Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Невидимо подуване: Защо хората пренебрегват рака

Историите, че някой е имал огромен тумор от няколко десетки килограма, биват отразявани със завидна редовност

рак
В същото време остава отворен въпросът: как може да се игнорира такова огромно образование? Разбира се, това са редки варианти. Но все пак, често дори образувания, които вече се са в трети или дори в четвърти етап, остават незабелязани. Как се случва това, разказа д-р Михаил Давидов , член-кореспондент на Руската академия на науките, главен лекар в онкологичен център.

„Много е лесно да пропуснете раков тумор. Бих казал, че това е по-скоро норма, отколкото нещо необикновено. Ако туморът не е разположен директно върху кожата, на видими места, човек може да не знае за съществуването му “, казва специалистът.

Д-р Михаил Давидов

Това се дължи на факта, отбелязва Михаил Давидов, че ракът е заболяване, което протича безсимптомно в ранните етапи. Човек започва да усеща слабост, болка, общо неразположение или други симптоми, когато туморът вече е достигнал значителни размери. По-често говорим за образование повече от 2 сантиметра. И това, както подчертава Михаил Давидов, вече се счита за голям тумор.

„Има случаи, когато човек започва да усеща и забелязва нещо само когато ракът е метастазирал, защото в този момент обикновено започва интоксикацията на организма заради отпадъчните продукти на тумора. Това е основната опасност при онкологичните заболявания “, казва Михаил Давидов.

Той обяснява, че е възможно да се открият злокачествени тумори в ранните етапи само при целенасочен рутинен преглед или случайно. Най-често това се случва по време на преглед преди хирургични интервенции, извършени по план. „Понякога жените са диагностицирани с рак по време на преглед заради бременност или поради някаква друга, често тривиална причина“, подчертава Михаил Давидов.

В същото време историите, от които става ясно, че се изрязват огромни тумори с тегло около или над килограм, не спират да удивляват хората

„Това се случва главно пациенти с наднормено тегло и в ситуации, когато туморът не се проявява по никакъв начин. В повечето случаи това са доброкачествени образувания – злокачествените се държат агресивно и започват да тровят тялото много преди да достигнат огромни размери. Ето защо, когато пациентът започне да изпитва постоянна болка, той отива при лекар и се подлага на преглед “, казва Михаил Давидов.

Как да открием рак?

„За да откриете целенасочено рак на ранен етап, трябва да се подлагате на цялостен преглед поне веднъж на всеки 6 месеца. Звучи лесно, но на практика е трудно осъществимо. Не мисля, че всички хора ще започнат масово да намират време и енергия за постоянни цялостни прегледи и изследвания. А и лекарите едва ли ще се справят с такъв поток от пациенти едновременно. Следователно човек трябва да знае и разбира собствените си рискове, за да реагира навреме “, предупреждава Михаил Давидов.

Основните рискове, според онколога, са следните фактори:

наследственост;
лоши навици;
излагане на канцерогени;
излагане на радиация.

„Например, пушачите трябва внимателно да наблюдават белите дробове и да ги преглеждат на всеки шест месеца. Хората, които пият много алкохол трябва редовно да проверяват черния дроб и стомашно-чревния тракт. Тези, които имат близки с анамнеза за онкологични заболявания, също трябва да бъдат наблюдавани. Основните рискове могат да бъдат определени чрез преминаване на генетично изследване. Според мен си струва поне веднъж в живота да разгледаме генетиката и да идентифицираме основните проблеми, за да предотвратим заболяването или да сведем до минимум негативните последици “, казва Михаил Давидов.

В същото време той отбелязва, че за съжаление дори редовните прегледи веднъж на шест месеца не дават 100% гаранция. Има видове рак, които се развиват и прогресират много бързо, например рак на стомаха, рак на белия дроб, меланом и други, които при определени обстоятелства могат да се развият до прилични размери само за няколко месеца, предупреждава лекарят.

„За съжаление не можем да предвидим как тумор от един или друг тип ще се развие при различни пациенти. Разбира се, има общи тенденции, но което и да е специфично заболяване при конкретен пациент може да не им съответства“, казва специалистът.

Страхът над всичко

Има и ситуации, когато хората просто се страхуват да отидат на лекар, за да не чуят фатална диагноза.

„Някои хора умишлено не се подлагат на преглед, дори и да подозират, че имат рак, защото се страхуват да чуят ужасна диагноза. Но не бива да се страхувате от това. Дори ако ракът се открие в напреднал стадий, все пак може да се направи нещо “, казва Михаил Давидов.

Той отбелязва, че медицината е постигнала значителен успех и е в състояние да удължи живота и да подобри качеството му дори за тези, които, изглежда, са обречени. Но винаги си струва да помним, че колкото по-скоро човек потърси лекарска помощ, толкова повече възможности ще има.

Освен това, подчертава д-р Давидов, хората може да не забележат тумора поради причината, че няма култура за проследяване на тяхното здраве.

„При някои категории от населението все още се смята за признак на престиж да не се ходи на лекар дори в тежки случаи“, оплаква се специалистът.

И, освен това, Михаил Давидов отбелязва, че философията според която тялото е в състояние самостоятелно да победи всички болести, а лекарствата са заговор на фармацевтичните корпорации, е доста силна.

„Ще разочаровам привържениците на такива теории – това съвсем не е така. Разбира се, човешкото тяло има огромни резерви, особено ако пациентът притежава жажда за живот, но понякога трябва да му помогнете. И не бива да се страхувате от лекарите“, подчертава Михаил Давидов.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *