За какви вътрешни болести алармира състоянието на зъбите?

Как да определим диабета, болестта на Крон и дори рака по състоянието на устната кухина и зъбите?

Кога зъбоболът предупреждава за ОРВИ и защо трябва да се вземат внимателно витамин В6 и йодни добавки (особено преди среща!)

Има ли общо между състоянието на зъбите и диабета?

Свикнали сме да мислим, че лошият дъх показва, че човек не си е мил зъбите. Но какво да кажем, ако дъхът му мирише на ацетон? Такива симптоми често се срещат при хора с усложнен диабет (диабетна кетоацидоза), които имат повишени нива на глюкоза и кетонни тела в кръвта. Именно тези фактори придават съответната миризма. Въпреки това, кетоацидозата може да не е диабетна. Обикновено се среща при малки деца поради грешки в диетата и злоупотреба със сладки храни.

Проблеми в стомашно-чревния тракт

Има много храносмилателни заболявания, които могат да бъдат диагностицирани въз основа състоянието на устната кухина. Ако пациентът почувства зачервяване на бузите от вътрешната страна, както и подуване на устните, тогава се подозира болестта на Крон. Сред всички части на стомашно-чревния тракт най-често засяга червата, причинявайки възпаление, язви и белези по стените им. Клиничната картина на болестта на Крон е много разнообразна, но първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е хроничната диария.

Има още едно заболяване на храносмилателната система, за което зъбите на пациента могат да подскажат на зъболекаря, че нещо не е наред. Така, покрити с ерозии по задната повърхност, те показват наличието на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Характеризира се с рефлукс на стомашно съдържимо в хранопровода, особено през нощта, когато човешкото тяло заема хоризонтално положение. Попадналата в хранопровода (и в устната кухина!) стомашна киселина уврежда тъканите и причинява функционални нарушения.

Вирусни инфекции

Всичко в човешкото тяло е взаимосвързано и проблемите в един орган могат да повлияят на състоянието на други. Това важи и за зъбите, които са в непосредствена близост до входната врата на вирусна инфекция – назофаринкса. Следователно, при грип и настинки болят не само долночелюстните лимфни възли, но и зъбите (вероятността е по-голяма при тези, които вече са засегнати от кариес!). Дискомфортът не е изключително остър и болезнен, но все пак доста осезаем, особено при поклащане или по-интензивни движения на главата.

ВАЖНО! Описаната връзка може да бъде и обратна, когато инфекция от болен зъб лесно се разпространява по-нататък чрез храна и слюнка. Ето защо не трябва да се пренебрегва болката в зъбите и други симптоми.

Рак

В зъболекарската практика се има случаи на рак, който се идентифицира по състоянието на зъбите. Пациентът идва на рутинен преглед, в резултат на което се открива увреждане на емайла: той буквално се рони и се разпада. Виждайки това, стоматолозите препоръчват на пациента да се свърже с онколог, да се подложи на преглед и да направи предписаните от онколога изследвания. В резултат на това, в ранен стадий е бил открит рак на щитовидната жлеза, който разбира си е бил победен.

ВАЖНО! Обърнете внимание на състоянието на вашия емайл, промените в цвета, структурата и т.н. Това е важен показател, който може да бъде решаващ за запазването на вашето здраве и дори живот.

За какви заболявания може да говори налепът върху езика?

Външният вид и цветът на плаката винаги привлича вниманието, защото също така показва възможни проблеми във функционирането на тялото. Бялата плака е симптом на кандидоза, която популярно се нарича млечница. Свикнали сме да мислим, че засяга само малките деца, но всъщност това гъбично заболяване възниква при отслабване на имунната система, на фона на левкемия или ХИВ инфекция. Същите тези гъбички могат да бъдат отговорни и за появата на пукнатини в ъглите на устата – хейлит.

Кафявият оттенък на плаката (пушачите често имат такъв) показва, че може да има проблеми с черния дроб. Между другото, ако любителите на пури и цигари открият бяло петно ​​на устната, което не изчезва дълго време, тогава трябва сериозно да се замислят дали да се откажат от лошия навик. В този случай съществува риск от левкоплакия, която е напълно способна да се развие в рак на устните.

Черният налеп върху езика е типичен за хора с хронична алкохолна зависимост и по очевидни причини не е добър за тях.

Влияят ли лекарствата на състоянието на зъбите?

От време на време всеки трябва да приема лекарства, защото дори здравият човек понякога страда от настинки, главоболие или храносмилателни разстройства поради диетични грешки. Но някои лекарства имат отрицателен ефект върху състоянието на зъбите. Затова те трябва да се приемат с повишено внимание (и никога „за всеки случай“), в пълно съответствие с препоръките на лекаря, без да променяте сами курса и дозировката.

Антибиотици

Консумацията им може да доведе до гъбични инфекции, плака по зъбите и възпаление на лигавиците. А приемането на тетрациклинови антибиотици в някои случаи води до характерно потъмняване на зъбите (има дори термин „тетрациклинови зъби“). Ако бременна жена приема лекарството, зъбният емайл на детето също може да се увреди.

Антидепресанти, диуретици, антихистамини и деконгестанти

Те може да намалят слюноотделянето. Слюнката играе огромна роля в поддържане здравето на устната кухина – отмиване на плаката, възстановяване на емайла, неутрализиране на процесите на гниене. Следователно, последствията от сухота в устата могат да бъдат твърде неприятни.

Кортикостероиди, цитостатици, имуносупресори

Те рискуват да нарушат микрофлората на устната кухина и да увеличат податливостта на организма към инфекции.

Витамин В6 и йодни препарати

Изненадващо, най-превантивните лекарства в списъка понякога причиняват неприятна миризма.

Редакторите на lekuva.net напомнят, че материалът не може да се използва за самодиагностика. Само консултацията със специалист може да даде представа за диагнозата и последвалото лечение.

Източник: www.goodhousekeeping.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *