С какво да храним ставите си? Вижте кои са най-добрите храни и ключови микроелементи

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Терапевтичната гимнастика, промените в начина на живот и изборът на обувки ще ви помогнат да подобрите здравето си. Но също толкова важно е да включите в ежедневната си диета храни и микроелементи, които ще наситят тялото с полезни вещества.

Съвременната масова храна не е висококачествена и здравословна. Продуктите съдържат твърде много калории, сол и вредни хранителни добавки, които иначе подобряват вкуса.

А тъканите на тялото – кости, хрущяли, стави – се образуват от веществата, които постоянно им се доставят с ежедневната храна. За тяхното изграждане и нормална работа е необходимо не само правилното количество. Но и съотношението на входящите елементи – протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и микроелементи. От техния оптимален баланс зависи жизнената дейност не само на ставите, но и на всички човешки органи и системи. Всеки човек, който се грижи за здравето си, трябва да спазва основните принципи на здравословното хранене.

Започнете с отслабването

Първо, трябва да разберете нормално ли е физиологичното ви тегло, като вземете предвид възрастта си, структурата на тялото ви и други фактори. И да се опитате да доближите реалните си показатели до желаните граници, а след това да ги държите под контрол. Защото с всеки излишен килограм ставите получават допълнително напрежение. Наднорменото тегло засяга хрущялната тъкан, която създава буферен слой между гръбначните дискове и провокира стареенето и износването им. Така че, ако имате проблеми със ставите, свалете излишните килограми, отстранете излишната течност от тялото си и започнете да водите активен начин на живот.

Без да се консултирате с вашия лекар обаче, не трябва да се подлагате на нискокалорична диета или дни на гладуване, за да не увредите допълнително тялото си. Но ограничения като хранене на малки порции и избягване на нездравословни, висококалорични храни ще ви помогнат да отслабнете и да се справите със ставните заболявания. Ето и храните, които поддържат здравето на ставите:

  1. Морска риба

Съдържа значително количество Омега-3 киселини, които спомагат за поддържане на нормалното състояние на хрущяла и на ставната течност.

Консумацията на рибено масло значително намалява болката и увеличава подвижността на ставите. Лекарите отбелязват, че яденето на мазна риба в някои случаи може да намали приема на определени болкоуспокояващи. Полезни мастни киселини се намират в големи количества в херингата, сардините, сьомгата и рибния хайвер.

  1. Желатин

Това е протеинова субстанция, от която тялото се нуждае, за да произвежда колаген. Той е основен елемент за здравето и функционирането на всички жизненоважни органи и системи.

Поддържа нормалната еластичност на съединителната и костната тъкан, на епитела, участва в производството на течността в ставите. Желатинът увеличава количеството на произвеждания колаген, което прави съединителната тъкан много по-здрава. Може да се консумира под формата на заливка, като желе, в супи, мармалад и захаросани плодове.

  1. Горски плодове

Голямото количество полезни вещества, съдържащи се в плодовете, предпазват тялото от риска от подагра и сериозно заболяване на ставите.

Включването на горски плодове в ежедневната диета елиминира проявите на дегенеративно увреждане на ставите, намалява възпалителните процеси и възстановява работните функции на структурите. Особено полезни са черешите или сок от тях, горски ягоди, ягоди и къпини.

       Зехтин

Съдържанието на олеокантал в него има изразен противовъзпалителен ефект, сравним с ефектите на ибупрофен (премахва болката и намалява възпалението).В допълнение, многобройни проучвания доказват, че консумацията на зехтин помага за защита на костната тъкан от разрушаване.Смята се, че при нагряване на маслото повечето от лечебните му свойства се губят, затова се препоръчва да се подправят салати с него.

  1. Нар

Значително намалява възпалителните процеси, подобрява общия имунитет на организма.

Яденето на нар намалява риска от развитие на артрит и остеопороза. А също така помага в борбата със симптомите на заболяването.

  1. Фибри

На трапезата ви винаги трябва да присъстват зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни.

Освен това триците са от голяма полза, тъй като адсорбират и извеждат всички вредни елементи от органите и тъканите и спомагат за добрата чревна функция.

  1. Пресни билки

Билките като копър и магданоз са много полезни за здравето на ставите. Активират метаболизма, премахват токсините от тялото. Най-здравословните билки са тези, които отглеждате сами. Преди употреба трябва да се изплакнат добре под течаща вода. Пресни или сушени зеленчуци трябва да се консумират ежедневно, а също и по 1 супена лъжица копър, по 1 чаена чаша магданоз.

Кои храни трябва ограничите?

За здравето на ставите ограничете тези храни:

  • Туршии и пушени продукти, които съдържат нитрати и задържат течност в тялото.
  • Бобови растения и продукти.
  • Съдържащите оксалова киселина като киселец, репички, спанак.
  • Сосове, кетчуп, майонеза, оцет – влияят негативно на цялото тяло.
  • Рафинирани въглехидрати и трансмазнини (бързо хранене, купени печива). Те провокират заболявания на опорно-двигателния апарат.
  • Свинско месо и трайни сирена – допринасят за развитието на подагра.
  • Бира, алкохолни и всички газирани напитки – консумацията им уврежда ставните и хрущялните тъкани.

Микро- и макроелементите, които подпомагат здравето на ставите

Желязото – при ставни заболявания се отделя повишено количество фосфор.

Премахването му се улеснява от желязото, което се съдържа в нара, езика и черния дроб.

Селенът е необходим за образуването на ставна течност.

Източникът е месо, кафяв ориз, чесън, неолющен ориз, морски водорасли.

Бор – подпомага укрепването на костната тъкан.

Големи количества се съдържат в ядките, зелето, морските дарове, стафидите и сините сливи.

Цинк – подпомага производството на колаген, участва в процеса на регенерация на клетките.

Източници на цинк са постното месо, кафяв ориз.

Калций – прави костната тъкан по-здрава, намира се в млечните продукти, ядките, твърдите сирена, яйцата, царевицата.

Калий – участва в метаболизма – обмяната на веществата. Източник са зелените листни зеленчуци.

Фосфор – участва в поддържането на киселинно-алкалния баланс.

Голямо количество се намира в мазната риба, боба и всяко зеле.

Магнезий – премахва излишния фосфор, участва във функционирането на невроните.

Съдържа се в маковото семе, черния шоколад, какаото, семената, ядките, черешите, зелените зеленчуци.

Сяра – участва в производството на колаген, насърчава „хидратацията“ на хрущяла. Без нея той става сух и чуплив.

Съдържа се в пилешкото месо, яйцата, млякото, морската риба, лука, зелето, ябълките.

Витамините, особено тези с антиоксидантни свойства, играят много важна роля за здравето и оптималното функциониране на ставите.

Те въздействат върху свободните радикални клетки, които причиняват болки в ставите.

Източник: econet

Артромин- помага при болки в ставите, заздравява костите, увеличава плътността им, подобрява подвижността и гъвкавостта на ставите

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *