Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мистериозен феномен: Защо се прозяваме и какво означава прозяването?

Прозяването често се нарича полезно за човешкото тяло, защото в този момент мускулите се отпускат, диафрагмата се отваря и след това настъпва мир и състояние на приятна лекота

прозяването

В основата си прозяването е дихателно движение, което обикновено се извършва неволно. Възниква на фона на дълбоко вдишване и енергично издишване. Най-често, както отбелязват експертите, човек се прозява преди лягане. Също така, подобен симптом може да се наблюдава по време на прехода от сън към будност.

Хората отдавна се опитват да разберат причините за прозяването и да познаят какво означава това. Така например Хипократ вярва, че прозяването пречиства тялото от токсичния въздух. И това, според него, е полезно при болести.

Д-р Ирина Голубкова

Съвременните учени често го наричат ​​по-скоро рефлекс, който възниква, когато на тялото му липсва кислород. Въпреки това, медицинските специалисти отбелязват, че прозяването не винаги е безобидно. Понякога, когато се появи, трябва да внимаваме.

„Прозяването е рефлексивен дихателен акт, характеризиращ се с дълбоко вдишване и бързо издишване. По време на процеса на прозяване тъканите на белите дробове се разтягат, кръвният поток се насища с кислород, въздухът в белите дробове се обновява, което привежда човек в по-бодро състояние и облекчава психическото напрежение“, казва д-р Ирина Голубкова, терапевт и общопрактикуващ лекар.

Специалистката отбелязва, че ако желаете, може да преброите колко пъти се прозявате и да разберете дали всичко е наред. По този начин прозяването до 23 пъти на ден не е патология, но прекомерната честота може да означава сериозни здравословни проблеми.

Неопасно прозяване

„Прозяването не предизвиква безпокойство след прием на психотропни, антихистамини, болкоуспокояващи, както и при силна умора, липса на сън, повишен нервен стрес и тревожност“, предупреждава терапевтката. Въпреки това, ако такива фактори липсват в живота на човек, струва си да помислите за възможното наличие на патология и да се консултирате с лекар. Най-добре е, ако имате такъв проблем, да си насрочите консултация при такива специалисти като терапевт или невролог. При необходимост се назначава подходящ преглед, а лечението се определя, като се вземе предвид причината за състоянието, отбелязва лекарката.

Прозяването като опасно състояние

„Прозяването може да показва нарушения на сърдечно-съдовата система – проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, дори инфаркт на миокарда. Прозяването на фона на болка в гърдите, задух и гадене сигнализира за необходимостта от спешно търсене на медицинска помощ“, казва терапевтката Голубкова. Освен това, отбелязва специалистката, такъв симптом често се развива на фона на болестта на Паркинсон и увреждане на мозъчната тъкан, тумори в челния лоб или мозъчния ствол. Трябва да внимавате с прозяване, придружено от главоболие, нарушение на паметта, проблеми със зрението и други нетипични състояния.

Вредно ли е прозяването?

Ако стаята е проветрена и сте спали добре през нощта, но все още не спирате да се прозявате, би било добре да се консултирате с лекар. Редовното прозяване може да е признак на сериозни заболявания, като например диабет. Факт е, че при това заболяване глюкозата не навлиза в клетките на тялото и не произвежда енергия. В същото време пациентът чувства ужасна умора, постоянно иска да спи – оттук и честото прозяване.

Сънливостта в комбинация с прозяване може да бъде симптом на друго опасно заболяване – обструктивна сънна апнея или продължително задържане на дъха по време на сън. Хъркащите обикновено са изложени на риск. Понякога, докато хърка, човек внезапно спира да диша, а след това – след няколко секунди – започва отново. Такова задържане на въздуха може да продължи до минута. Някои хора не придават голямо значение на това, но всъщност апнеята причинява значителна вреда на тялото. Докато човек не диша, кислородът не влиза вътре и всички органи започват да работят по-зле. През деня тялото се стреми да компенсира липсата на кислород и човек се прозява непрекъснато.

Как да разберете кога е време да отидете на лекар?

Прозяването се появява и при ниско кръвно налягане. „Рязкото понижаване на налягането е симптом на сериозни патологии“, предупреждава терапевтката. „Това може да бъде и аневризма на аортата, много опасно заболяване, което е практически безсимптомно и е изпълнено с негативни последици.“ Повтарящото се прозяване може също така да показва множествена склероза, заболяване, което уврежда нервната система.

Лекарката припомня: самото прозяване не може да бъде независим признак на болест

Всяко заболяване се проявява с няколко симптома. Затова, при множествена склероза, в допълнение към прозяването, има липса на координация на движението, зрителни нарушения и мускулна слабост.

„Честото прозяване, съчетано с други симптоми, може да бъде признак на емоционален стрес или депресия, както и хормонални нарушения или лошо кръвообращение и други заболявания“, казва Голубкова. – Ако се прозявате често и изпитвате други видове дискомфорт, консултирайте се с лекар. Прозяването от умора показва, че трябва да спите по-добре! Често човек се прозява просто защото и съседът му се прозява – тази „верижна реакция“ е известна на всички. Има много различни мнения за неговата същност, но можем да кажем категорично, че не причинява никаква вреда. Ако ваш колега или приятел се прозява сладко, не се колебайте да се присъедините: дайте на мозъка си доза кислород!“

Научно изследване

Един от най-известните учени и специалисти по прозяване Андрю Галъп е провел редица изследвания по отношение на този феномен. Така той доказа, че заразността на прозяването може да варира в зависимост от времето на годината и зависи пряко от температурата на околния въздух. В северното полукълбо прозяването е по-рядко през зимата, а заразното прозяване започва при 20 градуса по Целзий. По-високите температури вече не влияят на температурата.

Изследователят също така провери как температурата влияе на директното охлаждане и нагряване на човешкото тяло. На вратовете на участниците в експеримента били последователно прилагани три различни компреса – единият студен, не повече от 4 градуса, вторият топъл – 46 градуса, и стайна температура – 22 градуса. Всеки компрес се държи близо до каротидната артерия за около 5 минути, след което се използва термография, за да се провери промяната в мозъчната температура. На субектите бяха показани видеоклипове на хора, които се прозяват, за да се провери дали прозяването би било заразно. За правдоподобността на експеримента е взето предвид и колко е спал човекът предния ден.

Оказа се, че студът значително намалява желанието за прозяване. След прилагане на топъл компрес 85% от хората са почувствали желание да се прозяват. Освен това, след студения компрес общият брой на прозявките намаля около три пъти. Това означава, отбелязват авторите на изследването, че функцията на терморегулацията на прозяването може да се счита за доказана.

Как да се отървем от прозяването?

Лекция на професор, посещение на кино, интервю, среща с приятели, които не сме виждали отдавна… Има ситуации, в които прозяването е напълно неуместно.

1. Най-надеждният начин е да хапнете нещо студено или да изпиете чаша студена вода на бавни глътки. Това ще охлади тялото и ще потисне прозяването за известно време.

2. Вдишайте няколко пъти през носа и издишайте през устата. Прозяването е вид адаптация за регулиране на мозъчната температура. Дишането през носа ще охлади кръвта в капилярите на носа и ще спре прозяването.

3. А по време на важна среща просто притиснете езика към небцето.

Източник: theoryandpractice.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *