ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Направете си лечебна сусамова паста за хипертония и при висок холестерол

Гъстата сусамова паста е позната още и като Тахини. Този продукт се използва от древни времена, особено в Китай и Япония

сусамова паста
Използвате сусамова паста за сваляне на високия холестерол и корекция на кръвното налягане

Тахини се добавя към различни ястия и сосове като средство за подсилване на вкуса. За да приготвите пастата, ще ви трябват смлени сусамови семена, малко олио и вода. По желание можете да добавите лимонов сок, сол и ситно нарязан чесън.

Има няколко рецепти за приготвяне на Тахини, но днес разглеждаме традиционната. Истинската паста се състои от цели сусамови семена. В нея има много полезни вещества: минерали, мастни киселини, витамини. Този продукт помага за поддържане на хормоналния баланс на организма и укрепва имунната система.

 

8 предимства на на сусамовата паста Тахини:

 

Класическата сусамова паста се използва не само за приготвяне на различни ястия, но и за оздравяване на тялото, защото:

1. Нормализира кръвното налягане

Съставът на пастата включва антиоксиданти, растителни лигнани и калий, които допринасят за подобряване на липидния профил и съответно за нормализиране на кръвното налягане.

2. Намаля нивото на „лошия“ холестерол

Това може да се постигне благодарение на наличието на фитостероли (бета-ситостероли) в сусамовата паста.

3. Препоръчва се при различни програми и диети за отслабване

Въпреки факта, че 100 грама сусамова паста съдържа 595 калории, продуктът помага в борбата с наднорменото тегло, тъй като е богата само на здравословни мазнини. Поради наличието на протеини, пастата засища добре и не позволява да се чувства глад.

4. Стимулира добрата работа и здравето на мозъка

В сусамовата паста има манган, калий, както и омега-3 мастни киселини, които са полезни за нормалното развитие на нервните тъкани. Тяхното възстановяване се ускорява, подобрява се паметта и концентрацията. Коригира и дегенеративните процеси в организма.

5. Подобрява състоянието на кожата

Пастата ефективно ще помогне да се отстрани акнето. Поради наличието на цинк в продукта, кожата се почиства отвътре и външно изглежда по-здрава, гладка и без видими недостатъци.

6. Подобрява потентността

Благодарение на цинка се стимулира естественото производство на тестостерон, повишава се либидото и се поддържа стабилна еректилна функция.

7. Полезна е за здравето на жените по време на менопауза

Благодарение на естествените фитоестрогени, включени в пастата, е възможно да се коригира хормоналният фон и да се намалят симптомите на менопаузата. Фитоестрогените също така минимизират вероятността от развитие на сериозни заболявания като рак на гърдата и яйчниците.

8. Укрепва нервната система

За да функционира правилно нервната система, тя се нуждае от витамини от група В, които са изобилни в този природен продукт.

 

Как се приготвя лечебна сусамова паста?

 

Първо трябва да запържите сусамовите семена в тиган, докато не придобият златист оттенък. Това ще ви помогне да получите отчетлив орехов вкус на пастата.

След това охладете семената, сложете ги в блендер и ги обработете за минута, така че да се образува финозърнеста ронлива маса. В процеса на разбиване на зърната е необходимо да добавите към тях зехтин и да продължите да разбивате, докато се получи паста с гладка текстура. След това се добавя чесън, мед, орехи, куркума и малко черен пипер, сварена леща или лимонов сок. Разбира се, изброените продукти се добавят отделно, а не всички заедно към сусамовата паста.

Доброто тахини се приготвя „на око“, затова и рецептата е без мерителни единици. Дали ще добавите една или две лъжици мед, или пък сока на един или само на половината лимон – всичко зависи от вас.

Можете да добавяте полученото тахини към различни ястия, например към месо, сладкиши, сезонни салати и сосове. Приготвяйки такава паста, не само ще подобрите вкусовите качества на ястията, но и ще укрепите здравето си.

По-добре е да използвате не повече от 3 супени лъжици тахини на ден, за предпочитане през първата половина на деня, когато метаболитните процеси в организма се ускоряват и всяка храна се усвоява по-лесно. Продуктът може да се съхранява в хладилник в затворен добре буркан, като съдържанието трябва да се разбърка преди употреба.

Източник: woman.bg

ОРИГИНАЛНА МАГНИТНА ГРИВНА ЗА НОРМАЛИЗИРАНЕ НА КРЪВНОТО

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *