Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ортопед: Вашата походка ще разкаже за здравословните ви проблеми

Някои специалисти могат да направят изводи за здравословното състояние по косвени признаци, като например походка, характерни движения, поза, ширина на стъпката

походка

Всичко това може да даде много интересна информация за благосъстоянието на човек и наличието на скрити заболявания.

Ортопедичният хирург Чарлз Блицър казва, че от начинът, по който човек ходи, може да се разбере дали има здравословни проблеми и да се идентифицират симптоми, които сочат към конкретен проблем.

Какви специфични признаци на здравословни нарушения показва вашата походка

Малък размах на ръцете

Това показва проблеми в долната част на гърба. Когато човек прави движение, той поставя бедрото напред, гръбначният стълб реагира на това и рефлексивно противоположната ръка се движи назад. Същото се случва и с другото бедро, като по този начин мускулите действат координирано, за да поддържат долната част на гърба. В случаите, когато има ограничение на лумбалната активност или съседните тъкани, тогава човек няма да може да има широки махове с ръце.

Скорост на костенурка (бавни и несигурни стъпки)

Може да показва ниска продължителност на живота. Според изследователи от университета в Питсбърг средната скорост на здрав човек е около 3 стъпки в секунда или 3 км/ч. Ако скоростта бъде намалена до две стъпки или 2 км/ч, тогава вероятността от внезапна смърт се увеличава значително. В случаите, когато хора в напреднала възраст – от 70 до 79 години не могат да изминат разстояние от 500 метра без почивка, тогава най-вероятно смъртта им ще настъпи в рамките на шест години. Едно проучване, проведено сред пациенти на възраст от 71 до 93 години, показа, че някой, който може да измине 3 км на ден, има наполовина по-малка вероятност да получи сърдечен удар, отколкото друг, който не може да измине и 500 метра.

Енергична женска походка

Показва способността за лесно задоволяване. Учени от Белгия и Шотландия твърдят, че гладката и широка походка на жената показва, че тя може бързо да постигне удоволствие от сексуалния контакт. Това се дължи на факта, че при такива жени тазовите мускули са по-силни и не са притиснати. Поради това движенията им се отличават с лекота и плавност.

Пляскащи стъпки

Какво може да означават пляскащите стъпки? Според лекарите: спукан междупрешленен диск. Обикновено при ходене на земята първо пада петата, а след това цялото стъпало. Разкъсаният междупрешленен диск обаче може да доведе до загуба на мускулен контрол заради притиснат нерв. В този случай кракът пада на земята с пляскащ звук. Когато човек „пляска“ единия си крак по време на ходене, той може да има отслабен преден тибиален мускул. Това се случва и поради компресия на корена на нерва или заради наличието на нервно-мускулни лезии.

Накланяне на таза встрани

Възможни проблеми с лумбалния дял на гръбнака или с абдукторните мускули на бедрата. Обикновено при ходене центърът на тежестта се премества от единия крак на другия, а тазът се отклонява в съответната посока. Прекомерният наклон на таза обаче може да показва патология в лумбалната част на гръбнака. Абдукторните мускули държат торса в права позиция при движение. Но когато те не работят добре, човек буквално пада на една страна и тазът увисва.

Къси стъпки

Възможно е заболяване на тазобедрената или колянната става. При лошо сцепление на тазобедрените стави се правят къси стъпки. Този процес постепенно прогресира и започва ограничаване на подвижността, появява се и болка в мускулите на гърба.

Походка с обърнати навътре колене

Показателнa e за ревматоиден артрит. Краката са като буквата „Х“, пищялите вече не са в права позиция. Всичко това води до доста неудобни движения, при които коленете практически се трият едно в друго, а глезените са на значително разстояние. В някои случаи такива характеристики се появяват при остеоартрит.

Каубойска походка

Представете си стар каубой, който бавно върви по прашния път, а краката му приличат на буквата „О“. Ето как ходят пациентите с артроза на коляното: коленете са свити и сочат в различни посоки. В допълнение, О-образните крака могат да се дължат на рахит, както и на генетични заболявания. В тези случаи О-то се проявява в ранна възраст, а позицията на краката се коригира с помощта на специални скоби.

Ниско повдигане при движение

Знак за плоско стъпало. Такъв човек практически няма свод на стъпалото, заради което то почти не се отлепя от земята при движение. В допълнение, това състояние може да се прояви в резултат на бурсит на големия пръст на крака, придружен от болка при ходене, или неврома, когато нервното окончание между 3-ти и 4-ти пръст на крака се удебелява.

Малки стъпки при завиване или избягване на препятствия

Влошаване на благосъстоянието, хронична умора. При човек, който е болен дълго време или който е физически слаб, балансовата система се влошава. Това е особено забележимо, когато трябва да прави някои маневри по време на ходене, като например по-остри завои. Такъв човек се движи по-уверено по прав тротоар. В такива случаи лекарите съветват ходене с бастун и поддържане на физическа активност. В допълнение, загуба на баланс може да се наблюдава и при захарен диабет, алкохолна зависимост и авитаминоза.

Търкаща походка

Един от признаците на болестта на Паркинсон. Стареенето се проявява чрез наклона на тялото напред и голямото усилие, което трябва да се приложи, за да се откъснат краката при движение. Стъпките са малки, нестабилни и търкащи. Това заболяване се причинява от мускулна дисфункция, треперене на ръцете и краката. Също така, един от признаците на болестта на Алцхаймер е провлачването на краката при движение.

Ходене на пръсти

Може да означава церебрална парализа или увреждане на гръбначния мозък. Ако по време на ходене пръстите, а не петата, падат първи на земята, тогава мускулният тонус е повишен, което показва наличието на церебрална парализа или увреждане на гръбначния мозък.

Д-р Чарлз Блицър

Хирургът-ортопед Чарлз Блицър препоръчва на хората, които се нуждаят от бастун поради заболяване, но не бързат да прибегнат до помощта му поради страх да не изглеждат стари, да загърбят предразсъдъците и гордостта. „ По-добре е да започнете да използвате подходящи адаптивни устройства и да останете активни, отколкото да водите заседнал начин на живот, което е вид порочен кръг. Това ще ви направи още по-неподвижни. Има по-голяма вероятност да захвърлите бастуна или щеката, отколкото мобилността ви да се възстанови и подобри поради застояване “, казва Блицер.

Освен всичко друго, проблемите с равновесието и походката могат да бъдат свързани с периферна невропатия, определен вид увреждане на нервите, причинено от заболяване като захарен диабет или сифилис. Затова американският ортопед съветва ако се забележи и най-малка промяна в походката да се направи консултация с лекар.

Спонди гард

Източник: mirtesen.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *