
Софи Падок – автор на изследването

Възможно ли е някои от тези ползи да съществуват, защото хората, които се качват по стълбите, имат други здравословни навици, включително да спортуват редовно или да се хранят здравословно? Може би. „Въпреки че нашият систематичен преглед не контролира други фактори като диета и други упражнения, много от оригиналните документи, включени в анализа, са го направили. Това трябва да бъде фактор в бъдещи проучвания, особено ако искаме обективно да измерим оптималното количество и интензивност на изкачването на стълби, което според мен е важно да се направи“, казва тя.

 

По колко стълби трябва да изкачваме, за да се възползваме здравословните ползи?

 

„Нашето проучване предполага, че колкото повече стълби се изкачват, толкова по-големи са ползите, но това трябва да бъде потвърдено. Така че, независимо дали на работа, у дома или другаде, качете се по стълбите“, съветва Падок.

Тези констатации подкрепят предишно проучване от 2023 г., което показа, че изкачването на поне пет редици сътлби на ден може да намали риска от сърдечни заболявания с 20 процент.

Тези констатации показват, че кратките изблици на високоинтензивно натоварване могат да бъдат ефективен и лесно достъпен начин за подобряване на кардиореспираторната годност и нивата на холестерола в кръвта, заключават авторите. Освен това не се изисква специално оборудване или такси за фитнес.

Има определени здравословни условия, които могат да затруднят изкачването на стълби. Например тежко клапно заболяване, тежка сърдечна недостатъчност, белодробни заболявания или ставни проблеми. Ако някой не е сигурен дали изкачването на стълби е безопасно за него, поради някакво състояние, тогава трябва да се консултира с лекаря си.

 

За здраво сърце – вземете Ултра омега-3

 

Ултра омега-3 е продукт за контрол на липидния баланс и поддържане на стойностите на холесторла в норма. Препоръчва се при нарушения на сърдечно-съдовата система, високо кръвно, повишен холестерол и други.

Линк към изследването: https://www.eurekalert.org/news-releases/1042193

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Ултра Омега-3
Ултра Омега-3 – за здраво сърце

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *