Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 съвета за дълголетие, които са не по-малко важни от движението и храната

83-годишен лекар и състезател по триатлон дава своите 4 съвета за дълголетие, освен упражненията и правилното хранене

4 съвета за дълголетие

На 40-годишна възраст Джоузеф Марун, неврохирург в Медицинския център на университета в Питсбърг, е бил в такава лоша фомра, че се е мъчел да изкачи и един ред стълби. След като се развел и баща му починал, е трябвало да напусне неврохирургията, за да поеме временно семейния бизнес с камиони. В този етап от живота си той е занемарил здравето си.

В този момент Марун е бил готов да опита всичко, за да се почувства по-добре. Сега, на 83 години, е завършил осем триатлона Ironman (Железен човек) и е в перфектно здраве.

Докторът наскоро е взел участие в Global Aging Consortium на Aviv Clinics и много пъти е споделял своите принципи на хранене и съвети за фитнес, но също така се кълне в тези четири постулата за поддържане на здравето.

 

 

4 съвета за дълголетие:

 

1. Избягвайте стреса

За Марун огромна част от здравословния живот е избягването на стреса.

Той се опитва да балансира четирите си приоритета в живота: работа, семейство и приятели, духовност и упражнения. Той обмисля обстойно деня си и планира, за да може да има време за четирите.

Хроничният стрес поддържа тялото в режим на борба, казва той. Това може да доведе до неща като депресия, тревожност, лош сън и главоболие. Смята се също, че дългосрочният стрес е рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт.

 

2. Бъдете духовни

„Внасям духовност във всички неща, които правя“, споделя Марун, включително в грижата за пациентите, отношенията със семейството и ежедневната му етика.

Под духовност той няма предвид само да си религиозен. „Имам предвид духовни вярвания, които се разгръщат в неща като ритуали и различни етики, или вяра в по-висше същество или че има нещо по-голямо от нас“, казва той. „Може да е сред природата или каквото решите”, добавя още докторът.

Изследванията показват, че духовните практики и вярвания могат да осигурят цел и да помогнат за изграждането на психологическа устойчивост, която е свързана с дълголетие и подобрено удовлетворение от живота при по-възрастните хора.

Джоузеф Марун, неврохирург в Медицинския център на университета в Питсбърг и състезател по триатлон
Джоузеф Марун, неврохирург в Медицинския център на университета в Питсбърг и състезател по триатлон

 

3. Не пийте, не пушете и не взимайте наркотици

Всички сме чували историите на хора, които са живели дълъг живот, въпреки че са консумира всичко до деня на смъртта си, като например Агнес Фентън, която пиела чаша уиски и три бири всеки ден и починала на 112 години.

Но алкохолът, цигарите и наркотиците не са добри за дълголетието. Световната здравна организация констатира, че тютюнът убива повече от 8 милиона души всяка година.

Въпреки че някои изследвания показват, че пиенето на вино може да бъде полезно, СЗО твърди, че никое ниво на консумация на алкохол не е безопасно за здравето.

 

4. Наспивайте се

Марун е категоричен, че редовното наспиване също е много важно за дълголетието.

Качественият сън има различни ползи за здравето. Свързва се с по-добър метаболизъм, който може да помогне за предотвратяване на затлъстяването, по-силна имунна система, по-нисък риск от коронарна болест на сърцето и други заболявания.

Изследователите са открили, че набавянето на достатъчно сън също може да помогне на хората да се придържат към целите за диета и упражнения.

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *