Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са единствените храни, които може да ядете късно вечер

Кои са храните, които може да си похапвате късно вечерта, без да се притеснявате от качване на излишни килограми?

храни, които може да ядете късно вечер
Повечето храни не трябва да се консумират късно вечер, тъй като водят до натрупване на килограми и може да попречат на пълноценния сън

Изследванията показват, че няма значение само какво ядете, но и кога ядете. Късното вечерно хранене е свързано с по-високи нива на затлъстяване, дори когато всички други фактори са под контрол.

Нина Вуйович, изследовател в Програмата за медицинска хронобиология в Brigham and Women’s Hospital, помага в ръководенето на едно такова проучване по темата.

„Открихме, че по-късното хранене влияе на начина, по който изгаряме калории и начина, по който съхраняваме мазнини“, казва тя пред Harvard Health Publishing през 2022 г.

И така, какво е позволено да си похапнете, ако се окажете гладни късно вечер? Има само две храни, които може ядете през нощта и които няма да повлияят отрицателно на вашето тегло и здраве.

 

По принцип е най-добре да избягвате яденето късно вечерта

 

Проучването на Вуйович е установило, че храненето по-късно вечерта може да има значителен ефект върху глада поради това как въздейства върху регулиращите апетита хормони лептин и грелин. По-специално, нейният екип е разбрал, че нивата на хормона лептин, който сигнализира за ситост след хранене, намалява, след като ядете късно вечерта.

Вечерното хранене може също да промени секрецията на хормоните на щитовидната жлеза. Това води до наддаване на тегло и влияе негативно на съня.

Все пак, ако много Ви се иска, има някои храни, които може да си позволите в късните часове на деня.

 

Ядките са идеална храна за преди лягане

 

Ако планирате да похапвате късно, може да изядете малка шепа ядки, по-специално бадеми, ядки от макадамия или лешници. Всички те са страхотни, защото са богати на протеини и засищащи мазнини, така че няма да сте гладни преди лягане.

Според Mayo Clinic има няколко начина, по които включването на ядки в ежедневната диета влияе положително на здравето. Изследванията са категорични, че ядките намаляват нивата на възпаление, свързано със сърдечни заболявания и диабет.

Ядките също така са полезни за здравето на артериите, намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци, намалят риска от хипертония и нивата на „лошия холестерол“.

 

Семената също са здравословна опция за вечерно хапване

 

Семената са чудесна храна преди лягане. Те са подобни на ядките по своите хранителни характеристики – съдържат много фибри, здравословни мазнини, протеини, витамин и др.

Сусамовият тахан и слънчогледовите семки са особено полезни, тъй като са изключително богати на минерали, които подпомагат добрия сън.

Но разбира се, трябва да внимавате с големината на порциите. Ако не прекалявате с тях, може да се насладите на тези богати на хранителни вещества продукти, без да надвишавате здравословния дневен прием на калории.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://hms.harvard.edu; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *