Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вредно ли е за сърцето спането на лявата страна?

Вярно ли е, че спането на лявата страна е вредно за сърцето? Ето какво казват специалистите

вредно ли е за сърцето спането на лявата страна

Може би имате фамилна анамнеза за сърдечно-съдови или страдате от сърдечно заболяване и искате да промените начина си на живот. Вече знаете, че качеството на съня е от решаващо значение за вашето здраве, но има ли значение за сърцето позата, в която спите?

Въпросът произтича отчасти от малко проучване, публикувано в BioMedical Engineering OnLine. Предполага се, че лежането на лявата страна по време на сън може да има вредно въздействие върху сърцето, тъй като силата на гравитацията кара органа да се завърти. А спането на дясната страна задържа сърцето в нормалната му позиция , заключава проучването. Авторите базират заключенията си на електрокардиографии (ЕКГ), направени на 10 души без сърдечни заболявания, докато спят.

„Това проучване и няколко други предполагат, че спането на лявата страна може да повлияе на системата за електрическа проводимост на сърцето“, казва Мери Грийн, кардиолог от Manhattan Cardiology в Ню Йорк. Въпреки това, към днешна дата няма проучвания, които да демонстрират някакво клинично значение на тази хипотеза. „С други думи не си струва да променяте предпочитаната позиция за сън въз основа на тези открития”, казва тя.

И все пак позата, в която спим през нощта, може да повлияе на някои други проблеми, свързани със сърдечно-съдовото здраве, като сънна апнея.

 

На лявата или на дясната страна е по-добре да се спи?

 

Въпреки че изследванията все още не подкрепят идеята, че определена поза може да повлияе значително на сърцето, различните позиции могат да причинят малки, временни промени в кръвообращението. Например, ако спите с ръка под главата си, това ще ограничи притока на кръв към този крайник, поради което може да се събудите с изтръпнала ръка.

Ако имате проблеми със сърцето, просто няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението, че трябва да изберете определена позиция за сън, като избягвате лявата страна. Все пак някои проучвания, особено тези, които се фокусират върху хора със сърдечна недостатъчност, предполагат, че спането на лявата страна може да доведе до промени в сърдечната и белодробната функция. Същите тези проучвания са установили, че хората със сърдечна недостатъчност често предпочитат да спят на дясната си страна, което може да е защитен механизъм, както заключава проучване в Journal of the American College of Cardiology.

 

Има ли добри и лоши за сърцето пози за спане?

 

„Що се отнася до здравето на сърцето, най-добрата поза е тази, в която получавате качествен сън”, според д-р Грийн. Тя казва, че това се отнася за всеки, независимо дали има сърдечни проблеми или не.

„Всяка поза, която влошава качество на съня, трябва да се избягва”, допълва кардиоложката. Освен това, ако имате или сте изложени на риск от сънна апнея (състояние, при което дихателните пътища временно се блокират частично или напълно по време на сън), спането по гръб може да я влоши.

„На свой ред сънната апнея може да има сериозни последици за сърцето. Когато не дишате правилно в съня си, това активира хормони стреса и повишава кръвното налягане.“, казва още д-р Грийн.

Мери Грийн, кардиолог от Manhattan Cardiology в Ню Йорк за спането на лявата страна
Мери Грийн, кардиолог от Manhattan Cardiology в Ню Йорк

Има доказана връзка между сънната апнея и отрицателните ефекти върху сърцето. Обструктивната сънна апнея е свързана с по-високи нива на развитие на хипертония, коронарна артериална болест и инсулт. Нелекуваната сънна апнея може да причини сърдечна дисфункция и сърдечна недостатъчност.

Стресът от сънна апнея може да причини структурни промени в сърцето с течение на времето, като удебеляване на лявата камера и дилатация (разширяване) на лявото предсърдие. Когато дилатацията на лявото предсърдие стане достатъчно тежка, това може да доведе до абнормен сърдечен ритъм, наречен предсърдно мъждене, което драстично увеличава риска от инсулт.

 

В каква поза трябва да спите, ако имате сърдечна недостатъчност?

 

Ако имате застойна сърдечна недостатъчност, е препоръчително да спите с повдигната глава според д-р Грийн. Това може да помогне за изместване на течността, която се натрупва в белите дробове при хората, страдащи от това състояние.

„Това дава на белите дробове повече място за разширяване, намалявайки усещането за недостиг на въздух“, добавя тя.

 

Кога да посетите лекар за проблеми със съня?

 

Сънната апнея, безсънието и честото събуждане могат да повлияят на сърцето и да увеличат риска от сърдечно-съдово събитие като инфаркт или инсулт.

За това е важно качеството на съня да бъде приоритет. Независимо дали имате сърдечно заболяване или просто искате да подобрите здравето си като цяло, изграждането на навици за хигиена на съня може да бъде полезно. Те включват:

• Спазване на редовен график за лягане и събуждане.

• Вечерна рутина, която намалява стреса, като четене или взимане на душ.

• Движение през деня. Доказано е, че физическите упражнения подобряват качеството на съня като цяло.

Ако промените в начина на живот не помагат достатъчно, е важно да се консултирате с лекар, особено ако подозирате, че имате сънна апнея.

Източници: https://www.healthcentral.com; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.freepik.com/

маточина ползи
Маточина – при проблеми със съня и стрес

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *