Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рак на хранопровода – какви усещания при хранене сигнализират за болестта?

За да се развие рак на хранопровода е нужно време. Затова е важно да се отдава значение на някои признаци, които предшестват появата му

рак на хранопровода
Рак на хранопровода, диагностициран навреме, се лекува сравнително успешно

Разпознаването на рака в ранен стадий е една от най-важните задачи на съвременната медицина. Затова лекарите често насочват вниманието на пациентите към някои предупредителни симптоми. Например известният лекар Александър Мясников отбеляза, че има два признака, които могат да служи като потенциален сигнал за рак на хранопровода.

Според него трябва да сте нащрек, ако по време на хранене човек има чувство на тежест при преглъщане. Тук може да се подозира дисфагия. Това е патологично състояние, когато актът на преглъщане е нарушен. На фона на такава патология се появяват затруднения при поглъщане на храна, проникване на чужди тела (всъщност храна, течност) в дихателната система, повишено слюноотделяне, болка в гърдите, възпалено гърло и дрезгавост.

„Ако на човек му е трудно да погълне твърда храна, това обикновено се дължи на механично препятствие за преминаване през хранопровода. В този случай далеч не е задължително това да е онкология“, казва д-р Мясников.

В този случай негативен сценарий е бързата прогресия на нарушеното преглъщане, когато с течение на времето пациентът има затруднения с преглъщането не само твърда храна, но дори и течности, като вода.

Във всеки случай, дори ако в проблемът не се крие онкологично заболяване, а например в психосоматично разстройство, ако се появи този симптом, не забравяйте да посетите специалист, който определено ще разбере причините и ще предпише лечение.

 

Освен трудно преглъщане, киселините в стомаха може да сигнализират за рак на хранопровода

 

Разбира се, не всеки, който някога е страдал от киселини е изложен на риск от рак. Но според статистиката, ако се случва по-често от веднъж седмично, и най-вече през нощта, шансът да се получи злокачествено новообразувание се увеличава 10 пъти.

Ракът на хранопровода е на девето място в статистиката за смъртност от онкологични заболявания

д-р Александър Мясников за киселините, трудното преглъщане и рак на хранопроводад
Александър Мясников

Броят на пациентите непрекъснато се увеличава. За сравнение: при рак на гърдата от трима пациенти, които са диагностицирани, двама оцеляват, тъй като онколозите имат възможност да го излекуват.

Езофагеалният карцином е изключително труден за лечение. Но коварното заболяване може да бъде предотвратено, защото са необходими десетки години, докато клетките се изродят.

 

Половината от всички случаи на езофлагеален карцином се дължат на националните традиции и хранителните навици, които увреждат хранопровода.

 

Ето защо такава диагноза се поставя толкова често в Централна Азия и Далечния изток. Рисковите фактори включват:

• Липса на микроелементи в питейната вода (например дефицит на селен).

• Пристрастяване към дъвченето на тютюн.

• Храната и течностите са твърде горещи. Една от тези вредни напитки е централноазиатският чай, към който се добавят парченца мазнина. Плавайки на повърхността, те повишават температурата на течността над 100 градуса. Огнената смес буквално изгаря хранопровода.

• Силен алкохол.

Друга причина са инцидентите, при които човек получава химически изгаряния. Най-често страдат много малки деца, които се опитват да вкусят всичко, включително и домашни химикали.

киселини при рак на хранопровода

 

Киселините в стомаха причияват рак на хранопровода

 

Втората половина от случаите е причинена от гастроезофагеална рефлуксна болест, при която съдържанието на стомаха – киселина и пепсин – се изхвърлят от него и навлизат в хранопровода, причинявайки изгаряния на клетките.

За да избегнете киселини, е важно да не преяждате

Стомахът ни е в състояние да приеме 500 мл храна – с подходяща закуска, 1500 мл – с обилно угощение. Но ако не си знаете мярката и го разтегнете, това ще увеличи налягането и ще увеличи риска от рефлукс.

При здрав човек, по време на хранене фаринкса и горният езофагеален сфинктер се отпускат и храната продължава да се движи по хранопровода.

След това тя навлиза в стомаха през долния езофагеален сфинктер, след което еластичната клапа се затваря. Сега храната не трябва да попада обратно в хранопровода. Но ако пациентът има дефект в бариерата и подвижността на стомашно-чревния тракт е нарушена, пътят остава отворен и възникват киселини.

В този случай трябва да се свържете с гастроентеролог. И тогава статистиката е най-оптимистична. Ако пациентите бъдат прегледани навреме, само няколко от тях ще развият предраково състояние и ракът ще се появи като цяло със стотни от процента. И ако се лекува предраково състояние или онкология на ранен етап, тогава пет години след операцията почти всички пациенти оцеляват.

Между другото

Ако имате чести киселини, вашият лекар вероятно ще препоръча серия от изследвания. Най-често се извършва:

– pH-метрия – измерване на киселинността в стомаха и хранопровода;

– манометрия – изследване, което ви позволява да оцените контрактилната активност на хранопровода;

– гастроскопия, но не винаги, а само когато киселините са придружени от нарушения в преминаването на храна или внезапна загуба на тегло.

 

Фатални грешки, увеличаващи риска от онкологично заболяване на хранопровода

 

Независимо от опасноста, хората с такъв проблем, като трудно преглъщане и обилни киселини, не бързат да посетят лекар. Те се самолекуват и много често допускат грешки. Например, приемат лекарства за киселини, които инхибират двигателната функция на стомашно-чревния тракт, така наречените спазмолитици. Те само облекчават спазма и могат да отпуснат сфинктера. Но освобождаването на стомашното съдържание се дължи на факта, че сфинктерът вече не работи; напротив, необходимо е да се стимулира неговото свиване. В тази ситуация компетентен лекар, след преглед и назначени изследвания, ще предпише стимуланти на подвижността на стомашно-чревния тракт – прокинетични лекарства.

Неправилно е да се приемат ензимни препарати при киселини. Изкуствените ензими ще помогнат за храносмилането, но няма да възстановят двигателната функция на стомашно-чревния тракт. Те ще направят мускулите му още по-мързеливи. Мускулите на стомаха и двигателната функция трябва да бъде тренирани по същия начин, както по време на фитнес се упражняват мускулите на ръцете и краката. За целта е важно да се храните точно по едно и също време. По този начин редовно се натоварват храносмилателните органи и се поддържа не само моторната, но и секреторната функция на стомашно-чревния тракт.

Източник: kp.ru

B17 Комплекс форте: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс Форте съдържа: витамин B17 (150 мг.) + рейши + чага + облепиха + корен от глухарче и джинджифил

b17 комплекс форте

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *