Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 причини да ядем гъби по-често

Гъбите не оставят никого безразличен! Някои са готови да ядат гъби всеки ден, други са предпазливи и се съмняват в ползите

гъби

Междувременно, вкусните ядливи гъби са продукт, който може не само да разнообрази диетата, но и да я обогати с уникални биологично активни елементи. Разбира се, при условие че са закупени от магазин или са набрани от гъбар, който умее да ги разпознава.

През цялата човешка история различните цивилизации са ценели гъбите като източник на сила и изцеление

Гърците вярвали, че яденето на гъби прави воините по-силни, докато китайската култура отдавна ги е сложила в списъка на лечебните храни. И днес в Япония има одобрено лекарство, на основата на гъби, за лечение на рак.

Гъбите съдържат здравословни хранителни вещества. Каквито и да изберете – шампиньони, пачи крак, манатарки, гъби шийтаке, култивирани печурки – всички те съдържат фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.

10 причини да ядем гъби по-често

1. Добро настроение и здрави кости

Гъбите съдържат витамин D. Този витамин има положителен ефект върху нашето настроение и поддържа костите здрави. Освен това засилва и имунитета.

Витамин D2 поддържа мускулите здрави, както им помага да работят правилно. По-голямата част от нашия витамин D идва от животински източници, хранителни добавки и слънчевата светлина. И ето един забавен факт: някои гъби може да имат етикет, който гласи „третирани с ултравиолетови лъчи“ или „богати на витамин D“. Това е така, защото гъбите съдържат ергостерол, който се превръща във витамин D, когато е изложен на ултравиолетова светлина.

Можете да закупите третирани с ултравиолетови лъчи или обогатени с витамин D гъби в магазина. Или да си направите такива гъби сами у дома:

1. Нарежете една гъба портабело или три по-малки, обикновени бели печурки.
2. Оставете ги на пряка слънчева светлина за най-малко 15 минути.

2. Повишена енергия

Имаме нужда от витамини от група В, за да поддържаме енергийния баланс. Белите гъби (като печурките, например) съдържат доста витамини В2 и В3. Гъбите са богати и на мед – минерал, който също е важен за поддържане на силата и активността.

3. Ползи за отделителната система

Известно е, че гъбите шийтаке са полезни за пикочния мехур поради високото съдържание на селен.

4. Подпомагат имунитета

Има някои изследвания, които показват, че манатарките могат да имат благоприятен ефект върху имунната система. Това се дължи, наред с други неща, на пребиотичните вещества, на които са богати. Пребиотиците активират растежа на полезните бактерии в червата.

Хроничното възпаление (продължително подуване) е свързано със сърдечни заболявания, рак и други не особено приятни медицински състояния. Антиоксидантите, които съдържат гъбите, предпазват тялото от стрес и предотвратяват или забавят увреждането на клетките.

Гъбите също така активират вещества в имунната система, които могат да подобрят способността ѝ да ни предпазва от инфекции и болести, включително растежа на туморни клетки. Някои изследвания са открили потенциална връзка между по-високата консумация на гъби и по-ниския риск от рак, особено рак на гърдата.

5. Ползи за сърцето, кръвоносните съдове и храносмилането

Всички гъби съдържат фибри, които понижават холестерола и поддържат здравето на сърцето и храносмилането. Съдържат и калий, който има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Калият е минерал и електролит, който помага на тялото да контролира кръвното налягане. Гъбата портобело, например съдържа толкова калий, колкото и бананите.

6. Контрол на кръвната захар

Фибрите, съдържащи се в гъбите, помагат за поддържане на оптимален баланс на кръвната захар, което намалява риска от развитие на диабет тип 2.

7. Контрол на теглото

Гъбите имат висока хранителна стойност и практически не съдържат калории. Това е идеално, ако искаме да отслабнем или да поддържаме здравословно тегло. С малко калории получаваме много хранителни вещества и се чувстваме сити за дълго време.

Много изследвания показват, че богатата на гъби диета може да ни помогне безопасно да отслабнем, когато се комбинира с упражнения и здравословни навици на живот. В едно проучване хората, които са заменили 20% от консумацията на месо с гъби, показват подобрени резултати при загуба на тегло.

Освен това, вкусът на гъбите може да намали нуждата от добавена сол, което помага за контролиране на кръвното налягане. Изследователите са открили, че ако рецептата позволява да се замени половината месо с гъби, вкусът се запазва, но приема на натрий намалява с 25%.

8. Антиоксидантни свойства

Известно е, че плодовете и зеленчуците съдържат много антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от окисляване. Гъбите съдържат толкова антиоксиданти, колкото червените чушки.

9. Пазят здравето на мозъка

Хранителната стойност на гъбите може да помогне за защита на мозъка от леко когнитивно увреждане. В едно проучване участниците на 60 и повече години, които ядат повече от две чаши гъби на седмица, са имали много по-нисък риск от развитие на когнитивно увреждане на мозъка (деменция). Други изследвания показват, че гъбите, богати на полифеноли и определени антиоксиданти, могат да помогнат за предпазване от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

10. Подобряват здравето на червата

Гъбите съдържат вещества, от които се нуждаем, за да балансираме нашия микробиом (гъбички, бактерии и вируси) в червата и да подхранваме растежа на добрите бактерии. Като поддържат храносмилателната и имунната система, гъбите гарантират, че питателната храна, която консумираме, ни поддържа здрави и силни.

Полезни съвети за вкусна и здравословна консумация на гъби

– Съхранявайте гъбите отделно от другите продукти – те имат гъбеста структура и бързо абсорбират чужди миризми. Затова ги дръжте далеч от зеленчуците, особено лука и чесъна.

– Гъбите лесно абсорбират вода. Затова не ги мийте във вода, а внимателно ги избършете с мека четка или хартиена кърпа. Или поне не ги мийте продължително. Не забравяйте да отрежете долната суха част на стъблото. Използвайте само „шапката“ на гъбата за готвене.

– Избягвайте да ядете сурови гъби, тъй като те съдържат отровата агаритин, която се разрушава само при нагряване. Разбира се, няколко парчета няма да навредят на вашето здраве, но все пак е по-добре да ги подложите на термична обработка.

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Източник: health.clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *