Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тайните за добро здраве и дълголетие на невроложката Рита Леви-Монталчини

Рита Леви-Монталчини стана Нобелов лауреат на 77 години. Дори и на преклонна възраст тя успя да запази здравето и разсъдъка си благодарение на няколко елементарни правила

Рита Леви-Монталчини

Рита Леви-Монталчини е изключителен невролог, който на 77-годишна възраст стана една от 10-те жени в света, спечелили Нобелова награда за медицина. Удивителна жена, която направи открития от уюта на собствената си спалня. Тя си отиде на 104-годишна възраст, в пълно здраве.

Рита Леви никога не е била омъжена и няма деца. Но тя нито веднъж не се оплака от съдбата си, от ужасите, които е трябвало да преживее. И до края на дните си мадам Леви не загуби любовта към живота, чувството за хумор и невероятната яснота на ума.

Ето какво каза тя на 100-ия си рожден ден: Благодарение на опита, на 100 имам ум, който е по-добър, отколкото когато бях на 20.

Коя е Рита Леви-Монталчини

На 22 април през 1909 г. в Торино, в семейството на инженера Адамо Леви и художничката Адел Монталчини-Леви се раждат две красиви дъщери- близначки: Рита и Паола. Богатото, но много старомодно еврейско семейство е вярвало, че съдбата на момичетата е да станат добри съпруги и майки. Въпреки това сестрите получиха отлично образование. Рита, тайно от баща си, мечтаела да стане писател. Но, както се случва, изборът на професия беше повлиян от случайността.

Малката Рита имала гувернантка, към която била много привързана. Но, момичето не успяло да прекара достатъчно време с нея, тъй като тя починала от рак на стомаха. Повлияна от мъката Рита Леви решила, че ще се посвети на медицината. Абсолютно сама научила латински и гръцки. Обогатила знанията си по биология и била приета в медицинския факултет на университета в Торино. След като го завършила блестящо, била изпълнена с идеи и мечтаела за професионална кариера, но започнала Втората световна война.

През 1938 г. Мусолини издава „Расовия манифест“, класифицирайки евреите като „нисша раса“ и им забранява да се занимават с научни дейности. Но младата Рита, без страх от смъртта, не спряла да експериментира, превръщайки собствената си спалня в лаборатория.

Научната кариера на Рита Леви-Монталчини започнала с импровизация, за да завърши с Нобелова награда

През 1945 г. Рита Леви успява да се върне в университета и да започне да работи нормално, доколкото това е било възможно няколко месеца след края на войната. Почти веднага водещият американски невролог Виктор Хамбургер се заинтересува от нейните научни изследвания. Той поканил Рита да се присъедини към неговия изследователски екип във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Там, заедно с един от колегите си Стенли Коен, Рита Леви доведе научните експерименти до логичен завършек

Тяхното сътрудничество доведе до откриването на невронния растежен фактор (NGF). За това откритие учените са удостоени с Нобелова награда през 1986 г. По това време Рита е била на 77 години.

Каква е същността на откритието?

До този момент се смятало, че нервната тъкан не се възстановява. Рита Леви-Монталчини не само доказа, че нервните клетки растат през целия живот, но и че възникването на рака е пряко свързано с нарушения в регулаторните механизми на открития от нея растежен фактор.

Малко по-късно наистина се установи, че:

✅Засегнатите участъци от ДНК, които причиняват развитието на тумор, носят код за протеинов синтез, подобен на кода на растежния фактор.

✅В клетките на злокачествения тумор има вещество, което стимулира синтеза на NGF. Бързото развитие на тумора провокира също толкова бърз растеж на нервната тъкан.

Откритието на Рита Леви-Монталчини помогна на учените да разберат природата на рака и посочи посоката, в която да търсят средства за борба с него.

Активният синтез на растежния фактор е реакцията на организма към възпаление на нервната обвивка. Това е пряко свързано с някои заболявания на нервната система, възникването на храносмилателни разстройства, атеросклероза и диабет.

И така, каква е тайната на дълголетието на един от най-старите Нобелови лауреати?

Елементарно, като всичко, което е и гениално! Не става въпрос за 10 000 крачки, два литра вода, 5 порции зеленчуци и т.н.

„Ако искате да доживеете до 100, ставайте в 5 сутринта, яжте веднъж на ден – на обед и карайте мозъка си да работи постоянно. Легнете си един час преди полунощ, а 4 часа преди да си легнете може да изядете една чашка супа или да изпиете половин чашка Аперол“

Без храна, съпруг и съжаления, казва още Рита Леви-Монталчини

Никога не се е женила и не е имала деца, но и никога не е пропускала възможност да общува с многобройните си ученици. През всичките години на своето съществуване, се е заобикаляла с приятели и е обичала да организира партита. Тези, които са имали късмета да бъдат сред поканените, споделяли с възторг, че вечерите при тази невероятна жена са известни с веселите си интелектуални разговори и изискана кухня. Рита не спирала да повтаря, че общуването с хора, скъпи на сърцето, е най-добрият лек за отпадналост.

Освен с наука и партита, Рита Леви е била известна и със своя деликатен вкус. Обичала да се облича и да изглежда винаги безупречно. Често повтаряла, че старостта идва в момента, в който една жена престане да се интересува от красиви тоалети.

Синьорина Леви често е питана каква е тайната на нейния успех и дълголетие

Ето отговора в няколко от цитата

— Преди всичко не се страхувайте от трудните моменти. Най-доброто идва от тях.

— Опитът ми от детството и юношеството, с подчинената роля, изпълнявана от жената в общество, управлявано изцяло от мъже, ме убеди, че не съм създадена да бъда съпруга.

— Ако не бях дискриминирана или не бях претърпял преследване, никога нямаше да получа Нобеловата награда.

— Пример за съвършенство в природата е хлебарката. Тя е живяла шест милиона години преди нас и може да ни надживее с още толкова време. Мозъкът на една хлебарка е прекрасен малък двигател. Не се развива и няма нужда. Човешкият мозък е катастрофа от гледна точка на съвършенството – огромна интелектуална мощ, съчетана с примитивни емоционални реакции. Човешките същества днес живеят с ужасни рискове, причинени от собствените им творения – ядрени оръжия, експлоатация на природни ресурси, голямо несъответствие между богатите и бедните. Нашите мозъци вероятно ще ни доведат до унищожение, но ние също имаме възможност за растеж и еволюция. Предпочитам да съм човек. Не винаги трябва да търсим съвършенството в природата или в живота си.

Рита Леви-Монталчини не доживя до 104-ия си рожден ден. Отиде си тихо в навечерието на Нова година, на 30 декември 2012 г. Тя просто легна и никога не се събуди. И това е страхотна награда, не по-малко ценна от дълъг и светъл живот, възнаграден с добро здраве, отлична памет, страхотни спомени и Нобелова награда.

Източник: www.nytimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *