Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 начина за преодоляване на хранителната зависимост

Хранителната зависимост не съществува като официална диагноза. Но експертите казват, че има нарастващо признание за този проблем

хранителната зависимост

Въпреки че хранителната зависимост не е общопризната като официална диагноза, терминът се използва за да опише хранително поведение, при което липсва ограничение и (не е коригирано) въпреки неблагоприятните физически, емоционални или социални ефекти, които то предизвиква.

Какво е хранителната зависимост?

Според Yale Journal of Biology and Medicine, думата „пристрастяване“ е използвана за първи път в контекста на храна (по отношение на шоколада) през 1890 г. През 1956 г. изследователят Терон Рандолф използва термина „пристрастяване към храната“ в Quarterly Journal of Studies on Alcohol, за да опише „специфична адаптация към една или повече редовно консумирани храни, към които човек е силно чувствителен, и което създава общ модел на симптоми, описателно подобни и на други процеси на пристрастяване“.

Повечето от нас знаят, че наднорменото тегло е не само непривлекателно, но и опасно. Известно е, че затлъстяването е в основата на много опасни заболявания. Как да избегнем пристрастяването към храната и преяждането като цяло?

Увеличаването на мастната маса провокира повишаване на инсулиновата резистентност, кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания. Това, от своя страна, повишава нивата на глюкозата, триглицеридите и „лошия“ холестерол. В тялото започват и възпалителни процеси, увеличава се рискът от образуване на кръвни съсиреци, повишава се кръвното налягане.

Получава се порочен кръг. Как да се измъкнем от него?

1. Яжте повече фибри, за да нахраните полезните микробиотични бактерии

Фибрите не са толкова често срещани в храните, включени в диетата на съвременния човек. Но без тях нормалното храносмилане е трудно. Ето защо е важно да се гарантира, че във всяко хранене има фибри. Например, можете да ядете зеленчуци и да ги използвате като лека закуска. Микробиотата, която харесва тази диета, ще освободи пептиди, които ви позволяват да се чувствате сити за много по-дълго време.

2. Ограничете приема на захар, включително добавена захар

Прекомерната консумация на захар води до наддаване на тегло и развитие на затлъстяване. Глюкозата, когато внезапно и „експлозивно“ навлезе в тялото, трябва незабавно да се използва, защото простите захари се усвояват моментално, а това е голямо количество въглехидрати.

Ако човек не гладува, тогава той няма нужда от запаси от гликоген в мускулите и черния дроб. Следователно, за да усвои излишната глюкоза, той ще синтезира нови мазнини, които освен мастната тъкан ще се натрупат в черния дроб, което ще доведе до мастна хепатоза.

Простите захари се намират в сокове, мед, безалкохолни напитки, сладкиши и самата захар. Всички тези продукти допринасят значително за развитието на затлъстяване, което означава, че е по-добре да ги избягвате.

 

3. Постепенно увеличавайте обема на физическата активност

150 минути аеробна активност (бягане, колоездене, изкачване на стълби, други енергични дейности) на седмица помагат за поддържане на нормално телесно тегло: това е основната продължителност за превенция. За да се коригира теглото, аеробните упражнения трябва постепенно да се увеличават. Освен това, 3 пъти седмично в продължение на 30 минути, трябва непрекъснато да ходите с максимална скорост: това е необходимо за трениране на кръвоносните съдове и подготовка за аеробна физическа активност.

4. Следете количеството и качеството на съня

Липсата на сън повишава нивата на кортизол и инсулин 2 пъти. Като цяло хората, които спят малко, се хранят по-често (имат още едно хранене, като често това се случва през нощта). Липсата на сън се свързва с наднормено тегло и затлъстяване поради повишените нива на кортизол и инсулин, които помагат за поддържане на апетита през деня. Това затруднява контрола на теглото. Всички тези фактори могат да провокират не само преяждане, но и натрупване и задържане на мазнини.

5. Пийте витамин D

Преди това направете кръвен анализ, за да се информирате за действителните нива на „слънчевия витамин“.

Витамин D засяга работата на много системи, включително въглехидратния метаболизъм. При достатъчна консумация инсулиновата резистентност е по-ниска, отколкото при нейния дефицит. Недостигът на витамина е свързан с наднормено тегло и затлъстяване. Препоръчително е да се избере дозата на витамина индивидуално.

Кой хранителен продукт в диетата причинява сгъстяване на кръвта?

След скорошната ковид пандемия всички вече знаят: за да оцелееш, трябва да приемаш антикоагуланти, които разреждат кръвта и предотвратяват развитието на тромбоза. Но ако няма индикации за приемане на антикоагуланти, можете да използвате по-достъпни средства за предотвратяване на съсирването на кръвта.

Най-важният компонент на диетата за предотвратяване на тромбоза е достатъчно количество вода

С възрастта много хора започват да изпитват жажда все по-рядко. Има пациенти, които поради гериатричен синдром, като уринарна инконтиненция, специално се опитват да ограничат приема на вода. А намаляването на течността в тялото води до цяла каскада от нежелани реакции. По-специално, рискът от тромбоза се увеличава, стане ли кръвта по-гъста. Това от своя страна може да доведе до инфаркт, инсулт, дълбока венозна тромбоза на долните крайници – в зависимост от това в кои съдове са се образували кръвни съсиреци.

Лекарите също така препоръчват храни, които понижават нивата на холестерола в кръвта, за да се предотврати сгъстяването на кръвта и образуването на тромбоза. Това са зеленчуци, плодове, билки, пълнозърнести зърнени култури. Рибата и морските дарове също са полезни.

Трябва да се избягват храни с високо съдържание на витамин К, който подобрява съсирването на кръвта

Те включват босилек, спанак и магданоз. Ако сте склонни към тромбоза, шипките също не се препоръчват.

Източник: www.everydayhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *