Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дори рядкото пиене на енергийни напитки може да доведе до нарушения на съня

Всеки знае, че енергийните напитки са вредни, но ново проучване доказва, че дори рядката консумация на тези продукти води до нарушения на съня

енергийни напитки нарушения на съня

Енергийните напитки се рекламират като начин за повишаване на умственото и физическото представяне, но ново проучване предполага, че пиенето им, дори само понякога, може да попречи на съня.

Изследването, публикувано в списанието BMJ Open, установи връзка между консумацията на енергийни напитки и безсънието и лошото качество на съня сред по-младите хора.

Изследователите установяват, че колкото по-често се консумират енергийни напитки, толкова по-малко часове спят като цяло и толкова по-уморени се чувстват хората. Освен това, често консумиращите енергийни напитки съобщават за повече нарушения на съня, като чести събуждания, отколкото тези, които не пият толкова много.

Дори случайната консумация на енергийни напитки (само един до три пъти месечно) е свързана с повече проблеми със съня, според изследването.

Докато предишни анализи показват връзка между енергийните напитки и лошото качество на съня, изследователите пишат, че „настоящото проучване разширява констатациите и предоставя по-задълбочена информация“ за това кои аспекти на съня се влияят от консумацията.

 

Намиране на връзката между проблемите със съня и енергийните напитки

 

Проучването използва данни от 53 226 души на възраст от 18 до 35 години, участващи в Students’ Health and Well-being Study, проучване на навиците на начин на живот сред студентите във висшето образование в Норвегия. Участниците са отговаряли на въпроси относно консумацията на енергийни напитки и навиците си за сън, включително кога са заспивали, колко време им е отнело да заспят и кога са се събудили.

Изследователите установяват, че повече мъже съобщават за ежедневна консумация на енергийни напитки, отколкото жени (съответно 5% срещу 3%), но напитките имат подобен ефект и при двете групи. На ежедневните пиячи им отнема повече време, за да заспят и е по-вероятно да се събудят през нощта.

Въпреки че хората, пиещи тези напитки ежедневно, изпитват най-сериозни смущения в съня и по-рядката консумация на енергийни напитки също води до проблеми със съня.

Участниците, които са казали, че пият енергийни напитки два до три пъти седмично, са били по-склонни да си лягат по-късно, да спят по-малко от шест часа и да се събуждат често през нощта.

Изследователите подчертават, че проучването показва връзка между консумацията на енергийни напитки и проблемите със съня, но не доказва, че напитките причиняват безсъние.

 

Как консумацията на енергийни напитки може да повлияе на съня

 

Експерти казат, че енергийните напитки пречат на съня, тъй като имат много високо съдържание на кофеин.

Eтикетите за хранителните стойности показват, че еднo кенче съдържа средно 200 до 300 милиграма (mg) кофеин. Това е двойно повече от количеството в чаша кафе.

Някои енергийни напитки може да съдържат дори повече кофеин, отколкото предполагат етикетите им, тъй може да включват гуарана или други съдържащи кофеин съставки, които не са включени в общото изчисление.

„Консумацията на кофеин може да доведе до нарушения на съня”, казва Стивън Фейнсилвър, доктор, директор на Центъра за медицина на съня в болница Northwell Lenox Hill. Енергийните напитки с кофеин „влияят както върху започването на съня, така и върху поддържането му“, допълва още той.

Предизвиканите от кофеина проблеми със съня могат да започнат опасен цикъл, в който хората се чувстват уморени и следователно изкушени да посегнат към друга енергийна напитка.

Д-р Стивън Фейнсилвър, директор на Центъра за медицина на съня в болница Northwell Lenox Hill в Ню Йорк.

 

Какво трябва да имате предвид, преди да консумирате енергийна напитка?

 

Ако искате да консумирате енергийна напитка, без тя да нарушава съня ви, трябва да имате предвид, че ефектите на напитката продължават между четири и шест часа. Това означава, че изпиването на едно кенче след вечеря може да увеличи риска от проблеми със съня, но изпиването му рано сутрин вероятно няма да има ефект.

Здрави възрастни хора, които не са бременни или кърмят, могат безопасно да консумират 400 mg кофеин на ден (повече от количеството, което съдържат повечето енергийни напитки). Но страничните ефекти като сърцебиене, повишено кръвно налягане и възбуда може да варира значително в зависимост от теглото, пола, възрастта и метаболизма.

Също така е важно да имат предвид, че никога не е добра идея да консумирате енергийни напитки, докато пиете алкохол. Стимулиращите ефекти на кофеина могат да маскират ефектите на алкохола, което води до прекомерна консумация.

Линк към проучването: https://bmjopen.bmj.com/content/14/2/e072951

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *