Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пукане във врата: 9 супер упражнения за шийните прешлени

Често ли усещате пукане във врата при движение на главата, когато се обръщате или навеждате

пукане във врата

Чувствате ли болка и пукане във врата при ставане от леглото или докато кимате? Специалните упражнения, които е добре да се правят редовно, ще ви помогнат да възстановите здравето в областта на шията. Те са лесни и ще бъдат отлична профилактика на остеохондрозата. Препоръчват се на всеки, който води заседнал начин на живот.

Шийният отдел на гръбначния стълб е много крехък. Ето защо всякакви лечебни или просто раздвижващи упражнения трябва да се правят много внимателно. Това е необходимо, за да не навредите още повече на себе си и да не причинявате дискомфорт на шията. За да подобрите ефективността, когато извършвате въртене и наклони, погледът трябва да следва посоката на движение на врата.

Причини за пукане във врата (цервикалната област)

• Изместване на прешлените – опасно е, защото човек работи, спортува, вдига тежести, а прешленът не е на мястото си, което крие сериозна риск от увреждане на здравето в тази област;
• Кавитация – в ставната течност се образуват кухини (мехурчета), които се пукат при движение.

Упражнения за шийните прешлени

Всички движения трябва да се извършват много плавно и с бавно темпо.

Начална позиция – седнали на стол, изправете раменете, поддържайте равна стойка и главата изправена.

При пукане във врата, както и скованост в раменете и шията, може да започнете с това лесно упражнение.

1. Вдишайте дълбоко и натиснете двете ръце върху челото. В същото време стегнете мускулите на врата, предотвратявайки накланянето на главата назад. Фиксирайте позицията и задръжте напрежението за 5-7 секунди. Издишвайки плавно, отстранете дланите и наклонете глава към гърдите, отпуснете се – за 15 секунди. Повторете още 3-5 пъти.

2. Докато вдишвате, натиснете с една ръка областта на слепоочието (например, започнете с дясната). Опитайте да не поддавате на натиска за 5-7 секунди. След това, издишвайки бавно, отпуснете мускулите на врата и спуснете раменете за 15 секунди. Повторете същото с лявата ръка. Сменяйки ляво-дясно, повторете упражнението с всяка ръка по 5 пъти.

Следващото упражнение има добър отпускащ и релаксиращ ефект

3. Поемете бавно дъх и с преплетени пръсти упражнете натиск върху тила. В същото време стегнете мускулите на врата, като не позволявате на главата да пада. Фиксирайте и не дишайте 5-7 секунди. Докато издишвате, отстранете дланите и се отпуснете за около 15 секунди. Повторете 3-5 пъти.

Разгледайте добре илюстрациите, преди да започнете да правите упражненията

4. Обхванете врата с преплетени пръсти на двете ръце, разположени под тила. Наклонете главата напред като леко натискате с ръце. Поемайки дълбоко, плавно дъх, наклонете главата назад, преодолявайки натиска на ръцете, и повдигнете поглед възможно най-високо. Фиксирайте, не дишайте и задръжте напрежението на мускулите за 5-7 секунди. Издишвайки бавно, върнете главата в изходна позиция. Отпуснете врата и раменете за 10 секунди. Повторете упражнението 5 пъти.

5. Хванете с пръсти мускулите под тила. Навеждайки се напред, натиснете шията с ръце и бавно се подчинявайте на натиска на дланите. Докато вдишвате, спуснете глава колкото е възможно по-плътно към гърдите, натиснете с брадичка и погледнете надолу. Фиксирайте за 5-7 секунди. След това издишайте и се върнете в изходна позиция. Отпуснете се за 10 секунди. Повторете 3 пъти.

6. Поставете ръце на коленете. Поемайки дълбоко въздух, леко завъртете главата на дясно. Напрегнете мускулите на врата колкото е възможно повече. Погледнете възможно най-навътре в посоката на движение. Задръжте дъх за 5-7 секунди. Докато издишвате, върнете се в изходна позиция. Изпълнете същото като извъртате и гледате в ляво. Повторете 3-5 пъти за всяка страна.

Не бързайте, докато изпълнявате упражненията. Не е задължително да ги правите и всички наведнъж

7. Наклонете глава към гърдите, отпускайки мускулите на врата. Завъртете брадичката така, че да се плъзга по ключиците, като постепенно увеличавате амплитудата на „триещите“ движения. Изпълнете 10 пъти.

8. Наклонете глава назад, отпускайки мускулите на врата и лицето. Опитайте със задната част на главата да „разтриете“ прехода на долната част на врата и раменете. Изпълнете 20 пъти.

9. Отпуснете напълно раменния пояс, раменете трябва да са спуснати. Поемете дълбоко въздух, издърпайте темето на главата възможно най-високо (като щраус). Опитайте се да разтегнете шийните прешлени колкото е възможно повече. В същото време едновременно правете малки завъртания с главата на едната и на другата страна. Амплитудата на завоите трябва да е малка. Върнете се в изходна позиция. Отпуснете мускулите за 10 секунди. Повторете 5 пъти.

Тези упражнения могат да се извършват веднага след събуждане и преди лягане. Някои е добре да се повтарят и през деня. Как ще ги разпределите, зависи от вас. Редовното им изпълнение ще помогне за ограничаване на болката във врата, изтръпването на ръцете, възстановяването на нормалния сън, премахването на световъртежа и намаляване на шума в ушите.

Спонди гард

Източник: www.mentoday.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *