Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ракът при децата може да се маскира като ОРВИ: онколози предупреждават за неочевидни признаци на тумори в ранна възраст

Онколог Наумова: необяснима температура при дете може да е признак на рак

децата

15 февруари е Международен ден на децата с рак. Съвременните методи на лечение позволяват да се спасят повечето малки пациенти с тумори, окуражително твърдят онколозите (за повече подробности вижте по-долу). Какви видове рак се срещат в детска възраст и какви признаци трябва да предупреждават родителите?

ТУМОРИ В ДЕТСКАТА ВЪЗРАСТ: РЕДКИ, С ВИСОКА ПРЕЖИВЯЕМОСТ

Онкологични заболявания се откриват при под 1% от децата. Най-често това са левкемия (един от видовете тумори на кръвта). На второ място са туморите на централната нервна система. След това – мекотъканни саркоми (най-често такива тумори засягат ръцете и краката), казва д-р Елена Скоробогатова, детски онколог.

Д-р Елена Скоробогатова

Лимфомът на Ходжкин е най-добре лекуваният сред всички видове рак при децата днес. Процентът на преживяемост с това заболяване е 97%. А ракът на щитовидната жлеза, който се диагностицира в детска възраст, се лекува в почти 100% от случаите – за разлика от възрастните, чиято успеваемост не е толкова голяма, отбеляза онколожката. Онкологичните заболявания на централната нервна система, включително мозъчните тумори, могат да бъдат победени при деца в приблизително 70%, което отново е несравнимо по-успешно, отколкото при пациенти над 18 години. Подобни нива на преживяемост, около 70%, се наблюдават при саркоми на меките тъкани в детска възраст.

Днес виждаме огромен напредък – само преди 30 години преживяемостта на децата със злокачествени новообразувания е била под 15%, казва д-р Скоробогатова.

„Има фундаментална разлика между туморите при деца и възрастни“, каза Александра Наумова, кандидат на медицинските науки, онколог в Консултативно-диагностичния център на Руската детска клинична болница . – При възрастните пациенти доминират съвсем други ракови заболявания: рак на белия дроб, рак на гърдата, рак на стомаха, рак на червата, меланом. Ние практически никога не се сблъскваме с тези видове рак в детството. Освен това едни и същи видове тумори (по-специално видове тумори на кръвта и централната нервна система) се третират по различен начин при деца и възрастни.

Скоростта на развитие на неоплазмите също се различава – в детска възраст обикновено е много по-висока. По-отличими са и клиничните прояви, тоест симптомите на рак.

ПО КАКВИ ПРИЗНАЦИ МОЖЕ ДА СЕ ПОДОЗИРАТ РАК ПРИ ДЕЦАТА

– Има такова нещо като маскиран рак при децата. Така в ранен стадий туморът при дете може да имитира остра респираторна вирусна инфекция или хроничен инфекциозен процес, заболяване на стомашно-чревния тракт, бъбреците или неврологично заболяване, предупреждава Александра Наумова. – Например при мозъчни тумори при деца може да започне засилващо се главоболие сутрин, придружено от гадене и повръщане. Впоследствие се появяват зрителни увреждания, страбизъм и нестабилна походка.

Като цяло, първите признаци на рак в детска възраст са неспецифични, т.е. те могат да се появят при огромен брой други, по-леки заболявания. Затова, при никакви обстоятелства родителите не трябва да се паникьосват. Много е важно да се следят внимателно промените в състоянието на детето, за да бъдат прегледано навреме и да се изключи рак.

Следните признаци се считат за тревожни симптоми или „червени знамена“, както ги наричат ​​лекарите:

– детето става по-слабо, летаргично, опитва се да избегне физическа активност;

– апетитът изчезва или детето започва да отказва храни, които е хапвало с желание преди това;

– отслабване;

– увеличени лимфни възли (на врата, под мишниците), които продължават да са уголемени няколко седмици подред;

– промени в кожата – цветът на кожата става жълтеникав или много блед, синкав;

– продължителна температура. Ако телесната температура на детето се задържи на 37,3 – 37,5 градуса повече от две-три седмици без обясними причини – тоест няма настинка или инфекциозен процес, тогава задължително трябва да се консултирате с лекар, за да изключите онкологична диагноза, обясни Александра Наумова. Според различни оценки от 5 до 17% от децата с треска с неизвестен произход имат рак;

– внезапни промени в очите или зрението;

– необяснимо или прекомерно количество кръв като в урината и изпражненията;

– лесно образуване на синини или обрив от малки червени петна по кожата (наречени „петехии“). В това число влизат и уплътняване, както и неоплазми с всякакъв размер във всяка част на тялото. „Дори и да е много малко, не повече от 2-3 см, не трябва да очаквате, че то ще „изчезне само“ – определено трябва да се консултирате с лекар, като преди това минете през педиатър. За да се извършите преглед и да се разбере дали има сериозна опасност.”, отбеляза онколожката.

Мозъчните тумори могат да бъдат особено трудни за диагностициране

Те могат да причинят редица различни симптоми, включително постоянно главоболие, замайване, гърчове, тромавост и гадене при събуждане сутрин. Рутинният очен тест от оптик понякога може да открие предупредителни признаци за натрупване на налягане в задната част на окото в резултат на мозъчен тумор.

Ракът на очите (известен като ретинобластом) обикновено засяга малки деца на възраст под шест години със симптоми като бял блясък в очите (обикновено се вижда на снимки) или други промени в очите.

Какво да направите, ако мислите, че детето ви има рак?

Повечето родители съобщават, че имат усещане или инстинкт, че нещо не е наред с детето им. Затова е важно вашите опасения да бъдат изслушани. Ето защо родителската загриженост сега е посочена като основен приоритет за общопрактикуващите лекари, когато насочват дете или млад човек в болница със съмнение за рак.

Ако се притеснявате за детето си, запишете спешно час за преглед при личния лекар. Направете списък със симптомите на вашето дете, кога са започнали, дали се влошават и защо подозирате, че може да е рак. След това вашият личен лекар ще обсъди вашите притеснения с вас и ще направи клинична преценка за следващата стъпка напред.

Вашето дете или ще бъде насочено към болница за тестове и изследвания, за да се открие причината за симптомите (това може да се случи незабавно или в рамките на 48 часа), или ще бъдете посъветвани да заведете детето си отново при личния лекар, ако симптомите продължават.

Вие познавате детето си най-добре. Ако все още имате съмнения или се притеснявате по някакъв начин, посетете отново личния лекар, за да видите дали е необходимо направление. Ако в някакъв момент детето ви се разболее много или сте все по-угрижени, тогава се препоръчва да го заведете до най-близкото детско спешно болнично отделение.

И не на последно място: редовните кръвни изследвания по различни показатели, както и изследване на урината, също могат да бъдат причина да почувствате облекчение или да потърсите детски онколог.

Източник: ayzdorov.ru

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *