Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ефективни домашни средства за лечение на болки в петата

Страдате от болки в петата и не знаете какво да правите?

болки в петата

Продължете да четете, за да разберете кои са домашните средства за справяне с това изключително неприятно и сравнително широко разпространено състояние – болки в петата!

Този често срещан проблем засяга предимно стъпалото и глезена. Всичко, което причинява по-силен натиск върху петата или стъпалото, може да причини болка. Засяга хора от всички възрастови групи и пол. В зависимост от тежестта, може да доведе до обездвижване и да попречи на участието ви в ежедневните дейности.

Петата има подплатена възглавница от мастна тъкан, която ѝ помага да поддържа формата си въпреки всякакво количество натиск от телесното тегло или движение на тялото. Болката може да се усети по цялата дължина на стъпалото, но обикновено засяга областта зад, под или самата пета.

Какво причинява болки в петата?

Има много причини за болки в петата. Продължете да четете, за да научите повече.

Плантарен фасциит

Плантарната фасция е нещо, което е подобно на лента от съединителна тъкан (фасция), която свързва костта на петата с основата на пръстите на краката. Нейната важна роля е да поддържа костите и ставите в определена позиция. Прекомерното разтягане или натъртване на този лигамент може да причини тежко възпаление (подуване) и болка в петата. За влошено състояние говорим, когато човек започне да ходи трудно, особено сутрин или след период на почивка.

Ахилесовото сухожилие

Отнася се до възпаление на ахилесовото сухожилие, което свързва мускула на прасеца с костта на петата. Появява се поради прекомерно натоварване на това сухожилие. Усеща се предимно при спортисти (баскетболисти и бегачи), но от възпалено ахилесово сухожилие страдат и хора, които упражняват тежък физически труд. Характеризира се с болка зад мускулите на петата, глезена и прасеца.

Бурсит

Бурсит представлява болезнено подуване на малките околоставни торбички, които са пълни с течност и се наричат бурси. Понеже са близо до ставите, това позволява движение на течността. Усеща се тъпа болка в задната част на петата, придружена от зачервяване и подуване.

Фрактура на петата или разкъсано ахилесово сухожилие

Отнася се до подуване и внезапна остра болка в петата, причиняваща щракане или пукане по време на нараняване и затруднения при ходене.

Шип на петата

Това е костен растеж, образуван върху костта на петата поради дългосрочен плантарен фасциит.

Симптоми на болки в петата

Има различни симптоми на болка в петата:

• Болката може да се появи зад петата, в долната част на петата или в петната кост.
• Болката обикновено се влошава при ставане рано сутрин. Това е често срещан симптом в случай на плантарен фасциит.
• Има подуване и чувствителност в петата.

Домашни средства за лечение на болки в петите

Опитайте следните домашни средства, за да се отървете от болката в петата у дома:

1. Алое Вера

Биоактивните компоненти на алое вера имат противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на възпалението, причинено от плантарен фасциит. Масажирайте гел от алое вера локално върху стъпалата на краката, за да стопирате възпалението. Това от своя страна може да помогне за намаляване на болката в петата.

2. Витамин D

При пациенти с плантарен фасциит се подозира дефицит на витамин D. Добавянето с адекватни дози от този витамин ще доведе до облекчаване на симптомите. Млякото, гъбите и яйчния жълтък са богати източници на витамин D. Можете да ги включите в менюто си, за да се справите с дефицита на витамин D.

3. Етерично масло от лавандула

Полезно е за овладяване на болката. Можете да смесите една до две капки масло от лавандула в кокосово масло или зехтин и да масажирате сместа в долната част и на двата крака. Може също така да добавите няколко капки масло от лавандула към топла вода и да накиснете краката в нея, за да облекчите болката.

4. Кора от върба

Използва се за справяне с болката, причинена от плантарен фасциит. Добавете няколко супени лъжици върбова кора към вода (количество, достатъчно да накиснете стъпалата до глезена) и я варете от 5 до 10 минути. Оставете да постои половин час и прецедете с помощта на цедка. Може да киснете краката в тази отвара, докато почувствате облекчение.

5. Джинджифил

Джинджифилът е полезен за намаляване на болката, причинена от плантарен фасциит. Накиснете крака в гореща вода с прясно смлян джинджифил за 10 минути. Джинджифилът е лесно достъпна съставка и може да се използва за ефективно справяне с болката в петите, както външно, така и вътрешно.

Други начини за справяне с болки в петата

Почивка

Това е ключът към възстановяването, ако прекомерната физическа активност е причина за болката.

Студен компрес

Поставянето на пакет с лед под долната част на стъпалото може да помогне за облекчаване на болката, особено след всяка напрегната дейност или след продължително стоене или седене.

Ортопедични стелки

Ортопедичните вложки за обувки помагат за по-равномерно разпределение на телесното тегло. Тези стелки могат лесно да се намерят в специализираните магазини или аптеки или да бъдат изработени по поръчка.

Шина

В тежки случаи може да се носи нощна шина, която да държи краката на място, докато спите. Помага за разтягане на мускулите на плантарната фасция и облекчаване на болката.

Удобни обувки. Трябва да е ясно следното:

• Уверете се, че винаги носите добре прилепнали обувки.
• Избягвайте да носите равни обувки, които нямат ток или поне малка извивка.
• Не ходете боси по твърди и равни повърхности.
• Носете по-често спортни обувки, тъй като те осигуряват добра опора на свода, което помага за премахване на натиска от петите.

Упражнения

Ежедневните упражнения за разтягане на краката помагат да се предпазят мускулите на плантарната фасция от издърпване и стягане, като по този начин дават по-голяма стабилност на петата да понесе телесното тегло, докато се движите.

Масаж

Масажирането на тригерните точки на стъпалото може да намали болката при пациенти, страдащи от плантарен фасциит.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Незабавно се консултирайте с лекар, ако почувствате следното:

• Силна болка в петата, която пречи на нормалните ежедневни дейности;
• Болка, която продължава да се влошава и се повтаря често;
• Няма подобрение на болката поне две седмици след прилагане на домашни средства;
• Болката е придружена от изтръпване или загуба на чувствителност в стъпалото;
• Наличие на друго състояние като диабет.

Заключение

Болката в петата е много често срещан проблем в днешно време. Обикновено пациентите се оплакват от постепенно започване на болка, която се влошава сутрин. Домашните лекарства като етерично масло от лавандула, джинджифил, алое вера и др., са полезни за справяне с болката в петите. Поддържащите мерки като почивка, разтягане и ортопедични стелки също са препоръчителни. Ако продължавате да имате симптоми (особено повече от шест месеца), нощната шина ще е задължителна. В повечето случаи тези средства се оказват ефективни за намаляване на неприятните и съсипващи мобилността болки в петата.

Източник: my.clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *