Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Менингит и сърдечни проблеми: УНГ лекар обяснява рисковете от неносенето на шапка

Носенето на шапка е толкова неудобно: прическата се разваля, косата се омазнява и не винаги има къде да я сложим, след като я свалим

шапка

В същото време изглежда, че няма смисъл да се носи шапка. Може, вместо това, да се използват плетени вълнени ленти за глава, „наушници“, слушалки и качулки.

Всъщност, отказът да носите шапка е изключително опасен. И това е изпълнено с три заболявания, които могат да доведат до опасни и фатални усложнения. Кои са те, обяснява д-р Владимир Зайцев, отоларинголог.

Възпаление на средното ухо

Първото нещо, което може да се случи, е да ви измръзнат ушите и да се появи възпаление на средното ухо. Може да изглежда, че има някакъв лек дискомфорт в ухото, но в действителност всичко е много по-сериозно.

Д-р Владимир Зайцев

Първо, темето и задната част на главата се охлаждат. Тогава фронтотемпоралната зона ще пострада от студа, тъй като е по-богато кръвоснабдена и може да издържи до последно. Ушите също стават хипотермични. Зад тях е входът на външния слухов канал – това е изпълнено с развитието на външен отит, зад който също се възпалява тъпанчето. След като това се случи, следващата стъпка е средното ухо. Така вече ще има както външен, така и вътрешен отит.

Това няма да провокира болка или кой знае колко силни усещания, освен тези, които вече са налице. Но усложнението е възможно да отиде в другата посока – навътре. След възпаление на средното ухо в почти всички случаи започва нагнояване.

Ако имате късмет, мембраната ще се спука и гнойта ще изтече

Състоянието на човек в момента на този пробив е напълно сериозно – той се чувства зле. Висока температура, силна болка и отпадналост. Гнойта буквално експлодира отвътре и отвън. И е добре, ако тази „експлозия“ се случи към мембраната на мозъка. Но може да има и ситуация, когато тя влиза вътре и гнойта се втурва в мембраните на мозъка. Това се нарича вторичен отогенен (от латински otos – ухо) менингит, или арахноидит, или тромбоза на кавернозния или сигмоидния синус. Това е вътречерепно усложнение на „обикновения отит“, което се развива поради отказ да се носи шапка.

Проблем втори от неносенето на шапка – възпаление на фаринкса и сливиците

Поради хипотермия, задната стена на фаринкса и сливиците ще се възпалят. Заболяването на сливиците, ако има анамнеза, ще се влоши или ще дебютира. Човек ще почувства болезненост, парене и сухота в задната част на гърлото и ще има желание да кашля. Ще започнат да се образуват тапи върху палатинните сливици. Те могат да бъдат белезникави, вискозни и дори да имат консистенция на сирене. Заради тях болният ще започне да изпитва летаргия и слабост, които се наричат ​​още и тонзилогенна интоксикация.

Но най-голямата опасност от това състояние е, че са засегнати и други органи – бъбреци, сърце и стави

А „безобидното“ възпалено гърло може да предизвика развитие на гломерулонефрит, по-рядко пиелонефрит, ревматоиден артрит, когато сковаността е такава, че не можете да движите ръката или крака си. При такова състояние налице са също и тежки сърдечни проблеми, при които човек има възпалителни заболявания – миокардит, ендокардит, и т.н. И всичко това отново ще се дължи на отказа да се носи шапка.

Проблем трети – заболявания на параназалните синуси

Хипотермията в областта на главата, поради това че възрастен човек или дете отказва да носи шапка, също води до удар на параназалните синуси. Най-напред ще пострадат горночелюстните, тъй като те са най-големи – всеки с обем от 20 мл. По-рядко могат да бъдат засегнати етмоидалните синуси, известни също като клетки на етмоидалния лабиринт. Е, ако категорично не носите шапка, може да си докарате фронтален синузит – възпаление на фронталните синуси. И тук е важно да запомните, че ако се развие такова състояние, то ще остане с вас завинаги.

Всъщност, всеки човек е в състояние сам да предотврати голяма част от опасните заболявания, които може да го застигнат в даден момент. Точно както може и да си ги докара неочаквано и без особени усилия. Въпросът е в това да изберете – да носите или да не носите шапка през есента и зимата.

Без шапка е лошо, както вече стана ясно. Но, какво се случва ако и облеклото не е според сезона?

За повечето хора е доста трудно психологически да се настроят към зимата. Особено, когато до вчера беше 24 градуса през ноември. Но, ето че захладня. Сега навън може да е плюс 4, но в действителност се усеща като минус 1, ако има силен вятър и вали дъжд.

Нашите механизми за терморегулация не са толкова съвършени, колкото тези на животните, които имат солидна подкожна мазнина и косми. Затова само разумно подбраното облекло компенсира.

Реакция на термалния сензор

Човешкото тяло е осеяно с различни видове биосензори – има сензори за болка, за пространствена ориентация и сензори за температура. Веднага щом последните преминат критичната точка, дават сигнал за възпаление на УНГ органите. В крайна сметка входните точки за инфекцията са носът и гърлото.

Когато тези зони се преохладят поради лекото облекло на човек, те внезапно се включват в патологичния процес: започва хрема, може да се развие и остър ринит. А когато задната стена на фаринкса се възпали, налице е остър фарингит. В допълнение, хроничните заболявания могат да са активирани и без човек да осъзнава какво точно се случва вътре в него. Например, някой има хроничен тонзилит, друг ларингит, при който гласовият апарат става слабо място и хората говорят с дрезгав и пресипнал глас. Освен това и ушите се възпаляват. При децата и юношите аденоидитът може да стане по-активен.

Стъпалата и глезените също изстиват

Студът идва от земята, краката често са влажни и мокри. Например, ако обувките не са кой знае колко качествени. Така хората се разболяват моментално.

Проблемът не е в това, че човек се е разболял, след това е бил лекуван и се е почувствал по-добре. Проблемът е, че организмът свиква да живее в това принудително състояние, в резултат на което настинките хронифицират. Състоянието от остър ринит преминава в хронично, когато човек започва да има хрема и при най-малкото преохлаждане – от течение, климатик, дори и от леко отворения прозорец на колата. Настинката по-често, бързо и лесно ще преминава в синузит, ще има назална конгестия, а слуховите тръби и ушите редовно ще се възпаляват.

Какви дрехи са подходящи?

Тук е важно да не отидете в другата крайност и да се навлечете повече от необходимото. Добре ще е да изберете дрехи според времето и да вземете със себе си чадър, ако има условия за дъжд. Задължителни са шапка, шал и ръкавици. Разбира се, глезените също трябва да са скрити.

Мога ли да използвам качулка?

Не, качулката не е достатъчна. Основната задача е да не се охлажда или преохлажда главата. Когато се сложи шапка, не се получава хипотермия, тъй като тя приляга плътно и няма вятър.

Качулката, подобно на платно, осигурява навлизането на студен въздух. Ако шапката е вълнена – топли. Качулката не топли, дори и да се събира с връв отпред.

Качулката обикновено помага на жените да пазят прическата си, но не трябва да жертвате здравето в името на красотата. В края на краищата, ако една жена се разболее и зачервеният ѝ нос тече, тя едва ли ще бъде привлекателна.

Можете да победите времето само ако сте топло облечени. Затова трябва да се грижите за здравето си. Днес има много модерни и красиви дрехи, които са и топли. Основното нещо е да се подходи към този въпрос сериозно и да не се стигне до преохлаждане. Може да изглеждате стилно и в същото време да останете здрави през зимата.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *