Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Крис Хемсуърт промени живота си след зловещо предупреждение за здравето

Крис Хемсуърт, известен с ролята си на бог Тор, беше диагностициран с гени на болестта на Алцхаймер миналата година

Крис Хемсуърт

Рискът Крис Хемсуърт да развие болестта е 8-10 пъти по-висок. Пред списание Men’s Health той разказа как се живее с такава наследственост и как се бори с Алцхаймер.

Крис Хемсуърт, мускулест, красив мъж, стана суперзвезда, когато през 2011 г. излезе първият блокбъстър за Тор, скандинавския бог на гръмотевиците и светкавиците. Продълженията „Тор: Светът на мрака“ (2013), „Тор: Рагнарок“ (2017) и „Тор: Любов и гръмотевици“ (2022) направиха актьора още по-популярен.

Диагноза като на филм

Животът му се промени драматично преди около година, когато на снимачната площадка на документалния филм на National Geographic „Без граници“, 39-годишният актьор, в разцвета на силите си, научи, че е наследил две копия на гена APOE4, едното от майка си, а другото от баща му. Това означава, че вероятността да развие болестта на Алцхаймер е 8-10 пъти по-висока от тази при обикновените хора. Струва си да се добавим, че дядо му по майчина линия е страдал от това заболяване.

Филмът е посветен на борбата със стареенето и дълголетието. Атлетичният Крис Хемсуърт, наред с други неща, изпълнява различни каскади и упражнения в документалката, за да удължи и подобри живота си. По сценарий му е извършен и подробен медицински преглед.

„Взеха ми кръв и направиха куп изследвания“, каза актьорът за това. „Планът беше да ми кажат всички резултати пред камерата, след което да говоря за това как да подобря определени показатели.“

Когато лекарите видели резултатите от теста, те казаха на актьора, че може да пропусне, или направо да скрие и да не споделя с никой риска от болестта на Алцхаймер. Крис бил шокиран от това медицинско откритие, но решил да не го крие. Той смята, че може да е полезно за хора в подобни ситуации – може да ги мотивира да се грижат по-добре за себе си и да осъзнаят, че има начини, които могат да им помогнат.

Промяна на житейските ориентации

Крис Хемсуърт с д-р Питър Атиа

Тогава самият актьор решил драматично да промени живота си. Той спря кариерата си, спря да се снима във филми и започна да отделя повече време на личния си живот.

„Това ме накара да се замисля за децата си, как растат и как всичко се променя толкова бързо, и как искам да спра“, казва актьорът. — Не искам повече да да живея на високи обороти. Искам да бъда тук и да оценявам всичко, което се случва около мен.“

Д-р Питър Атиа, специалист по дълголетие и консултант във филма „Без граници“, обясни на Хемсуърт, че въпреки че откритият ген увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 8-10 пъти, той не определящ за съдба на човек: случва се така, че при хора с такъв ген болестта не се развива. Случва се и обратното: Алцхаймер засяга хора без такива гени.

Д-р Атиа дори каза на актьора, че е късметлия. Защото един актьор на 40 години може да започне да живее така, че да намали риска от развитие на Алцхаймер. Той има голямо предимство пред хората със същия ген, които не знаят за това. В крайна сметка те ще могат да започнат съзнателно да се предпазват от болестта много по-късно – на 50-60 години. И ще имат по-малък шанс да я избегнат.

„Това беше добър ритник в задника и напомняне, че трябва да дам всичко от себе си“, казва Хемсуърт.

Как точно Крис Хемсуърт се бори с Алцхаймер?

Актьорът предпочита простият живот във ферма пред този в града

Той просто го прави. В миналия си живот актьорът обръщаше голямо внимание на физическата си подготовка и много интензивно се занимаваше със силови тренировки. Но през последната година Крис промени тренировъчния си режим. „Тренирам по-рядко от преди и включвам повече кардио тренировки и дейности за издръжливост, които ми харесват много повече от тежкия бодибилдинг“, казва той.

Здравето на мозъка се е превърнало в приоритет за него. Крис посвещава много време на концентрацията – за него това е фокусиране върху преживяването на настоящите моменти от живота, без човек да се разсейва с мисли за миналото и бъдещето.

„За мен подобряването на вниманието е свързано с физически дейности, които ми позволяват напълно да се „изключа“ и да се съсредоточа в онова, което правя. Сърфирането е много добро в това. Също така правя много медитация и дишане, най-вече по време на сауни и ледени бани.“

Д-р Атиа посочва, че четири сауни седмично за 20 минути при температура най-малко 80°C могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер с 65 процента. Това е доказано в няколко научни изследвания.

Дълбокият сън също е много важен. По това време мозъкът се освобождава от отпадъците и токсините, натрупани през деня. Хемсуърт е категоричен за това. „Опитайте се да стоите далеч от екраните час преди лягане и четете вечер“, съветва той. „Определено помага.“

Да се ​​надяваме, че актьорът, изиграл бога на гръмотевиците и светкавиците, ще има късмет и животът му ще бъде спокоен, здрав и щастлив.

Източник: www.menshealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *